Demarinuorten puheenjohtaja sanoo suorat sanat Hampurin tapahtumista – ihmettelee Vasemmistonuorten mukanaoloa

Kuva: Ella Kaverma
Mikkel Näkkäläjärvi on demarinuorten puheenjohtaja.

Hampurissa vietettiin viikonloppuna G20-maiden huippukokousta. Kaupungissa oli erittäin levotonta. Demarinuoret eivät lähteneet huippukokouksen aikana järjestettyyn suurmielenosoitukseen mukaan.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi ei katso hyvällä Hampurin tapahtumia.

– Hampuria on ravistellut radikaalivasemmiston ja anarkistien systemaattinen poliisiin kohdistunut väkivalta ja ilkivalta. Mielen osoittaminen on tärkeä kansalaisoikeus, mutta tällaista terrorisointia en hyväksy. Poliisien pahoinpiteleminen ei ole hyökkäys ainoastaan ihmisiä, vaan myös järjestäytynyttä yhteiskuntaa ja oikeusvaltiota vastaan, Näkkäläjärvi kommentoi.

Hänelle Hampurin mellakoiden viesti on näyttäynyt epädemokraattisena, väkivaltaisena ja liberaalien arvojen vastaisena voimana.

– Minulle ihmisoikeudet, sananvapaus, uskonnonvapaus ja yhdistymisvapaus ovat tärkeitä asioita enkä näe miten niitä edistetään tuhoamalla rakennuksia, kauppakeskuksia ja muuta omaisuutta tai pahoinpitelemällä järjestystä ylläpitäviä poliiseja.

– Uskon yhteiskunnalliseen muutokseen demokraattisten prosessien kautta. Jos yhteiskunnissa on ongelmia, niihin on vaikutettava demokratian keinoin. Vaikka tarkoitus olisi miten jalo, ei tarkoitus saa koskaan pyhittää keinoja. Rauhanomainen aktivismi on asia erikseen ja tärkeää kansalaisvaikuttamista. Nyt nähty anarkistien ja vasemmistoradikaalien toiminta on ollut laajamittaista militanttia ja organisoitua väkivaltaa, hän toteaa.

”Oli ilmiselvää, että Hampurin mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi.”

Suomesta suurmielenosoituksessa mukana ovat olleet Suomenmaan tietojen mukaan ainakin Vasemmistonuoret ja vihreät nuoret. He eivät ole rähinöintiin osallistuneet.

– Demarinuoret eivät harkinneet osallistumista, koska emme halua olla millään tavalla osallisina toiminnassa, joka vahingoittaa yhteiskuntaa. Oli ilmiselvää, että Hampurin mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi ja siksi ihmettelin Vasemmistonuorten osallistumista mielenosoituksiin.

– On ollut kuitenkin hyvä kuulla uutisten perusteella, ettei Vasemmistonuorten edustajat olleet osallisina mellakoinnissa ja hekin pitävät mellakointia erittäin harmillisena. Mielenosoituksissa on varmasti mukana paljon ihmisiä, jotka ovat mukava hyvin aikein eikä kaikkia osallistujia pidä tietenkään leimata rähisijöiksi.

Vasem­mis­to­nuoret on kertonut haluavansa osal­lis­tu­mi­sel­laan kiinnittää huomiota ilmas­ton­muu­tok­seen, eriar­voi­suu­teen sekä G20-kokouksen demok­ra­ti­a­va­jee­seen.

Vihreiden nuorten Twitter-sivuille uudelleentviitatussa viestissä tuomitaan ilkivalta ja väkivalta kategorisesti.

– Silti minua ihmetyttää, että paikalla ollut Vasemmistonuorten edustaja Henrik Jaakkola ei maininnut antamissaan haastatteluissa sanallakaan anarkistien väkivaltaa, vaan keskittyi korostamaan väitettyjä poliisien ikäviä toimia, Näkkäläjärvi toteaa.

– Helsinkiläinen Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso puolestaan tuuletteli Twitterissä mielenosoituksen ”mahtavaa tunnelmaa”. En itse kuvaisi noin mielenosoituksia, joissa loukkaantui yli 200 poliisia, poltettiin autoja, hajotettiin kauppoja ja pidätettiin noin 150 ihmistä, Näkkäläjärvi jatkaa.

Suomenmaa kertoo Vasemmistonuorten vara­pu­heen­joh­tajan Henrik Jaakkolan kertovan järjestön tiedotteessa ryhmän osallistuneen kahteen miele­no­soi­tuk­seen, Koulutuslakko-nimiseen kulkueeseen perjantaina sekä päämie­le­no­soi­tuk­seen lauantaina.

– Koulutuslakko-kulkue oli värikäs ja iloinen, poliittiselta kärjeltään skarppi nuorten ja opis­ke­li­joiden kulkue etenkin sivistyksen puolesta ja myös G20:n edustamaa uusliberaalia leik­kaus­po­li­tiikkaa vastaan, Jaakkola toteaa Facebookissa Suomenmaan mukaan.

Jaakkola mukaan molemmissa miele­no­soi­tuk­sissa korostettiin rauha­no­mai­suuden ja päih­teet­tö­myyden periaatteista sekä konfliktin välttämistä poliisin kanssa. Yhteenottoja oli muissa mielenosoituksissa.

”Vaikeudet ovat selvästi tiivistäneet EU:a”.

Mikkel Näkkäläjärveä harmittaa, että G20-kokouksen hieno lopputulos jäi mellakoiden varjoon.

– USA:ta lukuunottamatta G20-maat ilmaisivat sitoutumisensa Pariisin ilmastosopimukseen sekä laativat vuoteen 2020 mennessä suunnitelmat miten aikovat irtautua fossiilisista polttoaineista. Tämä on tärkeä lupaus siitä, että Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kaikki maailman suurvallat ovat sitoutuneita tekemään töitä sen eteen, että maailma säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

– Pidän kuitenkin tärkeänä, että brutaalista väkivallasta huolimatta Saksan liittokansleri Angela Merkel viestitti, ettei näiden tapausten takia tulla siirtämään tärkeitä kansainvälisiä kokouksia mihinkään. Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan.

Näkkäläjärvi toteaa myös, että on ollut hienoa huomata, että viime vuosien populistiset ja sulkeutuneet liikehdinnät ovat tehneet Euroopasta entistäkin yhtenäisemmän. EU ja EU:n jäsenvaltiota edistävät kansainvälistä kauppaa ja puolustusyhteistyötä sekä torjuvat ilmastonmuutosta yhdessä.

– Vaikeudet ovat selvästi tiivistäneet EU:a, mikä on tärkeää myös Suomelle. Pieni maa olisi yksin helposti ajopuuna maailmassa, mutta osana aidosti tiivistä Euroopan unionia voimme olla vahva vaikuttaja maailmassa. Tiiviimpi yhteistyö luo meille myös turvaa ja lisää hyvinvointia. Kaikkia haasteita ei olla vielä selätetty, mutta nyt on helppoa todeta, että EU ja Suomen jäsenyys EU:ssa ovat ehdottomasti olleet Suomen etu.

Katso linkeistä tviittejä Hampurin tapahtumista:

Vasemmistonuoret

Vihreät nuoret

Demarinuoret

Mikkel Näkkäläjärvi

Dan Koivulaakso

Henrik Jaakkola

”Nyt ehkä jo riittää” – ay-pomon veropuheet suututtivat talousprofessorin ja Feministisen puolueen varapuheenjohtajan: ”Hälytyskellot soimaan”

Kuva: Lehtikuva
Sture Fjäderin veropuheet hämmentävät.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin kommentointi veroasioissa herättää närää. Fjäder kirjoitti tiistaina Twitter-tilillään, että Suomi tarvitsee verouudistuksen.

”Tiesitkö että 9,1 % veronmaksajista maksaa 75 valtion tuloveroista. Tästä maksetaan esim. työttömyysturvaa ja muita sosiaalisia tulonsiirtoja. Valtion verotuksessa progessiota on lievennetteva ja siirtää painopiste muihin veromuotoihin”, Akavan nokkamies muotoili.

Fjäderin twiittiä on jaettu ahkerasti eteenpäin ja päivityksellä on yli kaksijapuolisataa tykkääjää. Alkuunkaan kaikki eivät kuitenkaan ole mieltyneet Fjäderin ajatuksenjuoksuun.

Tukholmassa vaikuttava taloustieteilijä Markus Jäntti lukeutuu tyytymättömiin. Jäntti kirjoitti omalla Twitter-tilillään keskiviikkona sapekkaan ytimekkään viestin.

”Uskomatonta kyllä kuulun edelleen tähän järjestöön. Nyt ehkä jo riittää.”

Myös Feministisen puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, ekonomi Tuuli Kamppila ilmaisi pettymyksensä Twitterissä.

”Hälytyskellot soimaan aina kun joku puhuu siitä, miten pieni hyvätuloisten joukko maksaa valtaosan Suomen *tuloveroista*. Tuloverot ovat vain 10 % Suomen koko verokannasta. Silti jopa Akavan puheenjohtaja käyttää sitä johtaakseen keskustelua harhaan.”

Keskustelua aiheesta

”Jokaisella on oikeus tietää, kuka minun isä on” – Äitiyslaki herätti tunteita eduskunnassa

Kansalaisaloitteeseen pohjautuva äitiyslaki herätti odotetusti kiihkeää vastustusta kristillisdemokraateissa sekä osassa perussuomalaisia ja keskustalaisia, kun lakivaliokunnan mietinnön käsittely eduskunnan täysistunnossa alkoi keskiviikkona.

Kansalaisaloitteen toinen käsittely on ensi viikolla, jolloin eduskunta äänestää lakiehdotusten hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Kansalaisaloitteella halutaan helpottaa hedelmöityshoidoilla lapsen saavien naisparien asemaa siten, että myös se äiti, joka ei synnytä, olisi lapsen virallinen äiti jo ennen lapsen syntymää. Aloitetta kannattavat kansanedustajat ja lakivaliokunta perustelevat tätä etenkin lapsen oikeusturvalla. Laki turvaa lapselle syntymästä lähtien kaksi juridista vanhempaa ja siten oikeudet muun muassa elatukseen ja perintöön.

Toisekseen laki helpottaisi byrokratiaa. Lapsen tunnustaminen tapahtuisi isyyden tunnustamista vastaavalla tavalla, eikä naisparin tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, kuten nykyisin.

Laki koskee vain naispareja, joille on annettu hedelmöityshoitoja tuntemattomien luovuttajien siittiöillä – siis sellaisten luovuttajien, jotka ovat kieltäneet mahdollisuuden isyyden vahvistamiseen.

Tämä vastustajilta herkästi puheenvuoroissa unohtui, kun he painottivat ennen kaikkea sitä, että lain myötä syntymättömällä lapsella ei olisi koskaan oikeutta isään.

– Lainsäädäntöön nojaten nyt voivat aikuiset päättää, että tällä syntymättömällä lapsella ei ole koskaan isää. Jokaisella on oikeus tietää, kuka minun isä on, murehti esimerkiksi Tapani Tölli (kesk.).

Täysistunto ei halunnut aloitetta enää perustuslakivaliokuntaan

Aloitteen hylkäämistä lakivaliokunnassa ainoana esittänyt Antero Laukkanen (kd.) esitti nyt sen viemistä perustuslakivaliokunnalle keskustan Markus Lohen kannatuksella. Täysistunto kuitenkin torppasi ehdotuksen äänestyksessä.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) painotti valiokunnan käsitelleen aloitetta huolella. Se on kuullut kymmeniä asiantuntijoita, ja lapsivaikutukset on arvioitu laajasti.

Tolvasen mukaan kansalaisaloite on poikkeuksellinen, sillä se pohjautuu sanasta sanaan oikeusministeriön lakiluonnokseen vuodelta 2015.
STT–SANNA NIKULA

”Politiikan Camel-boots-mies” riemastui hallituksen merkkipaalusta – ”Tämä mies on totta”

Kuva: Lehtikuva-AFP

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) riemuitsee blogissaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen 1000-päivää kestäneestä taipaleesta. Soini pitää tuhannen päivän rajaa yhden sortin merkkipaaluna pitkällä poliitikon urallaan.

– Minulle tulee tuhat päivää täyteen ministerinä. Tänään Tokiossa. Työn merkeissä, hän kirjoittaa.

Soini kiittää kotipaikkansa Espoon Iivisniemen äänestäjiä, jotka auttoivat häntä ponnistamaan ensin kaupunginvaltuustoon, sitten eduskuntaan. Hän vakuuttaa puhtaan omatunnon olevan paras päänalunen.

”Kun työt on tehty ja nähty Tokio, niin Timo tulee kotio.”

– Kokemus auttaa kaikessa. Se ei vapauta kaikesta. Olen politiikan Camelboots- mies. Omat polut, omat lelut. Toiset tykkää, toiset ei. Hätkähdyttävä hetki on katsoa peiliin ja havaita, että tämä mies on totta.

– Tämänpuoleinen gospel on rajallista. Tämä on hyvä päivä olla hengissä. Vaikka sitten ministerinä Juha Sipilän hallituksessa. Kun työt on tehty ja nähty Tokio, niin Timo tulee kotio. Iivisniemeen, Soini päättää.

Keskustelua aiheesta

”Täytyy perehtyä materiaaliin” – Ugandan tapahtumat eivät murentaneet ministerin luottamusta Patrian johtoon

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Mika Lintilä (kesk.).

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) ei katso, että Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalon luottamus olisi Uganda-jupakan seurauksena heikentynyt. Lintilä totesi, ettei ole vielä ehtinyt yksityiskohtaisesti perehtyä Patrian julkistamiin selvityksiin asiasta. Hän oletti, että aineisto on pitkälti sama kuin se, jonka hän kävi läpi Isotalon kanssa.

Tähän mennessä asiassa ei Lintilän mukaan ole tullut julki mitään sellaista, joka olisi muuttanut Isotalon asemaa.

– Täytyy nyt analysoida ja perehtyä materiaaliin, Lintilä sanoi STT:lle.

Lintilän mukaan henkilöstöratkaisut eivät ole nyt tärkein asia, vaan olennaista on saada yhtiön asiat kuntoon. Jatkossa pitää pystyä estämään vastaavat tilanteet.

– Olen ilmoittanut ihan alussa toimitusjohtajalle ja hallitukseen puheenjohtajalle, että toimivan johdon tehtävä on palauttaa Patrian luottamus ja uskottavuus. He valitsevat keinot. Minä arvioin myöhemmin, ovatko ne olleet riittäviä.

Lintilän mukaan nyt vaaditaan koulutusta, ennakointia, mutta myös parempaa valvontaa yhtiön sisällä. Jokaisen patrialaisen pitää mieltää missä rajat kulkevat, varsinkin myyntipuolella.

– Tällaisia ei vain saa tulla, Lintilä painotti.

Ex-ministereiltä edellytetään arvostelukykyä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) peräsi eilen hallitukseen pelisääntökeskustelua siitä, miten entiset ministerit voivat toimia maailmalla ja hyödyntää asemaansa. Lintilä ei suuresti lämmennyt ajatukselle.

Pelisääntökeskustelu voidaan toki käydä, mutta se ei ratkaise asiaa, hän arveli.

– Jokaisella pitää olla henkilökohtainen arvostelukyky sillä tavalla, että pystyy vastuullisesti ja kunniallisesti sitä nimikettä myös käyttämään, Lintilä sanoi.

Lintilä huomautti, että entisiä ministereitä alkaa olla jo suuri joukko. Kaikkiaan ministereitä on ollut jo liki 600, hän totesi.

Ministeri toivoi, että koko Uganda-jupakka alkaisi jo vähitellen laantua.

– Minua harmittaa, että tässä myllytyksessä unohtuu se, että on menehtynyt yksityishenkilö, jolta on jäänyt omaisia. Onhan tämä hirvittävä tragedia. Tämä meinaa monilta unohtua.

Jäänmurtajien työkiistan sovittelu alkaa

Kuva: Lehtikuva

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut jäänmurtajien ja monitoimimurtajien työkiistan osapuolet sovitteluun huomenna iltapäivällä. Työntekijäpuolta edustava Suomen Laivanpäällystöliitto ilmoitti eilen työnseisauksesta, joka alkaa 7. maaliskuuta, ellei sopuun päästä sitä ennen.

Murtajia operoiva Arctia on työntekijäpuolen mukaan esittänyt laajoja heikennyksiä alusten kansipäällystön työehtoihin. Heikennysten kokonaisvaikutus olisi liiton mukaan kymmeniä prosentteja.

– Liitto ei hyväksy työehtojen kokonaisvaltaista heikennystä ja tämän johdosta ilmoitus työnseisauksesta on annettu Arctia Oy:n konventionaalisille jäänmurtajille ja monitoimimurtajille, ilmoittaa Laivanpäällystöliitto tiedotteessaan.

Arctia kummasteli lakkovaroitusta, joka sen mukaan annettiin ennen kuin sopimusneuvottelut olivat päässeet kunnolla alkamaan. Yhtiön mukaan murtajien kansipäällystön palkat ja työehdot ovat huomattavasti paremmat kuin muualla suomalaisella merenkulkualalla.

Kansipäällystön keskimääräinen palkkataso on Arctian mukaan jopa puolitoistakertainen merenkulkualan yleiseen tasoon verrattuna.

Arctia muistuttaa, että jääolosuhteet Suomen merialueilla ovat nyt haastavimmillaan. Yhtiön jäänmurtajat avustavat parhaillaan meriliikennettä Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella.

Keskustelua aiheesta