Politiikka
23.5.2016 14:20 ・ Päivitetty: 23.5.2016 14:27
Demarivaikuttaja: Talvivaaran johto nostaa zombie-yhtiöstään mukavia korvauksia
Mitä Talvivaaralle pitäisi tehdä?
Työoikeuteen erikoistunut lakimies Valtteri Aaltonen hahmottelee vastausta tuoreessa blogikirjoituksessaan. Aaltonen on SDP:n Helsingin piirihallituksen jäsen.
Samalla kun hallitus pohtii omia toimiaan asian suhteen, Aaltonen suhteuttaa euromääräistä tilannetta.
– Kaivos polttaa verorahaa tällä hetkellä noin 240 miljoonan euron vuosivauhdilla. Sipilän hallituksen suurta kritiikkiä herättäneet leikkaukset korkeakoulutuksesta olivat tänä vuonna kaikkineen noin 110 miljoonaa.
Aaltonen kirjoittaa, että julkisen vallan toimintaa kaivoksen suhteen tuntuu leimaavan sijoittajille tuttu uponneiden kustannusten harha. Sen mukaan kaivoksen tekohengittämistä ei haluta lopettaa, koska siihen on jo uhrattu niin paljon rahaa.
– Niinpä mieluummin heitetään ”hyvää rahaa huonon perään” kuin tunnustetaan, että aikaisemmat rahat on tosiasiassa menetetty. Niin kauan kuin tappioiden realisoimista voi lykätä eteenpäin, voi elätellä toivetta (tai ainakin väittää äänestäjille) ettei tappioita lopulta synnykään.
Aaltonen ottaa esille myös ajatusvirheen, joka koskee Talvivaaran mahdollisen alasajon kustannuksia.
Lisää aiheesta
– Kaivoksen toiminnan alasajo ja sen sotkujen siivoaminen maksaa. Yleismpien arvioiden mukaan kai noin 200-300 miljoonaa. Tuo kustannus usein asetetaan vastakkain jatkamisen kustannusten kanssa, mikä on kuitenkin virhe. Kyseinen kustannus kun pitää ainakin suurelta osalta joka tapauksessa maksaa.
Aaltonen käyttää tuttua vertausta havainnollistaessaan asiaa.
– Maito on maassa, ja sotku on siivottava lopetettiin toiminta nyt, vuoden päästä tai kymmenen vuoden päästä. Sellaista yksityistä rahoittajaa ei Talvivaaraan ole optimistisimmissakaan visioissa tulossa, joka nuo kustannukset ottaisi omalle kontolleen, eivätkä ne poistu sillä, että toimintaa vielä tekohengitetään. Kyseessä on siis jo syntynyt (vaikka ei vielä realisoitunut) kustannus, jota voidaan parhaimmillaankin vain lykätä. Jatkamisen kustannukset eivät siis ole lopettamisen kustannusten vaihtoehto, vaan tulevat niiden päälle.
Aaltosen mielestä on todella vaikea keksiä perusteita lähteä ”enempää lottoamaan veronmaksajien rahoilla”, koska kaivoaslan yksityiset sijoittajatkaan eivät näe edellytyksiä jatkolle.
Sipilän hallituksen asema ei ole silti helppo.
– Vastuun kantaminen tekee joskus kipeää. Tässä kohtaa sille on kuitenkin harvinaisen hyvät perusteet.
Aaltonen muistuttaa vielä, että nyt valtio tekohengittää verorahoin paitsi kaivosta myös Talvivaaran pörssissä olevaa konkurssikypsää emoyhtiötä, ”jonka johto nostaa zombie-yhtiöstään verovaroin kustannettuna edelleen aika mukavia korvauksia”.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.