Opinion

Debatt: Ett slut på privatiseringsvågen inom vården

Foto: Topi Lappalainen
FSUD:s tillträdande vice ordförande Arseniy Lobanovskiy slår vakt om den offentliga vården i sin insändare.

Solidaritet, demokrati, jämlikhet och rättfärdighet är de livsviktiga principer som bär upp vårt samhälle och vår välfärdsstat. De utgör också grunden till det nya förslaget till reform av det finländska social- och hälsovårdssystemet som regeringen Marin har lagt fram. 

Arseniy Lobanovskiy

Arbetarbladet

 

 

I debatten har många borgerliga politiker och intresseorganisationer som representerar vårdjättarnas omättliga vinstintresse gråtit krokodiltårar. De har felaktigt försökt påstå att vårdreformen försöker utestänga privata aktörer.

 

Det enda som står stadgat är att det offentliga måste ha ett tillräckligt organiseringsansvar. Det betyder att den offentliga sektorn måste ha tillräckligt med personal, kompetens och resurser för att trygga tillräckliga social-, hälsovårds- och sjukvårdstjänster. Exempelvis kompletterande köptjänster av tredje sektorn är fortfarande möjligt med regeringens vårdreform.

 

Däremot är det viktigt att välfärdsområdena har rätt att frigöra sig från odemokratiska, långfristiga och möjligen för dyra avtal med privata serviceproducenter. Avtal som slutits med kommuner och som inte kan påtvingas på de nya välfärdsområdena.

 

Det är i och för sig sant att förra borgerliga regeringens riskfyllda bolagiseringskrav och plan att överlåta stora delar av vårdsektorn till de vinstdrivna vårdjättarna är ett minne “blått” med SDP som statsministerparti. Det kanske förargar en och annan börsnoterad vårdjätte som inte fick växa sig större. Men inom Finlands Svenska Unga Socialdemokrater (FSUD) är vi stolta över att samhällsintresset segrade över vinstintresset i denna reform.

 

Vårdreformen är visserligen en kompromiss med många olika partier.  Inom FSUD ser vi fortfarande en befogad risk att avtal slutna med stora vårdjättar tillåts fortsätta. Avtal som är belastade med många problem och orimliga hyresavtal.  Därtill är risken stor att vårdjättarnas marknadsinflytande växer genom fusioner och nya omfattande upphandlingar av grundservice, vilket är något som även myndigheter som ansvarar över konkurrensövervakning och regionalförvaltning slagit larm om. Regeringen måste följa med denna utveckling och modigt vidta fler åtgärder som tryggar den offentliga sektorn och vår gemensamma välfärd.

 

Däremot är SFP:s och SU:s senaste ageranden inte trovärdigt i debatten om vårdreformen. Med ena handen har de anklagat regeringen som de själva sitter i när det gäller finansieringsmodellen som de själva hjälpte utforma (HBL 26.9.2020) medan de har skyddat vårdjättarna med den andra handen i de tvåspråkiga kommuner som de styr (som Jacob Storbjörk och Elin Härmälä påvisar i deras insändare till Österbottens Tidning 26.9.2020). Lyckligtvis är det snart kommunalval och då finns möjlighet att byta ut våra beslutsfattare.

 

Vi inom FSUD har däremot varit konsekventa i att framhålla den offentliga sektorns ledande roll och erkänna det viktiga arbetet som görs varje dag inom den offentliga social- och hälsovården. Det är en styrka och trygghet i vardagen. Det har vi sett inte minst med covid-19 krisen där kontrasten till det amerikanska privata vårdsystemet är märkbart och skrämmande. Vi inom Socialdemokratisk ungdom fortsätter slå vakt om den offentliga vården som garanterar alla rätt till en god vård och omsorg.

 

Arseniy Lobanovskiy, Finlands Svenska Unga Socialdemokrater, Tammerfors

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE