Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demarinaisten puheenjohtaja Tuppurainen tähysi liittokokouksessa jo tulevaisuuteen: “Marinin II hallitus voi vuonna 2023 jatkaa sitä hyvää työtä”

Jukka-Pekka Flander
Demarinaisten puheenjohtaja, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Demarinaiset on viikonloppuna koolla Helsingissä pitämässä liittokokoustaan.

Demokraatti

Demokraatti

Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi tänään kokouksen avauspuheessaan, että kulunut liittokokouskausi 2018-2021 on ollut jopa historiallisen vaiherikas. Tuppurainen kävi vaiheita läpi.

– Kun aloitimme työmme, SDP oli oppositiopuolue ja maata johti Sipilän, Soinin ja Orpon niin sanottu fist bump -hallitus. Termi fist bump tuli kaikelle kansalle tutuksi vuonna 2016, kun silloinen hallitus juhlisti kuuluisalla nyrkkitervehdyksellään etenkin pienipalkkaisiin naisiin osuvaa niin kutsuttua kilpailukykysopimustaan. Tuo tervehdys syöpyi monen verkkokalvoille ja jätti syvät haavat sopimisen kulttuuriin. Luottamuspääomaa syötiin ja etenkin naiset joutuvat kovan oikeistolaisen politiikan maksajan paikalle, Tuppurainen sanoi puheessaan.

– Tuossa ajassa oli erityisellä tavalla paikallaan, että naisliitto nosti työssään esiin sukupuolen merkitystä päätöksenteossa. Kun päätöksenteossa tunnistetaan sukupuolivaikutukset, voidaan tehdä päätöksiä, joilla rakennetaan tasa-arvoa ja parannetaan naisten sekä samalla kaikkien sukupuolten, myös miesten, arkea ja elämää, Tuppurainen jatkoi.

“Kotimaassakin erilaiset vähättelevät liikanimet, kuten huulipunahallitus välähtelivät puheissa.”

Vuotta 2019 Tuppurainen kuvasi vaalien vuodeksi. Naisliiton tavoitteena oli naisten poliittisen vaikutusmahdollisuuksien kasvattaminen, naisehdokkaiden tukeminen sekä tasa-arvopolitiikan tunnettavuuden vahvistaminen.

Eduskuntavaaleissa SDP nousi maan suurimmaksi puolueeksi ja sai pääministeripuolueen aseman.

Lisää aiheesta

– SDP:n listoilta kansanedustajiksi valittiin 23 naista. Tämä on 57 % SDP:n edustajista. Huomionarvoista on myös hallitusohjelman vahva tasa-arvopainotus: tasa-arvo mainitaan hallitusohjelmassa 74 kertaa ja mukana on monia tärkeitä kirjauksia, joita myös Demarinaiset on yhdessä muiden puolueiden naisjärjestöjen kanssa ajanut, Tuppurainen kiitteli.

Hän mainitsi myös muun muassa Jutta Urpilaisen (sd.) valinnan EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin tehtävään. Hän on ensimmäinen suomalainen nainen komissaarina.

Vuoden 2019 lopun tapahtumat johtivat Rinteen hallituksen eroon ja Sanna Marinin (sd.) hallituksen alkuun.

– Suomi keräsi maailmalla ihastusta ja myös runsaasti ihmetystä viisikollaan, jossa kaikki hallitusryhmien päät ovat naisia. Nuorten naisten johtajuus on yhä maailmassa ilmiö, joka saa aikaan reaktioita. Kotimaassakin erilaiset vähättelevät liikanimet, kuten huulipunahallitus välähtelivät puheissa. Vielä on työtä tehtävänä tasa-arvossa, Tuppurainen jatkoi.

“Syksyllä tehtiin historiaa.”

Alkuvuodesta 2020, Marinin hallituksen tehtyä työtään vasta parin kuukauden ajan, koronapandemia saavutti pohjoisen Euroopan.

Koronan vaikutus näkyi myös naisliiton toiminnassa ja nyt käynnissä olevaa liittokokoustakin on jouduttu siirtämään.

– Korona iski lujaa meidän kaikkien luihin ja ytimiin, mutta se ei halvaannuttanut Suomea, saati Marinin hallituksen päätöksentekoa. On oikeastaan aika hengästyttävää, kun katsoo mitä kaikkea meille Demarinaisille arvokasta on saatu kuluneella hallitustaipaleella aikaan. On ilo todeta, että maamme päätöksenteossa näkyy vahvana myös demarinaisten kädenjälki, Tuppurainen sanoi ja luetteli monta asiaa eläkeläisten toimeentulon parantamisesta, perusturvaetuuksien nostoon ja aktiivimallin perumisesta subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen palauttamiseen sekä hoitajamitoituksen säätämiseen ja oppivelvollisuuden pidentämiseen.

– Syksyllä tehtiin historiaa, kun Marinin hallituksen esitys perhevapaauudistuksesta annettiin eduskunnalle. Uusi malli parantaa lapsiperheiden asemaa ja tuo yksinhuoltajaperheet samalle viivalle kahden vanhemman perheiden kanssa.

“Teissä on osaamista, tarmoa ja tahtoa.”

Tuppurainen iloitsi myös sote-uudistuksesta ja kannusti demarinaisia mukaan aluevaaleihin.

– Teissä on osaamista, tarmoa ja tahtoa rakentaa sellaisia hyvinvointialueita, joissa palvelut ovat ihmisiä varten, joissa toimitaan inhimillisesti ja eettisesti ja jotka vastaavat siihen tarpeeseen, jota varten uudistus on toteutettu.

– Ensi vuonna meidän naisten on syytä kääntää katseemme aluevaalien lisäksi myös jo lähestyviin, vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Sanna Marinin ensimmäinen hallitus on teoin lunastanut odotukset ja toteuttanut hallitusohjelmassa lupaamansa suuret uudistukset. Mutta kuten aiemmin jo totesin, vielä on työtä tehtävänä ja siksi on syytä ryhtyä työhön, jotta voimme varmistaa, että Sanna Marinin II hallitus voi vuonna 2023 jatkaa sitä hyvää työtä, minkä tämä hallitus on aloittanut.

– Meitä tarvitaan, hyvät demarinaiset, hoitotakuun toteuttamiseen, samapalkkaisuuden saavuttamiseen ja sukupuoleen perustuvien palkkaerojen poistamiseen, meitä tarvitaan jokaisen yksilön fyysisen koskemattomuuden ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden turvaamiseen, translain uudistamiseen. Meitä tarvitaan kestävän kehityksen rakentamiseen ja ilmaston ja luonnon suojelemiseen, meitä tarvitaan rauhan ja vakauden varjelemiseen sekä tyttöjen ja naisten aseman parantamiseen – kaikkialla maailmassa, Tuppurainen jatkoi.

– Me olemme feministejä, ja yhdessä me teemme työtä tasa-arvon ja jokaisen yksilön yhdenvertaisuuden puolesta. Me teemme työtä demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien puolesta. Hyvä elämä, turvallinen arki ja onnellisuus kuuluvat kaikille ihmisille, kaikkialla.

Marin: “Tavoitteenamme on nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi.”

Demarinaiset kuuntelivat liittokokouksessa myös SPD:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin videotervehdyksen.

Marin kävi puheessaan läpi hallituksen aikaansaannoksia.

– Tavoitteenamme on nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi. Suomi tunnetaan maailmalla monessa asiassa tasa-arvon edelläkävijänä ja globaalissa vertailussa sijoitumme lähelle kärkeä. Silti työtä riittää. Ilman aktiivisia tasa-arvotyöntekijöitä ja tasa-arvon edistämistä on vaarana, että kehityssuunta kääntyy.

– Oikeudenmukaisempi työelämä, eläkeläisköyhyyden torjuminen sekä vihapuheen ja naisvihan kitkeminen ovat sellaisia tavoitteita, joiden eteen meidän tulee yhdessä tehdä töitä.

Tulevia hyvinvointialuevaaleja Marin kuvasi merkityksellisiksi ja tärkeiksi. Hän painotti, että ensimmäiset aluevaltuustot tekevät hyvinvointialueiden kehityksen kannalta tärkeitä päätöksiä, jotka koskettavat jokaisen arkea ja hyvinvointia.

– Tammikuussa käytävissä vaaleissa on kyse arvoista ja valinnoista. Tähän työhön haluan kutsua teidän kaikki mukaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE