Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Demariopiskelijat älähtää: ”Näpit irti opiskelijoiden toimeentulosta!”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Valtiovarainministeriö kannustaa opiskelijoita työskentelemään opintojen ohella. Samalla opintotukikuukausien määrä vähenisi. Demariopiskelijat pitää ehdotusta käsittämättömänä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Valtiovarainministeriön virkamiesten laatima työllisyysmuistio julkistettiin tänään. Demariopiskelijat muistuttaa tiedotteessaan, että muistiossakin todetaan opintojen ohella työskentelyllä voivan olla vaikutuksia opintoaikoihin.

Jo nyt lähes 60% korkeakouluopiskelijoista työskentelee opintojen ohella.

– Kannustimien lisääminen ja opintotukikuukausien poistaminen samanaikaisesti kannustaa lähinnä opiskelijoita hyppäämään oravanpyörään ja olemaan välittämättä omasta hyvinvoinnistaan, opiskelijajärjestö huomauttaa.

Sen mielestä heikennysten sijaan tulee panostaa opiskelijoiden hyvinvointia edistäviin tukipalveluihin ja koulujen työelämäyhteistyöhön, joka sujuvoittaa siirtymistä opinnoista työelämään.

– Päätoimisen opiskelijan tehtävä on nimenomaan opiskella eikä työskennellä opiskelun laadun tai levon kustannuksella. Opiskelijan vuorokaudessakin on vain 24 tuntia emmekä halua kenenkään joutuvan työuupumuksen partaalle yrittäessään työskennellä ja samalla valmistua tavoiteajassa, puheenjohtaja Heidi Miettinen muistuttaa tiedotteessa.

VM ehdottaa myös aikuiskoulutustuen muuttamista lainapainotteiseksi. Demariopiskelijat viittaa Sanna Marinin hallituksen (sd.) hallitusohjelmaan, jossa korostetaan muuttuvan työelämän vaatimusten lisäävän jatkuvan oppimisen tarvetta. Muutos kohdistuu erityisesti matalamman koulutustason vaatimiin töihin.

Demariopiskelijoiden mielestä esitys aikuiskoulutustuen lainapainotteisuudesta tekee opiskelusta vähemmän houkuttelevaa tilanteessa, jossa osaamistasoa Suomessa pitäisi nostaa.

– Työelämän nopea muutos lisää uudelleenkouluttautumisen merkitystä ja elinikäisestä oppimisesta on tulossa uusi normaali. Aikuiskoulutustuen heikentäminen on ristiriidassa tulevaisuuden työelämän tarpeiden kanssa, varapuheenjohtaja Ville Kurtti toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE