Opinion

Debatt: “Mute” och “join without video” – Ett halvår av ensamhet

Foto: Topi Lappalainen
En gemensam insändare från FSUD och ÅVSS uppmärksammar ensamheten som kommer som följd av distansundervisningen.

Det har gått ett halvår sedan de flesta högskolor övergick till undervisning på distans. Nu ser det ut att bli ett helt läsår av undervisning på distans efter att bl.a. Åbo Akademi har beslutat att undervisningen fortsätter på distans åtminstone till maj. Helsingfors universitet har också beslutat sig för att undervisningen under höstterminen kommer att hållas på distans och det är osäkert om studenterna kommer få återvända till campus efter årsskiftet.

ABL

 

Finlands svenska unga socialdemokrater och många andra ungdomsorganisationer förde på våren fram en vädjan om att också unga skulle tas i beaktande i denna kris. Det är glädjande att se att eleverna i grundskolan får gå i skolan och på så vis får uppleva en relativt vanlig barndom trots den kris vi lever i. Det ordnades även så att studenterna och examinanderna från yrkesskolor fick fira den examen de länge och med stort flit hade arbetat för att uppnå. Vi kan ändå inte förbise de utmaningar som fortfarande ligger framför oss och som antagligen kommer göra det flera månader framåt.

 

Många studerande bor ensamma i små lägenheter. Ett flertal har flyttat från hemtrakterna för att studera och träffar därför inte släkt och familj regelbundet. Rekommendationerna om att undvika resande under pandemin utgör ytterligare ett hinder för att möta familjen. Med tanke på detta så utgör studielivet en stor del av många studerandes sociala nätverk och gemenskap. En viss grad av socialt behov mättas av skolmiljön bara genom de gemensamma föreläsningarna, grupparbetena och skolluncherna. All denna naturliga och spontana kontakt försvinner genom distansundervisningen. Människan är en social varelse och oavsett om man som individ anser sig som extrovert eller introvert behöver vi alla någon form av mänsklig kontakt. Vi behöver känna samhörighet för att må bra och hållas motiverade. Pandemin är ytterst utmanande när det kommer till social kontakt. Nu måste all kontakt vara medvetna val vilket inte känns bekvämt för de som inte är vana vid att kontakta sina bekanta och bestämma en träff. Innan pandemin kunde studeranden luncha med varandra om de var på samma plats samtidigt. Nu krävs det att någon tar initiativ till att ordna en träff. Detta kan kännas så utmanande och obekvämt att en del studerande bara blir ensamma hemma.

 

För att förtydliga ensamhetens effekt kan vi ta del av statistik. 1.2 miljoner människor i Finland bor ensamma. Det är vanligt men alla vet inte hur ensamhet görs hanterbart. De tio senaste åren har det blivit allt vanligare att bo ensam. Enligt institutet för hälsa och välfärd lider ca 400 000 personer i Finland av ensamhet. Bland dem är unga vuxna de mest ensamma. Ensamhet ökar inte bara risken för fysiska sjukdomar som hjärt – och kärlsjukdomar och demens,  utan även för psykiska sjukdomar som depression och ångeststörningar. Utgående från dessa siffror kan vi föreställa oss hur lidande studerandes hälsa är under denna isolerande pandemi. Speciellt med tanke på hur oförberedda vi var.

 

Ensamhet har en kraftig inverkan på individens hälsa och speciellt den oförutsägbara ensamhet som vi drabbades av i våras. Vi var inte beredda på att spendera det kommande året ensamma. Det fanns ingen tid att förbereda sig för att prestera hemifrån och samtidigt hålla sig socialt och psykiskt frisk. Många studeranden känner att studielivet, gemenskapen och vardagen är det som ger motivationen till att studera och prestera. Vad ger denna motivation i hemmet? Hur ska denna motivation kunna infinna sig när vi inte ser ett snart slut på denna ensamhet? Det här är vår generations första stora kris och vi klarar inte av det här ensamma. Vi behöver samhällets stöd, mer än någonsin.

 

Nathalie Holmlund

Finlands svenska unga socialdemokrater

 

Jonatan Wikström

Åbo-Vasa socialdemokratiska studerande

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE