Demarinuorten puheenjohtaja sanoo suorat sanat Hampurin tapahtumista – ihmettelee Vasemmistonuorten mukanaoloa

Kuva: Ella Kaverma
Mikkel Näkkäläjärvi on demarinuorten puheenjohtaja.

Hampurissa vietettiin viikonloppuna G20-maiden huippukokousta. Kaupungissa oli erittäin levotonta. Demarinuoret eivät lähteneet huippukokouksen aikana järjestettyyn suurmielenosoitukseen mukaan.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi ei katso hyvällä Hampurin tapahtumia.

– Hampuria on ravistellut radikaalivasemmiston ja anarkistien systemaattinen poliisiin kohdistunut väkivalta ja ilkivalta. Mielen osoittaminen on tärkeä kansalaisoikeus, mutta tällaista terrorisointia en hyväksy. Poliisien pahoinpiteleminen ei ole hyökkäys ainoastaan ihmisiä, vaan myös järjestäytynyttä yhteiskuntaa ja oikeusvaltiota vastaan, Näkkäläjärvi kommentoi.

Hänelle Hampurin mellakoiden viesti on näyttäynyt epädemokraattisena, väkivaltaisena ja liberaalien arvojen vastaisena voimana.

– Minulle ihmisoikeudet, sananvapaus, uskonnonvapaus ja yhdistymisvapaus ovat tärkeitä asioita enkä näe miten niitä edistetään tuhoamalla rakennuksia, kauppakeskuksia ja muuta omaisuutta tai pahoinpitelemällä järjestystä ylläpitäviä poliiseja.

– Uskon yhteiskunnalliseen muutokseen demokraattisten prosessien kautta. Jos yhteiskunnissa on ongelmia, niihin on vaikutettava demokratian keinoin. Vaikka tarkoitus olisi miten jalo, ei tarkoitus saa koskaan pyhittää keinoja. Rauhanomainen aktivismi on asia erikseen ja tärkeää kansalaisvaikuttamista. Nyt nähty anarkistien ja vasemmistoradikaalien toiminta on ollut laajamittaista militanttia ja organisoitua väkivaltaa, hän toteaa.

”Oli ilmiselvää, että Hampurin mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi.”

Suomesta suurmielenosoituksessa mukana ovat olleet Suomenmaan tietojen mukaan ainakin Vasemmistonuoret ja vihreät nuoret. He eivät ole rähinöintiin osallistuneet.

– Demarinuoret eivät harkinneet osallistumista, koska emme halua olla millään tavalla osallisina toiminnassa, joka vahingoittaa yhteiskuntaa. Oli ilmiselvää, että Hampurin mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi ja siksi ihmettelin Vasemmistonuorten osallistumista mielenosoituksiin.

– On ollut kuitenkin hyvä kuulla uutisten perusteella, ettei Vasemmistonuorten edustajat olleet osallisina mellakoinnissa ja hekin pitävät mellakointia erittäin harmillisena. Mielenosoituksissa on varmasti mukana paljon ihmisiä, jotka ovat mukava hyvin aikein eikä kaikkia osallistujia pidä tietenkään leimata rähisijöiksi.

Vasem­mis­to­nuoret on kertonut haluavansa osal­lis­tu­mi­sel­laan kiinnittää huomiota ilmas­ton­muu­tok­seen, eriar­voi­suu­teen sekä G20-kokouksen demok­ra­ti­a­va­jee­seen.

Vihreiden nuorten Twitter-sivuille uudelleentviitatussa viestissä tuomitaan ilkivalta ja väkivalta kategorisesti.

– Silti minua ihmetyttää, että paikalla ollut Vasemmistonuorten edustaja Henrik Jaakkola ei maininnut antamissaan haastatteluissa sanallakaan anarkistien väkivaltaa, vaan keskittyi korostamaan väitettyjä poliisien ikäviä toimia, Näkkäläjärvi toteaa.

– Helsinkiläinen Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso puolestaan tuuletteli Twitterissä mielenosoituksen ”mahtavaa tunnelmaa”. En itse kuvaisi noin mielenosoituksia, joissa loukkaantui yli 200 poliisia, poltettiin autoja, hajotettiin kauppoja ja pidätettiin noin 150 ihmistä, Näkkäläjärvi jatkaa.

Suomenmaa kertoo Vasemmistonuorten vara­pu­heen­joh­tajan Henrik Jaakkolan kertovan järjestön tiedotteessa ryhmän osallistuneen kahteen miele­no­soi­tuk­seen, Koulutuslakko-nimiseen kulkueeseen perjantaina sekä päämie­le­no­soi­tuk­seen lauantaina.

– Koulutuslakko-kulkue oli värikäs ja iloinen, poliittiselta kärjeltään skarppi nuorten ja opis­ke­li­joiden kulkue etenkin sivistyksen puolesta ja myös G20:n edustamaa uusliberaalia leik­kaus­po­li­tiikkaa vastaan, Jaakkola toteaa Facebookissa Suomenmaan mukaan.

Jaakkola mukaan molemmissa miele­no­soi­tuk­sissa korostettiin rauha­no­mai­suuden ja päih­teet­tö­myyden periaatteista sekä konfliktin välttämistä poliisin kanssa. Yhteenottoja oli muissa mielenosoituksissa.

”Vaikeudet ovat selvästi tiivistäneet EU:a”.

Mikkel Näkkäläjärveä harmittaa, että G20-kokouksen hieno lopputulos jäi mellakoiden varjoon.

– USA:ta lukuunottamatta G20-maat ilmaisivat sitoutumisensa Pariisin ilmastosopimukseen sekä laativat vuoteen 2020 mennessä suunnitelmat miten aikovat irtautua fossiilisista polttoaineista. Tämä on tärkeä lupaus siitä, että Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kaikki maailman suurvallat ovat sitoutuneita tekemään töitä sen eteen, että maailma säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

– Pidän kuitenkin tärkeänä, että brutaalista väkivallasta huolimatta Saksan liittokansleri Angela Merkel viestitti, ettei näiden tapausten takia tulla siirtämään tärkeitä kansainvälisiä kokouksia mihinkään. Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan.

Näkkäläjärvi toteaa myös, että on ollut hienoa huomata, että viime vuosien populistiset ja sulkeutuneet liikehdinnät ovat tehneet Euroopasta entistäkin yhtenäisemmän. EU ja EU:n jäsenvaltiota edistävät kansainvälistä kauppaa ja puolustusyhteistyötä sekä torjuvat ilmastonmuutosta yhdessä.

– Vaikeudet ovat selvästi tiivistäneet EU:a, mikä on tärkeää myös Suomelle. Pieni maa olisi yksin helposti ajopuuna maailmassa, mutta osana aidosti tiivistä Euroopan unionia voimme olla vahva vaikuttaja maailmassa. Tiiviimpi yhteistyö luo meille myös turvaa ja lisää hyvinvointia. Kaikkia haasteita ei olla vielä selätetty, mutta nyt on helppoa todeta, että EU ja Suomen jäsenyys EU:ssa ovat ehdottomasti olleet Suomen etu.

Katso linkeistä tviittejä Hampurin tapahtumista:

Vasemmistonuoret

Vihreät nuoret

Demarinuoret

Mikkel Näkkäläjärvi

Dan Koivulaakso

Henrik Jaakkola

Kokoomuslaisen logiikka herättää suurta hämmennystä: ”Tammikuussa näillä saatiin pysäytettyä koko autokauppa”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen ihmettelee kansanedustaja Jukka Kopran (kok.) esittämää ajatusta autoveron poistamisesta kokonaan.

Kopra esitti viime viikolla, että uusien autojen myyntihinnasta perittävä autovero poistettaisiin kokonaan ja siirrettäisiin vuosittaisena käyttömaksuna perittävään ajoneuvoveroon.

– Ihmettelen syvästi kokoomuksen logiikkaa asiassa. Nykyisen hallituksen esityksestä eduskunta on osana kansallista ilmastostrategiaamme hyväksynyt liikenteen CO2-päästöjen puolittamisen vuoteen 2030 mennessä. Nyt hallituspuolueen edustaja esittää verouudistusta, jonka suurimpana hyötyjänä on suuripäästöiset autot, joiden verot voivat laskea kymmeniä tuhansia euroja enemmän verrattuna tavallisen kansalaisen ostaman uuden auton veroon nähden, toteaa Kymäläinen.

Kopra esitti myös jatkokeskustelussa autokantojen eriyttämistä niin, että muutos koskisi vain uusia autoja. Nykyinen autokanta pysyisi nykyisellä ajoneuvoverotuksellaan, jolloin autojen arvo ei romahtaisi veromuutoksessa.

Tässä ideassa on Kymäläisen mukaan kaksi ongelmaa, uusien autojen ajoneuvovero pitäisi nostaa keskimäärin useaan tuhanteen, jotta kompensoitaisiin autoveron poistuminen. Tämä johtaisi kaksiin automarkkinoihin, jossa vanhoilla autoilla ajaisivat ne joilla ei ole varaa maksaa korkeita käyttökustannuksia. Tähän Kopran alkuperäinen ajatus Suomen iäkkään autokannan nuorentamisesta sulisi.

– Toivonkin kollegani käyvän läpi näitä autoveroajatuksiaan puoluetoverinsa, valtionvarainministeri Petteri Orpon virkamiesten kanssa. Suomalaiset autoilijat eivät kaipaa enää hallituksen suusta puolivillaisia veroehdotuksia, tammikuussa näillä saatiin pysäytettyä koko autokauppa liikenneministerin toimesta. SDP tukee edelleen Suomen autokannan verotuksen kehittämistä päästöperusteisesti, kuten hallituskin on tällä vaalikaudella toiminut, päättää Kymäläinen.

Keskustelua aiheesta

Li Andersson haukkuu hallituksen tuoreimman yrityksen lyttyyn: ”Nyt on korkea aika lopettaa kokoomuksen sote-sekoilu”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi voimakkaasti Sipilän hallituksen tuoreinta sote-esitystä, joka vaarantaa päivystystoiminnan, heittää integraation romukoppaan ja tekee myös sosiaalipalveluista kauppatavaraa.

Mallin keskeisin ongelma on, että kokoomuksen tavoite sote-palveluiden viemisestä markkinoille menee käytännössä kaikkien sote-uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden edelle.

– Hallitus vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota, vaikka uudistuksen piti vahvistaa hoitoketjujen yhteensovittamista. Sote-keskuksissa tarjotaan lähinnä terveyspalveluita, mikä rikkoo toimivia malleja, joita on kehitetty sosiaalityön ja perustason terveydenhuollon yhteistyössä. Sosiaalipalvelut määritellään suppeasti neuvonta- ja ohjauspalveluiksi, jonka takia terveysasema olisi rehellisempi nimitys kuin sote-keskus.

– Yksityiset terveyskonsernit saavat kokoomukselta laajat sote-markkinat, mutta suomalaiset eivät mitään soten alkuperäisistä tavoitteista. Palveluketjut monimutkaistuvat, integraatio vähenee, kustannukset uhkaavat kasvaa. Lisäksi hallituksen tuorein esitys uhkaa Suomen kansainvälisissä vertailuissa kustannustehokkaaksi ja laadukkaaksi arvioitua erikoissairaanhoitoa. Nyt on korkea aika lopettaa kokoomuksen sote-sekoilu, ja rakentaa uudistusta yhdessä ja vastuullisesti, Andersson korostaa.

Vasemmistoliitto vaatii parlamentaarista työryhmää tekemään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta, jotta se on oikeudenmukainen jokaiselle Suomessa asuvalle.

Metsäteollisuus: Neuvottelut työehtosopimuksesta jatkuvat

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta jatkuvat, kertoo Metsäteollisuus.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat tavanneet tänään ja sopineet, että osapuolet jatkavat neuvotteluita huomenna.

Tänään on ollut myös koolla Paperiliiton hallitus pohtimassa työehtoneuvotteluiden jatkoaskelia. Aiemmin tässä kuussa Paperiliitto kertoi kohottavansa valmiutta mahdollisen työtaistelun varalta.

Neuvottelut ovat kuumentaneet liittokierroksen alun tunnelmia.

Paperin neuvottelut ovat kuumentaneet liittokierroksen alun tunnelmia.
Metsäteollisuus on aiemmin kertonut pitävänsä alan työehtosopimuksia osin kohtuuttomina.

Se on tyytymätön muun muassa alihankinnan käyttökieltoon, jota muilla aloilla ei ole, sekä joulu- ja juhannusseisokkien moninkertaisiin kompensaatioihin.

Pahemmin mutkistuessaan paperiteollisuuden neuvotteluilla voisi olla monenlaisia vaikutuksia työmarkkinoille ja talouteen. Metsäteollisuus on Suomen keskeinen vientiala, ja mahdollisilla työntekijöiden työtaisteluilla tai työnantajien työsuluilla voisi olla merkittäviäkin vaikutuksia.

Sopimuksen sopimuskausi päättyi viime kuun lopussa.

Työmarkkinoilla paperiteollisuuden neuvottelut ovat yksi keskeisistä merkkipaaluista, jotka linjaavat syksyn liittokierroksen suuntaa. Paperin nykyisen työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi viime kuun lopussa.

Tämän kuun lopussa on puolestaan päättymässä toinen keskeinen sopimus eli Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton (entisen Metalliliiton) sopimus.

Keskusta Puska valinnanvapausesityksestä: ”On hirveän vaikea ymmärtää, että miten kokonaisuus tulee toimimaan”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät hyväksyivät torstaina soten valinnanvapausesityksen, joka lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Puolueiden välejä hiertäneisiin asiakasseteleihin on erikoissairaanhoidon osalta tulossa kolmiosainen porrastus.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan porrastusta on luvassa seteleitä myöntävän maakunnan harkintavaltaan, siihen kenelle ja mihin seteleitä myönnetään, asiakassetelin käytön laajuuteen ja seteleiden käyttöönoton aikatauluun.

Kokoomuksen soteasioista vastaavan sisäministeri Paula Risikon mukaan maakunnalla säilyy edelleen velvollisuus tarjota seteleitä, mutta niiden tarpeen arviointi ei jää asiakkaalle itselleen vaan maakunnalle.

Hän ei enää puhunut subjektiivisesta oikeudesta asiakasseteleihin. Risikon mukaan seteleitä tarjotaan edelleen samassa laajuudessa kuin runsas viikko sitten julkistetussa esityksessä.

Keskustan kansanedustaja, entinen THL:n johtaja Pekka Puska (kesk.) ei tässä vaiheessa hahmottanut miten esitys tulisi käytännössä toimimaan.

– On hirveän vaikea ymmärtää, että mitenkä kokonaisuus tulee toimimaan. Näin sanovat myöskin asiantuntijat. Sen jälkeen, kun otimme viikko sitten hyvin kriittinen kanta tähän Risikon mainitsemaan subjektiiviseen oikeuteen, niin siihen on tehty erilaisia rajoittavia päätöksiä, Puska totesi.

– Tässä vaiheessa on myös vaikea ottaa kantaa siihen, mitä ne tarkoittavat. Sen vuoksi keskustan ryhmä päätti, että tämä pannaan nyt lausuntokierrokselle ja aidosti otetaan huomioon se mitä lausuntokierroksella sanotaan, Puska totesi.

Samoilla linjoilla oli myös Heikkinen, joka piti painotti lausuntokierroksen merkitystä.

– Meille tärkeintä oli se, että lausuntokierroksella tulevat muutosesitykset otetaan vakavasti. En halua meille sosiaali-ja terveysvaliokuntaan sellaista esitystä, jossa hallituspuolueiden välillä ei ole yksimielinen esitys siitä, että tämä malli todella tukee maakunta- ja sote-uudistusta.

Nyt lausunnoille lähtevä esitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi aikaisintaan maaliskuussa.

Juttua on päivitetty klo 16:43.

Keskustan Kaikkonen sote-esityksestä: ”Esitys ei ole täysin ongelmaton, lausuntokierroksen oltava aito”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Keskustan eduskuntaryhmä hyväksyy hallituksen valinnanvapausesityksen lähettämisen lausuntokierrokselle. Puolue kuitenkin painottaa voimakkaasti lausuntokierroksen merkitystä, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi eduskunnassa.

– Kävimme pitkän ja huolellisen keskustelun aiheesta. Lausuntokierroksen on oltava aito ja sieltä tulevat väkevät viestit on huomioitava. Totesimme myös, että esitys ei ole täysin ongelmaton ja ja on tärkeää kuulla vielä asiantuntijoiden arvioita ja näkemyksiä, Kaikkonen totesi.

– Mikäli lausuntokierroksella tulee selviä viestejä, että tätä pitää vielä korjata, niin keskustan viesti on se, että korjauksia täytyy sitten vielä tehdä.

Myös kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmät hyväksyivät lakiesityksen lähettämisen lausuntokierrokselle.

Kaikkonen kertoi, että eduskuntaryhmässä käytiin keskustelua esimerkiksi siitä, tuleeko julkisten palveluiden osuus säilymään myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen jälkeen.

– Keskusta haluaa pitää huolta, että hyvät julkiset palvelut sekä hyvät yhdenvertaiset sote-palvelut säilyvät kansalaisille. Ja mieluiten vielä paranevat.

Maakunnille enemmän harkintavaltaa siltä osin, missä osissa asiakasseteleitä on tarjottava asiakkaille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, että keskustan eduskuntaryhmä kävi kokouksessaan keskustelua ennen kaikkea valinnanvapausuudistuksen kokonaisuudesta. Hänen mukaansa valinnanvapaus on väline palvelujen saatavuuden paranemiselle.

– Välineitä ovat asiakassetelit, sote-keskukset sekä henkilökohtainen budjetti paljon palveluita tarvitseville, Saarikko totesi.

Julkinen keskustelu on painottunut viime päivinä voimakkaasti asiakasseteleihin, keskittyen erikoissairaanhoitoon. Huolta on herättänyt etenkin se, miten erikoissairaanhoidon päivystykselle käy, mikäli asiakassetelit saavat laajat käyttöoikeudet.

– Puhuttaessa erikoissairaanhoidosta, neuvotteluissa on saatu maakunnille enemmän harkintavaltaa siltä osin, missä osissa asiakasseteleitä on tarjottava asiakkaille, Saarikko kommentoi viime päivien neuvotteluita.

– Julkisen sairaanhoidon kantokyky, vaikkapa päivystyksellisissä tilanteissa, voidaan turvata paremmin. Olen hyvin tyytyväinen tästä.

Asiakasseteleihin on erikoissairaanhoidon osalta tulossa kolmiosainen porrastus. Porrastuksella tarkoitetaan sitä, että seteleitä myöntävän maakunnan harkintavallassa on se, kenelle ja mihin seteleitä myönnetään, kuinka laajaksi asiakassetelin käytön laajuus muodostuu ja millä aikataululla setelit otetaan käyttöön.

Keskustalle kaikkein tärkeintä uudistuksessa on Saarikon mukaan se, että perusterveydenhoidon palvelut paranevat.

– Vastuuministerinä otan tosissani eduskuntaryhmän viestin siitä, että lausuntokierroksen palaute otetaan huomioon. Näin hallituksessa on hyvässä yhteishengessä jo sovittukin.

Asiakasseteli tulee olemaan saman suuruinen kunkin maakunnan piirissä.

Keskustan lääkärikansanedustajat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että asiakassetelin käyttöönotto saattaa karkottaa erikoislääkärit pois julkisista sairaaloista. Saarikko totesi, että erikoissairaanhoitoa ja ennen kaikkea sen monin osin hyvin toimivia osia pitää vaalia.

– On hyvä myös huomioida, että kaikki suomalaiset sairaalat eivät ole samanlaisia. Niiden kantokyky ja suuruus ovat erilaisia.

– Yksi tärkeä nyt sovittu lisäys uudistukseen on se, että tulemme viemään lain tasolle yksityisen leikkaustoiminnan laatukriteerit, siltä osin, kun ne koskevat julkisella rahalla ostettua toimintaa.

Saarikko täsmensi, että laatukriteerit viedään lakiin samalla tavalla, kuin miten julkiselle leikkaustoiminnalle on jo tällä hetkellä tehty rajaavat kriteerit, niin sanottu sairaaloiden välinen työnjako.

Asiakasseteli tulee Saarikon mukaan olemaan lisäksi jokaiselle suomalaiselle ja jokaiselle palveluntuottajalle saman suuruinen kunkin maakunnan piirissä.

– Sillä hinnalla on julkisen tai yksityisen palveluntuottajan suoritettava tämä yksityinen operaatio, vaikkapa lonkkaleikkaus.

Juttua on täydennetty klo 16:40 ja 16:47.