Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demarinuorten puheenjohtaja sanoo suorat sanat Hampurin tapahtumista – ihmettelee Vasemmistonuorten mukanaoloa

Mikkel Näkkäläjärvi on demarinuorten puheenjohtaja.

Hampurissa vietettiin viikonloppuna G20-maiden huippukokousta. Kaupungissa oli erittäin levotonta. Demarinuoret eivät lähteneet huippukokouksen aikana järjestettyyn suurmielenosoitukseen mukaan.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi ei katso hyvällä Hampurin tapahtumia.

– Hampuria on ravistellut radikaalivasemmiston ja anarkistien systemaattinen poliisiin kohdistunut väkivalta ja ilkivalta. Mielen osoittaminen on tärkeä kansalaisoikeus, mutta tällaista terrorisointia en hyväksy. Poliisien pahoinpiteleminen ei ole hyökkäys ainoastaan ihmisiä, vaan myös järjestäytynyttä yhteiskuntaa ja oikeusvaltiota vastaan, Näkkäläjärvi kommentoi.

Hänelle Hampurin mellakoiden viesti on näyttäynyt epädemokraattisena, väkivaltaisena ja liberaalien arvojen vastaisena voimana.

– Minulle ihmisoikeudet, sananvapaus, uskonnonvapaus ja yhdistymisvapaus ovat tärkeitä asioita enkä näe miten niitä edistetään tuhoamalla rakennuksia, kauppakeskuksia ja muuta omaisuutta tai pahoinpitelemällä järjestystä ylläpitäviä poliiseja.

– Uskon yhteiskunnalliseen muutokseen demokraattisten prosessien kautta. Jos yhteiskunnissa on ongelmia, niihin on vaikutettava demokratian keinoin. Vaikka tarkoitus olisi miten jalo, ei tarkoitus saa koskaan pyhittää keinoja. Rauhanomainen aktivismi on asia erikseen ja tärkeää kansalaisvaikuttamista. Nyt nähty anarkistien ja vasemmistoradikaalien toiminta on ollut laajamittaista militanttia ja organisoitua väkivaltaa, hän toteaa.

“Oli ilmiselvää, että Hampurin mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi.”

Lisää aiheesta

Suomesta suurmielenosoituksessa mukana ovat olleet Suomenmaan tietojen mukaan ainakin Vasemmistonuoret ja vihreät nuoret. He eivät ole rähinöintiin osallistuneet.

– Demarinuoret eivät harkinneet osallistumista, koska emme halua olla millään tavalla osallisina toiminnassa, joka vahingoittaa yhteiskuntaa. Oli ilmiselvää, että Hampurin mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi ja siksi ihmettelin Vasemmistonuorten osallistumista mielenosoituksiin.

– On ollut kuitenkin hyvä kuulla uutisten perusteella, ettei Vasemmistonuorten edustajat olleet osallisina mellakoinnissa ja hekin pitävät mellakointia erittäin harmillisena. Mielenosoituksissa on varmasti mukana paljon ihmisiä, jotka ovat mukava hyvin aikein eikä kaikkia osallistujia pidä tietenkään leimata rähisijöiksi.

Vasem­mis­to­nuoret on kertonut haluavansa osal­lis­tu­mi­sel­laan kiinnittää huomiota ilmas­ton­muu­tok­seen, eriar­voi­suu­teen sekä G20-kokouksen demok­ra­ti­a­va­jee­seen.

Vihreiden nuorten Twitter-sivuille uudelleentviitatussa viestissä tuomitaan ilkivalta ja väkivalta kategorisesti.

– Silti minua ihmetyttää, että paikalla ollut Vasemmistonuorten edustaja Henrik Jaakkola ei maininnut antamissaan haastatteluissa sanallakaan anarkistien väkivaltaa, vaan keskittyi korostamaan väitettyjä poliisien ikäviä toimia, Näkkäläjärvi toteaa.

– Helsinkiläinen Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso puolestaan tuuletteli Twitterissä mielenosoituksen “mahtavaa tunnelmaa”. En itse kuvaisi noin mielenosoituksia, joissa loukkaantui yli 200 poliisia, poltettiin autoja, hajotettiin kauppoja ja pidätettiin noin 150 ihmistä, Näkkäläjärvi jatkaa.

Suomenmaa kertoo Vasemmistonuorten vara­pu­heen­joh­tajan Henrik Jaakkolan kertovan järjestön tiedotteessa ryhmän osallistuneen kahteen miele­no­soi­tuk­seen, Koulutuslakko-nimiseen kulkueeseen perjantaina sekä päämie­le­no­soi­tuk­seen lauantaina.

– Koulutuslakko-kulkue oli värikäs ja iloinen, poliittiselta kärjeltään skarppi nuorten ja opis­ke­li­joiden kulkue etenkin sivistyksen puolesta ja myös G20:n edustamaa uusliberaalia leik­kaus­po­li­tiikkaa vastaan, Jaakkola toteaa Facebookissa Suomenmaan mukaan.

Jaakkola mukaan molemmissa miele­no­soi­tuk­sissa korostettiin rauha­no­mai­suuden ja päih­teet­tö­myyden periaatteista sekä konfliktin välttämistä poliisin kanssa. Yhteenottoja oli muissa mielenosoituksissa.

“Vaikeudet ovat selvästi tiivistäneet EU:a”.

Mikkel Näkkäläjärveä harmittaa, että G20-kokouksen hieno lopputulos jäi mellakoiden varjoon.

– USA:ta lukuunottamatta G20-maat ilmaisivat sitoutumisensa Pariisin ilmastosopimukseen sekä laativat vuoteen 2020 mennessä suunnitelmat miten aikovat irtautua fossiilisista polttoaineista. Tämä on tärkeä lupaus siitä, että Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kaikki maailman suurvallat ovat sitoutuneita tekemään töitä sen eteen, että maailma säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

– Pidän kuitenkin tärkeänä, että brutaalista väkivallasta huolimatta Saksan liittokansleri Angela Merkel viestitti, ettei näiden tapausten takia tulla siirtämään tärkeitä kansainvälisiä kokouksia mihinkään. Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan.

Näkkäläjärvi toteaa myös, että on ollut hienoa huomata, että viime vuosien populistiset ja sulkeutuneet liikehdinnät ovat tehneet Euroopasta entistäkin yhtenäisemmän. EU ja EU:n jäsenvaltiota edistävät kansainvälistä kauppaa ja puolustusyhteistyötä sekä torjuvat ilmastonmuutosta yhdessä.

– Vaikeudet ovat selvästi tiivistäneet EU:a, mikä on tärkeää myös Suomelle. Pieni maa olisi yksin helposti ajopuuna maailmassa, mutta osana aidosti tiivistä Euroopan unionia voimme olla vahva vaikuttaja maailmassa. Tiiviimpi yhteistyö luo meille myös turvaa ja lisää hyvinvointia. Kaikkia haasteita ei olla vielä selätetty, mutta nyt on helppoa todeta, että EU ja Suomen jäsenyys EU:ssa ovat ehdottomasti olleet Suomen etu.

Katso linkeistä tviittejä Hampurin tapahtumista:

Vasemmistonuoret

Vihreät nuoret

Demarinuoret

Mikkel Näkkäläjärvi

Dan Koivulaakso

Henrik Jaakkola

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE