tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Demarinuorten puheenjohtaja sanoo suorat sanat Hampurin tapahtumista – ihmettelee Vasemmistonuorten mukanaoloa

Kuva: Ella Kaverma
Mikkel Näkkäläjärvi on demarinuorten puheenjohtaja.

Hampurissa vietettiin viikonloppuna G20-maiden huippukokousta. Kaupungissa oli erittäin levotonta. Demarinuoret eivät lähteneet huippukokouksen aikana järjestettyyn suurmielenosoitukseen mukaan.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi ei katso hyvällä Hampurin tapahtumia.

– Hampuria on ravistellut radikaalivasemmiston ja anarkistien systemaattinen poliisiin kohdistunut väkivalta ja ilkivalta. Mielen osoittaminen on tärkeä kansalaisoikeus, mutta tällaista terrorisointia en hyväksy. Poliisien pahoinpiteleminen ei ole hyökkäys ainoastaan ihmisiä, vaan myös järjestäytynyttä yhteiskuntaa ja oikeusvaltiota vastaan, Näkkäläjärvi kommentoi.

Hänelle Hampurin mellakoiden viesti on näyttäynyt epädemokraattisena, väkivaltaisena ja liberaalien arvojen vastaisena voimana.

– Minulle ihmisoikeudet, sananvapaus, uskonnonvapaus ja yhdistymisvapaus ovat tärkeitä asioita enkä näe miten niitä edistetään tuhoamalla rakennuksia, kauppakeskuksia ja muuta omaisuutta tai pahoinpitelemällä järjestystä ylläpitäviä poliiseja.

– Uskon yhteiskunnalliseen muutokseen demokraattisten prosessien kautta. Jos yhteiskunnissa on ongelmia, niihin on vaikutettava demokratian keinoin. Vaikka tarkoitus olisi miten jalo, ei tarkoitus saa koskaan pyhittää keinoja. Rauhanomainen aktivismi on asia erikseen ja tärkeää kansalaisvaikuttamista. Nyt nähty anarkistien ja vasemmistoradikaalien toiminta on ollut laajamittaista militanttia ja organisoitua väkivaltaa, hän toteaa.

”Oli ilmiselvää, että Hampurin mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi.”

Suomesta suurmielenosoituksessa mukana ovat olleet Suomenmaan tietojen mukaan ainakin Vasemmistonuoret ja vihreät nuoret. He eivät ole rähinöintiin osallistuneet.

– Demarinuoret eivät harkinneet osallistumista, koska emme halua olla millään tavalla osallisina toiminnassa, joka vahingoittaa yhteiskuntaa. Oli ilmiselvää, että Hampurin mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi ja siksi ihmettelin Vasemmistonuorten osallistumista mielenosoituksiin.

– On ollut kuitenkin hyvä kuulla uutisten perusteella, ettei Vasemmistonuorten edustajat olleet osallisina mellakoinnissa ja hekin pitävät mellakointia erittäin harmillisena. Mielenosoituksissa on varmasti mukana paljon ihmisiä, jotka ovat mukava hyvin aikein eikä kaikkia osallistujia pidä tietenkään leimata rähisijöiksi.

Vasem­mis­to­nuoret on kertonut haluavansa osal­lis­tu­mi­sel­laan kiinnittää huomiota ilmas­ton­muu­tok­seen, eriar­voi­suu­teen sekä G20-kokouksen demok­ra­ti­a­va­jee­seen.

Vihreiden nuorten Twitter-sivuille uudelleentviitatussa viestissä tuomitaan ilkivalta ja väkivalta kategorisesti.

– Silti minua ihmetyttää, että paikalla ollut Vasemmistonuorten edustaja Henrik Jaakkola ei maininnut antamissaan haastatteluissa sanallakaan anarkistien väkivaltaa, vaan keskittyi korostamaan väitettyjä poliisien ikäviä toimia, Näkkäläjärvi toteaa.

– Helsinkiläinen Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso puolestaan tuuletteli Twitterissä mielenosoituksen ”mahtavaa tunnelmaa”. En itse kuvaisi noin mielenosoituksia, joissa loukkaantui yli 200 poliisia, poltettiin autoja, hajotettiin kauppoja ja pidätettiin noin 150 ihmistä, Näkkäläjärvi jatkaa.

Suomenmaa kertoo Vasemmistonuorten vara­pu­heen­joh­tajan Henrik Jaakkolan kertovan järjestön tiedotteessa ryhmän osallistuneen kahteen miele­no­soi­tuk­seen, Koulutuslakko-nimiseen kulkueeseen perjantaina sekä päämie­le­no­soi­tuk­seen lauantaina.

– Koulutuslakko-kulkue oli värikäs ja iloinen, poliittiselta kärjeltään skarppi nuorten ja opis­ke­li­joiden kulkue etenkin sivistyksen puolesta ja myös G20:n edustamaa uusliberaalia leik­kaus­po­li­tiikkaa vastaan, Jaakkola toteaa Facebookissa Suomenmaan mukaan.

Jaakkola mukaan molemmissa miele­no­soi­tuk­sissa korostettiin rauha­no­mai­suuden ja päih­teet­tö­myyden periaatteista sekä konfliktin välttämistä poliisin kanssa. Yhteenottoja oli muissa mielenosoituksissa.

”Vaikeudet ovat selvästi tiivistäneet EU:a”.

Mikkel Näkkäläjärveä harmittaa, että G20-kokouksen hieno lopputulos jäi mellakoiden varjoon.

– USA:ta lukuunottamatta G20-maat ilmaisivat sitoutumisensa Pariisin ilmastosopimukseen sekä laativat vuoteen 2020 mennessä suunnitelmat miten aikovat irtautua fossiilisista polttoaineista. Tämä on tärkeä lupaus siitä, että Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kaikki maailman suurvallat ovat sitoutuneita tekemään töitä sen eteen, että maailma säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

– Pidän kuitenkin tärkeänä, että brutaalista väkivallasta huolimatta Saksan liittokansleri Angela Merkel viestitti, ettei näiden tapausten takia tulla siirtämään tärkeitä kansainvälisiä kokouksia mihinkään. Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan.

Näkkäläjärvi toteaa myös, että on ollut hienoa huomata, että viime vuosien populistiset ja sulkeutuneet liikehdinnät ovat tehneet Euroopasta entistäkin yhtenäisemmän. EU ja EU:n jäsenvaltiota edistävät kansainvälistä kauppaa ja puolustusyhteistyötä sekä torjuvat ilmastonmuutosta yhdessä.

– Vaikeudet ovat selvästi tiivistäneet EU:a, mikä on tärkeää myös Suomelle. Pieni maa olisi yksin helposti ajopuuna maailmassa, mutta osana aidosti tiivistä Euroopan unionia voimme olla vahva vaikuttaja maailmassa. Tiiviimpi yhteistyö luo meille myös turvaa ja lisää hyvinvointia. Kaikkia haasteita ei olla vielä selätetty, mutta nyt on helppoa todeta, että EU ja Suomen jäsenyys EU:ssa ovat ehdottomasti olleet Suomen etu.

Katso linkeistä tviittejä Hampurin tapahtumista:

Vasemmistonuoret

Vihreät nuoret

Demarinuoret

Mikkel Näkkäläjärvi

Dan Koivulaakso

Henrik Jaakkola

Risikko Demokraatille poliisien toiminnasta: ”Todistettavasti olisi tullut lisää uhreja”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi Turun sarjapuukotusta Demokraatille illansuussa. Risikon mukaan hänellä ei ole päivällä tiedotustilaisuudessa kerrottuun nähden uutta tietoa asian tutkinnallisesta etenemisestä.

Esimerkiksi rikoksesta epäillyn ideologista taustaa ei ole Risikon tiedojen mukaan saatu vahvistettua.

– Ei ole. Tämä on tutkinnanjohtajan asia, en ota kantaa tutkintaan.

Viranomaisten toimintaa tapauksen hoitamisessa on kehuttu. Risikolla ei ole heti mielessään välittömiä kehitysehdotuksia siihen, miten puukotusten jälkeisen tilanteen hoitaminen eteni.

– Kun tällainen tapaus tulee, käydään vielä operatiivisen puolenkin analyysi – mutta nyt on kaikkein tärkeintä keskittyä tutkintaan.

Risikko toistaa myös Demokraatille kehut poliisin ensipartion toiminnalle Turussa.

– Se oli aivan vertaansa vailla. Vain muutama minuutti kesti, kun oltiin tekijän pakeilla. Todistettavasti tilanne olisi ollut sellainen, että olisi tullut lisää uhreja. Myös kansalaiset ovat tukeneet viranomaisen työtä, pyrkimällä estämään tätä henkilöä (puukottajaa). Se on rohkeuden osoitusta, turvallisuus tehdään yhdessä.

Kysymykseen, kehottaako Risikko kansalaisia menemään väliin vastaavissa tilanteissa, hän toteaa, ettei niin voi missään nimessä kehottaa.

– Jokainen itse arvioi sen, koska tilanteet ovat niin erilaisia, hän painottaa.

Ministeri kiirehtii tiedustelulainsäädäntöä.

Turun puukotuksista pidätettynä on yksi henkilö. Keskusrikospoliisi tutkii Turun puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä. Lisäksi neljän osallisuutta tekoon selvitetään. Henkilöt ovat Marokosta.

Lisäksi yhdestä henkilöstä on pantu toimeen kansainvälinen etsintäkuulutus.

Risikko toteaa, että painopiste on nyt asian tutkinnassa eikä esimerkiksi tässä vaiheessa pystytä sanomaan, tuleeko Maahanmuutoviraston toiminnalle uusia ohjeita tai onko tapahtumilla vaikutusta lainsäädäntöön.

Tiedustelulainsäädäntöä Risikko kiirehtii. Se on tarkoitus saada tämän syksyn aikana eduskuntaan. Risikko esittää, kuten on jo ennen Turun tapahtumiakin todennut, että perustuslain muutokset hyväksyttäisiin eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Sisäministeriön määrärahojen lisäyksestä aiemmin kaavailtuun nähden Risikko toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpon todenneen, että tilanne arvioidaan, jos jotain ilmenee rikoksen tutkinnan edetessä.

Orpo on myös kommentoinut tilannetta tänään Lännen Medialle.

Poliisien määrästä Risikko sanoo, että tällä hetkellä miltei kaikki poliiseiksi koulutetut ovat Suomessa töissä. Risikon mukaan vain 25 on työttöminä.

Poliisihallitus ja puolustusvoimat ovat juuri allekirjoittaneet sopimuksen siitä, että puolustusvoimat osallistuisi poliisin reservipoliisiselvitykseen. Risikko toteaa, että sisäministeriössä on menossa hanke täydennyspoliisia koskevan lainsäädännön kehittämiseksi ja toteaa, että toimivaltuudet täytyy katsoa asiassa tarkkaan.

Käytännössä reservipoliisi korvaisi täydennyspoliisin. Reservipoliiseja voitaisiin rekrytoida Puolustusvoimien henkilöstöstä.

Rinteen aloitteelle kiitosta.

Suomessa huoli on nyt se, ettei maamme ilmapiiri kiristy. Risikko on tänään julkisuudessa moneen kertaan sanonut, että on ollut tiedossa, että nyt nähdyn kaltainen epäilty terroriteko voisi Suomeenkin tulla. Asia ei siinä mielessä ollut yllätys.

Terrorismi on muuttanut sillä tavalla muotoaan, että sen estäminen on yhä haastavampaa.

Risikko painottaa, että luovuttaa ei pidä ja ennaltaehkäisyä on jatkettava.

– Suomi on tehnyt hyvin paljon ennaltahkäistäkseen tällaisia. On varauduttu, hän katsoo.

– Näkisin, että nyt on tärkeä, kun selviää, mitä tästä ilmenee, käydä se läpi.

– Olen korostanut, että maltti on valttia, koston kierre ei saa lähteä liikkeelle. Terrorismin tarkoitus on yhteiskuntarauhan heilauttaminen, halvaannuttaa päätyöksentekokykyä ja aiheuttaa kärsimystä.

Risikon mukaan myös poliittista keskustelua on käytävä vakavin mielin.

– Kyllä minä luotan siihen, että kaikki poliitikot aivan varmasti ymmärtävät, että kyseessä on vakava asia, josta on tiedetty, että kyllä se Suomeen jossain vaiheessa rantautuu. Nyt on ensimmäinen epäily.

– Olen aivan vakuuttunut, että kaikki poliittiset puolueet haluavat olla ehkäisemässä, että näin ei tapahdu enää. Sitä edellyttää myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema Yhdessä. Poliittisten vaikuttajien pitää näyttää, että olemme toivon tällä puolen yhdessä.

– Tämä asia ei ole mikään hallitus-oppositio-asia, turvallisuus ei saa sitä olla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi eilen käyneensä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa keskustelun Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoi Facebookissa.

Risikko toteaa olleensa tyytyväinen kuullessaan Rinteen kannasta ja keskustelusta presidentin kanssa.

”Nähkäämme tämä hyvyys” – Sauli Niinistö: Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ja me suomalaiset olemme tänään uuden tilanteen edessä.

”Eilistä silmitöntä väkivallantekoa tutkitaan terroritekona. Turku on nyt osa pitkää ketjua, joka on kulkenut meille monen maan ja kaupungin kautta. Olemme hyvässä ja pahassa osa muuta maailmaa.”

Päällimmäisenä on tällä hetkellä suru, Niinistö sanoo ja arvioi, että Suomen on nyt kansakuntana mietittävä, miten käsittelemme tämän julman teon.

”Keskustelumme maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä. Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.”

Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi.

Niinistön mukaan Suomen menestys, vahvuus perustuu kykyymme toimia yhdessä, antaa tilaa erilaisille mielipiteille.

”Ja tätä haluan erikseen korostaa: yhteiskuntarauhamme perustuu vahvasti siihen, että luotamme viranomaisiimme ja oikeuslaitokseen, niiden kykyyn tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä.”

Niinistön mukaan meillä on vapaus sanoa mielipiteemme ääneen, mutta meillä on myös vastuu siitä, mihin sanamme johtavat.

”Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Maahanmuuttoa joku kannattaa ja toinen taas vastustaa; se on ymmärrettävä. Mutta jos tästä rakennetaan vihanpitoa, sillä heikennetään kykyämme torjua pahaa.”

Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla.

Niinistö kehottaa muistamaan myös sen rohkeuden ja hyvyyden, jota Turun torilla nähtiin.

”Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja. Nähkäämme tämä hyvyys, juuri se inhimillisyys, jota vastaan isku oli suunnattu. Haluan myös kiittää poliisia ja pelastushenkilökuntaa vakuuttavasta toiminnasta.”

Niinistö vetoaa myös mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia.

”Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu.”

Keskustelua aiheesta

Sipilä: Turkulaiset toimivat esimerkillisesti

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tiedotustilaisuudessaan tuominnut Turun terrori-iskun voimakkaasti. Sipilän mukaan viattomien ihmisten tappaminen on ihmisyyden vastaista ja raukkamaista.

Sipilä muistutti, että jos rikosnimike vahvistuu, on Suomessa ensimmäistä kertaa tapahtunut terroriteko.

Pääministeri kiitti puheessaan viranomaisten ripeää toimintaa tilanteessa. Poliisin mukaan tekijä saatiin kiinni kolmen minuutin kuluessa saadusta hälytyksestä.

Sipilä sanoi turkulaisten toimineen tilanteessa esimerkillisesti. Sivulliset muun muassa auttoivat haavoittuneita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraatit Niinistön takana – ei aseta omaa ehdokasta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta presidentinvaaleihin. Puoluekokous päätti suositella jäsenistölleen presidentti Sauli Niinistön tukemista jatkokaudelle.

Esityksen Niinistön tukemisesta teki puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Puoluekokouksen päätöksessä todetaan, että jäsenistö on laajalti tyytyväinen Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.

Husu Hussein: Suomalaisina selviämme yhdessä

Husu Hussein.

Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed kääntäisi Turun puukotustapauksessa nyt katseet ja myötätunnon omaisiin. Sen sijaan, että itse uhriutuisimme, rukoilkaamme omaisten ja eritoteten vielä tehohoidossa olevien puolesta, että he selviävät. Husu sanoo.

– Tämä on tragedia, mutta yhdessä suomalaisina me selviämme tästä. Vihanlietsonta on turhaa.

Husu itse sattui olemaan Turussa lähettyvillä, kun terrori-isku tapahtui, muttei halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Omaiset ovat nyt keskiöissä, lähettää Husu terveisiä.