ehdokasmainos

Demariavaus huomioi lentokentällä tuntitolkulla odottelevat: ”Tälle joukolle tarvittaisiin kohdennettua markkinointia”

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n helsinkiläinen kuntapoliitikko, kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara ehdottaa, että Helsinki-Vantaan lentokentän transit-alueelle perustetaan matkailun neuvonta- ja markkinointipiste.

Sen toiminnan tarkoituksena olisi esitellä Helsingin seutua kauttakulkumatkailijoille mielenkiintoisena matkailukohteena ja kertoa matkailuyritysten palveluista. Tällä hetkellä ainut matkailuneuvontapiste Helsingin lentokentällä sijaitsee tuloaulassa ja palvelee matkustajia, jotka ovat jo päättäneet vierailla Suomessa.

Ville Jalovaara.

Jalovaara on tehnyt asiasta valtuustoaloitteen. Hän perustelee aloitettaan sillä, että nykyisessä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa Suomi ja Helsinki tarvitsevat uusia toimia työllisyystilanteen kohentamiseksi. Hänen mukaansa matkailun alalla on edelleen runsaasti käyttämätöntä potentiaali uusien työpaikkojen luomiseksi Suomeen.

– Nykyisin Helsinki-Vantaan kautta Aasiasta Eurooppaan kulkevista matkustajista noin 90 prosenttia jatkaa samana päivänä matkaansa muualle Eurooppaan poistumatta lentoasemalta. Osa voi odotella jatkolentoa monta tuntia lentoasemalla poistumatta sieltä. Tälle joukolle tarvittaisiin kohdennettua markkinointia mahdollisuudesta esimerkiksi pistäytyä junalla Helsingin keskustassa ostoksilla ja tutustumassa nähtävyyksiin, Jalovaaran śanoo aloitteessaan.

Viime kesänä valmistuneen Kehäradan ansiosta Helsinki-Vantaan lentokentältä pääsee noin puolessa tunnissa junalla Helsingin päärautatieasemalle.

Todellinen vastakkainasettelu Simojoella – vaelluslohi vastaan turve

lohiaihekuva
Turvetuotanto uhkaa Simojoen lohikantoja.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on myöntänyt luvan uudelle yli 100 hehtaarin turvetuotantoalueelle Simojoen valuma-alueella. WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat valittaneet päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. Ympäristöjärjestöt katsovat, että uusi turvetuotantoalue heikentäisi suojellun Simojoen tilaa ja vaikuttaisi Simojoen uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseen. Simojoki on ainoa Suomen rajojen sisäpuolella virtaava joki, jossa on säilynyt alkuperäinen lohikanta.

Sankapalonsuon turvetuotantoalue sijaitsee Ranuan kunnassa Simojoen keskiosan tuntumassa, lähellä Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa Simojoen pääuomaa.

– Simojoki on yksi harvoista suomalaisista jokivesistöistä, jotka ovat säilyneet vesivoimarakentamiselta. Lohen lisäksi vesistössä tavataan myös uhanalaista taimenta ja vaellussiikaa. On käsittämätöntä, että yksi maamme arvokkaimmista vaelluskalavesistöistä halutaan vaarantaa lisäämällä kaloille haitallista kuormitusta. Nousukalan elinolosuhteita ei tule heikentää, Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin puheenjohtaja Seppo Aikio sanoo.

Simojoen lohikanta on kärsinyt jokiuoman perkauksesta, valuma-alueelta tulevasta kuormituksesta ja liiallisesta kalastuksesta. Simojoen pääuomaan on viime vuosina tehty mittavia kunnostustoimia, ja merikalastuksen säätelyä on tiukennettu. Toimenpiteiden ansiosta Simojokeen palaavien lohien määrä on viisinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Kasvaneesta kutukannasta huolimatta Simojoella lohen poikastiheyksissä on ollut huomattavaa vuosittaista vaihtelua, ja joen vaelluspoikastuotanto on päässyt vasta vajaaseen puoleen arvioidusta potentiaalista.

– Useat tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että ojituksesta ja turvetuotannosta aiheutuva kuormitus heikentää lohikalojen lisääntymismenestystä. Valuma-alueen runsaat metsäojitukset ja turvetuotanto lisäävät Simojoen kiintoaine- ja ravinnekuormitusta sekä voimistavat joen virtaaman vaihteluita. Tämän seurauksena lohikalojen lisääntymismenestys kärsii. Uuden turvetuotantoalueen aiheuttama lisäkuormitus ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

– Lisäksi tulee huomioida, että ilmaston lämpenemisen seurauksena sateiden on ennustettu kasvavan ja lumipeitteisen ajan lyhenevän. Tämä lisää edelleen valuma-alueelta tulevaa kuormitusta kalojen lisääntymisalueille. Simojoella lohi-, taimen- ja vaellussiikakantojen elvyttäminen vaatii jo nykyisellään entistä tehokkaampia menetelmiä, joilla kiintoainekuormitusta ja suuria virtaamien vaihteluita voidaan ehkäistä, Ovaska sanoo.

Vaelluskalojen elvyttäminen tuottaa taloudellista hyötyä

Viime vuosina Suomessa on säädetty kalatiestrategia, lohi- ja meritaimenstrategia sekä uusi kalastuslaki, joiden tärkeimmiksi tavoitteiksi on asetettu uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen. Vaeltavien ja uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen on myös pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kärkihanke.

Simojoen vaelluskalakantojen elvyttäminen vaikuttaa suoraan ammattikalastuksen ja kalastusmatkailun toimintaedellytyksiin. Ympäristöjärjestöt katsovat, että uusi turvetuotantoalue vaikuttaisi merkittävästi näiden elinkeinojen harjoittamiseen ja kasvumahdollisuuksiin.

– Lohen ammattikalastuksen kalastuskiintiöt ovat suoraan riippuvaisia siitä, miten hyvin lohien lisääntyminen onnistuu. Ammattikalastuksen lisäksi Simojoella on valtavasti potentiaalia kasvaa merkittäväksi kalastusmatkailukohteeksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on Tornionjoki, jossa kalastusmatkailun arvo on jo lähes kuusi miljoonaa euroa vuodessa, Suomen luonnonsuojeluliiton vaelluskala-asiantuntija Henrik Kettunen sanoo.

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitetussa valituksessa ympäristöjärjestöt vaativat, että Sankapalonsuon turvetuotantoalueen lupapäätös on kumottava ympäristönsuojelu-, vesienhoito- ja luonnonsuojelulain vastaisena.

Keskustelua aiheesta

Kaksi ”klovnia” jäi kiinni Espoossa – Oikeat klovnit paheksuvat jyrkästi

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari
LKS 20161021 Miehiä klovninaamareissa Helsingissä 20. lokakuuta 2016. HUOM: Tilanne on lavastettu. Poliisille on tällä viikolla tullut lukuisia ilmoituksia pelleasuihin pukeutuneista, muita pelottelevista ihmisistä eri puolilta Suomea. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
"Klovnit" ovat viimeaikoina pelotelleet ihmisiä eri puolilla Suomea. Kuva on lavastettu.

Länsi-Uudenmaan poliisi on ottanut kiinni kaksi 15-vuotiasta poikaa, jotka esiintyivät klovniksi naamioituneina. Poliisin mukaan pojat tavoitettiin Espoon Tapiolasta eilisiltana kahdeksan jälkeen.

Poliisi antoi pojille sakot järjestysrikkomuksesta. Asiasta ilmoitettiin heidän vanhemmilleen.

Oulussa poliisin tietoon on tullut kaksi tapausta, joissa pellepukuun pukeutunut henkilö esiintyi eilisiltana kaupungilla pelottelutarkoituksessa. Toinen liikkui keskustassa ja toinen Ritaharjussa.
Sanomalehti Ilkka kertoo, että Pohjanmaallakin on nähty ihmisiä pelottelevia klovneja. Poliisi sanoo lehdelle, että klovneja on nähty Vaasassa, Kurikassa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa. Kurikassa klovnipukuinen henkilö pelotteli ja ahdisteli nuoria tyttöjä.

Poliisin mukaan tahallinen pelottelu yleisellä paikalla on rikos, josta voi seurata sakkoja. Oulun poliisin mukaan vakavimmat tapaukset saattavat täyttää laittoman uhkauksen tai vakavammankin rikoksen tunnusmerkit.

Sairaalaklovnit paheksuu pellepukuun pukeutuvia pelottelijoita. Yhdistyksen mukaan pelottelu on vastoin kaikkia oikean klovnerian periaatteita.

– Nämä ihmiset, jotka naamioituvat pelotellakseen, eivät missään nimessä ole klovneja, sanoo Sairaalaklovnien toiminnanjohtaja Aino Viertola tiedotteessa.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Vyyhti vain kasvaa – Nyt KRP selvittää ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa

Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho
LKS 20161017 Syyriansuomalainen Rami Adham oli puhumassa hänestä kertovasta Matkalla Aleppoon -dokumenttifilmistä tapahtumassa Lapinlahden sairaalalla Helsingissä tiistaina 5. huhtikuuta 2016. Adham salakuljettaa sodan keskelle syyrialaislapsille leluja. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Rami Adhamin ympärillä vyyhti paisuu.

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esiselvityksen ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toiminnasta. Kyseessä ei ole vielä varsinainen esitutkinta, vaan poliisi vasta selvittää, onko aihetta epäilllä rikosta.

Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan mahdolliset rikosepäilyt saattaisivat olla rahankeräysrikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

 

– Jos Syyriaan tarkoitetut rahat eivät ole menneet perille, voisi olla kyseessä rahankeräysrikos. Toinen puoli on Adhamin erilaiset kirjoittelut, eli kyse on siitä, onko aihetta epäillä kiihottamista kansanryhmää vastaan, sanoo Haapala.

 

Asiasta kertoi aiemmin MTV.

 

Rami Adham on tullut tunnetuksi avustustoiminnastaan Syyriassa.

 

Haapala arvioi, että ensi viikon alkupuolella KRP:ssä päätetään, aloitetaanko Adhamista esitutkinta.
(STT)

 

HS: Lelusalakuljettaja haki julkisuutta – ei loukkaantunutkaan Syyriassa

Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho
LKS 20161016 Syyriansuomalainen Rami Adham oli puhumassa hänestä kertovasta Matkalla Aleppoon -dokumenttifilmistä tapahtumassa Lapinlahden sairaalalla Helsingissä tiistaina 5. huhtikuuta 2016. Adham salakuljettaa sodan keskelle syyrialaislapsille leluja. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Rami Adhamin itsestään antama mielikuva on väärä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham valehteli loukkaantumisestaan Syyriassa saadakseen mediahuomiota, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Adhamin on kerrottu loukkaantuneen pommituksessa avustusreissullaan viime tammikuussa. HS:n saaman aineiston mukaan tarina ei pidä paikkaansa, vaan se oli keksitty julkisuutta varten.

Lehti on saanut haltuunsa Whatsapp-keskusteluja ja ääniviestejä, joista käy ilmi, että Adham ja hänen entinen apurinsa keksivät tarinan loukkaantumisesta ja lavastivat valokuvia siitä. HS:n mukaan Adham sanoi apurilleen, että tarkoituksena oli saada suomalaiset lahjoittamaan enemmän rahaa Syyrian orvoille.

HS sanoo selvittäneensä viestien aitouden it-asiantuntijan avulla. Adham kiistää lehden väitteet.
Adham on ollut viime päivät otsikoissa epäiltyjen jihadistiyhteyksien takia.

 

 

AVAINSANAT

OP:n Karhinen vertaa Slushia 1900-luvun alun kansallismieliseen pöhinään

Tänään julkaistiin Aalto-yliopiston professori Jarmo Limnéllin toimittama kirja Suomen idea (Docendo). Siinä 26 (19 miestä ja 7 naista) ansioitunutta suomalaista kertoo näkemyksiään pian 100-vuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen tulevaisuudesta ja menestyksestä.

OP Ryhmän pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen pohjaa ajatuksiaan myös varta vasten kirjaa varteen tehtyyn kyselyyn.  OP tutki kahden eri sukupolven mielipiteitä ja näkemyksiä Suomen vahvuuksista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

TNS Gallupilta tilatussa kyselytutkimuksessa haastateltiin kesäkuussa 2016 yli 500 suomalaista 18–28- ja 61–71-vuotiasta.

Karhinen katsoo 100-vuotiaan Suomen tulleen yhden historiansa merkittävimmän taitekohdan äärelle. Suomen tulevaisuuden suunta kulminoituu kahteen eri sukupolveen.

Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat olleet merkittävällä tavalla rakentamassa Suomesta vientiteollisuuden ja hyvinvointiyhteiskunnan menestystarinaa. Heidän vaikutusvaltansa yhteiskuntaan on yhä voimakas. Toisaalta tulevaisuus nojaa nuoriin.

Vanhemmalta ikäluokalta puuttuu synnynnäinen taipumus.

Niin 18-28-vuotiaiden kuin 61-71-vuotiaiden ikäluokat ovat OP:n haastattelututkimuksen mukaan samaa mieltä siitä, että Suomi onnistuu säilyttämään vähintään nykyisen elintasonsa vuoteen 2035 mennessä.

Tärkeimmiksi taloudellisen menestyksen tekijöiksi nousevat yhteiskunnan rakenteet ja turvalliset olosuhteet: julkiset palvelut, eheä yhteiskunta, turvallisuus, luotettavat instituutiot, korruption vähäisyys ja puhdas luonto. Uuden teknologian teollisuus, tietotekniset palvelut ja tietoliikenne ovat tulevaisuuden elinkeinorakenteen tukijalka.

Karhinen on huolestunut Suomen kyvystä uudistua.

– On päivänselvää, että jos haluamme olla digitalisaation edelläkävijöitä, ei vanhemmalla ikäluokalla ole synnynnäistä taipumusta ja osaamista tuon maailman rakentamisesta, hän sanoo.

Uudistumisen avaimet ovat nuorilla. Karhinen kertoo vaikuttuneensa kouriintuntuvammin nuorison tekemisen ilmapiiristä Suomessa järjestettävässä Slush-tapahtumassa. Kyseessä on kansainvälinen jo useana vuonna järjestetty teknologia- ja kasvuyritystapahtuma. Karhisen mukaan se on vastamyrkkyä pysähtyneisyyden ja toivottomuuden tunnelmalle, joka maassamme on viime vuosina vallinnut.

– Nyt sadannen itsenäisyyspäivän kynnyksellä tekeekin mieleni verrata 1900-luvun alun kansallismielistä pöhinää tämän päivän start-up-pöhinään. Suomen itsenäistymiseen vuonna 1917 päätynyt kansallinen innostus oli kenties myös seurausta eri puolilla maata käynnissä olleesta innostuneisuudesta, joka lähti erityisesti nuoremmasta sukupolvesta. Moni uusi asia sai tuolloin Suomessa alkunsa.

Karhinen nostaa esimerkeiksi tuolloin perustetut yhdistykset, yritykset ja kansakoulun.

Nuoret haluavat jo rytminmuutoksen.

Karhisen mielestä ”vanhemman polven halu ottaa riskejä ei ole enää entisensä”.

– Nuorempi polvi olisi jo halukas tekemään rytminmuutoksen ja valmiimpi hyödyntämään uutta teknologiaa ja kansainvälistymään, mutta vanhemman polven määrätessä ei tahti ota muuttuakseen.

– Perheyrityksessä piilee valtaisa potentiaali, mutta pankinjohtajana joutuisin harkitsemaan visusti, onko yritys sittenkään enää vanhaan sukupolveen tukeutuvana rahoituskelpoinen. Olisiko sittenkin ensin toteutettava hallittu sukupolvenvaihdos?

Karhisen mukaan aiempien polvien rakentama materiaalinen ja henkinen pohja tarjoaa lähtökohdat uudelle menestykselle. Myös suurilla ikäluokilla on edessään haaste. Heidän on huolehdittava yhteiskunnan normipohjan ja rakenteiden päivittämisestä digimurroksen huomioivalle tasolle.

– Korostaessamme yhtiöiden hallinnossa sukupuolten välistä tasa-arvoa, tulisi meidän yhtä lailla huolehtia myös siitä, että eri sukupolvet olisivat niissä vahvemmin edustettuina.

Yksilön ja yhteiskunnan välinen työnjako on Karhisen mielestä mietittävä uudelleen. Kuten olettaa saattaa, hän vaatii yhteiskunnan roolin keventämistä.