Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demokraatti selvitti 5 kansanedustajan kannat puheenjohtajavaaliin – näin kommentoi Antti Lindtman

Timo Harakka ja Antti Rinne tavoittelevat puheenjohtajuutta. Rinne on SDP:n istuva puheenjohtaja.

Tänään on varmistunut, että SDP:n helmikuun puoluekokouksessa nähdään puheenjohtajavaali. Siinä on mukana ainakin kaksi ehdokasta, istuva puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Timo Harakka.

Ainakin kansanedustaja Tytti Tuppurainen harkitsee yhä kisaan mukaan lähtemistä.

Demokraatti jututti eduskunnassa viisi SDP:n kansanedustajaa, jotka kertoivat ajatuksensa tulevasta vaalista ja vastasivat myös siihen, kenen kannalla he ovat.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman toteaa olevansa johdonmukainen ja sanoo, että puheenjohtajan valitseminen on puoluekokousedustajien käsissä.

– Nyt on se tilanne, että eduskuntaryhmästä on kaksi jäsentä asettunut ehdolle SDP:n puheenjohtajaksi ja tiedossa on, että ainakin kolmas harkitsee. Meillä on 500 viisasta puoluekokousedustajaa, jotka omilla tahoillaan asian osaavat pohtia. Jätän tämän päätöksen heidän käsiinsä. Ryhmän puheenjohtajana suhtaudun tasapuolisesti kaikkiin ehdokkaisiin. Tämä asia ratkaistaan puoluekokouksessa.

”Toivon, että myös naisia lähtisi mukaan.”

Eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä sanoo pitävänsä lähtökohtaisesti demokratian kannalta hyvänä, että on useampia ehdokkaita.

Lisää aiheesta

– Tietenkin nyt kun on kaksi herraa ilmoittautunut, toivon, että myös naisia lähtisi mukaan kisaan.

Ojala-Niemelä katsoo, että vaalit tuovat SDP:n arvoja esille.

– Ja varmaan jonkinlainen puheenjohtajakierros on sitten tuolla maakunnassakin luvassa. Pidän sitä positiivisena asiana kaikin puolin.

Ojala-Niemelä itse ei tavoittele puheenjohtajuutta.

– En itse ole kiinnostunut, minulla on vielä sen verran pienet lapset, että kotijoukoissa tarvitaan.

Hän toivoo Antti Rinteen jatkoa puheenjohtajana.

– Tuen istuvaa puheenjohtajaa.

”Vähintään kolme ehdokasta tulee olemaan.”

Myös puolueen kolmas varapuheenjohtaja Krista Kiuru pitää puheenjohtajavaalia tervetulleena.

– Nyt on mahdollisuus puoluekokouksen edustajilla ottaa kantaa siihen, miten mennään eteenpäin ja tältä osin uskon, että se monella tavalla yhdistää joukkoja, kun voidaan yhdessä tuumin mennä puoluekokouksesta eteenpäin.

Ojala-Niemelän tavoin myös Kiuru asettuu Antti Rinteen taakse.

– Minä uskon siihen, että hänellä on paras mahdollisuus koota joukot ja olla uskottava pääministeriehdokas seuraavissa vaaleissa.

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) toteaa, että politiikkaan kuuluu kilvoittelu ja pyrkiminen eteenpäin.

– Minun mielestä silloin kun on puheenjohtajakisa käynnissä, on hyvä jos on useampia ehdokkaita yhtäaikaa. Toivoisin kyllä muitakin ja silloin se vahvistaa valittavan puheenjohtajan asemaa ihan ilman muuta.

– Minun mielestäni Antti Rinne on hoitanut ainakin tähän saakka tehtävänsä erittäin hyvin. Puolue on hyvässä nousukiidossa ja linjat ovat selkiintyneet ja nyt on selkeästi otettu myöskin taas lähempää askelta kohti ammattiyhdistysliikettä, koska siellähän ne ihan peruskannattajat tietenkin ovat. Totta kai meillä on myöskin sitten keskiluokkaisia kannattajia.

Tolppanen ei kerro tässä vaiheessa, kenen kannalla hän on.

– Puheenjohtajakisa on vielä ihan auki.

Tytti Tuppurainen harkitsee ehdokkuuttaan, voiko muitakin vielä asettua ehdolle?

– Politiikka on vähän semmoinen laji, että aina siellä löytyy halukkaita. Tämä ei sisällä tietoa, mutta jotenkin voisin kuvitella, että vähintään kolme ehdokasta tulee olemaan, Maria Tolppanen vastaa.

”Ei lähdetä laukalle mihinkään suuntaan.”

– Jos keskustelu pysyy ehdokkaiden välillä kuin myös kannattajien välillä asiallisena ja suuntautuu tulevaisuuteen ja pohtii ratkaisuja Suomen tilanteeseen, uskon, että se on hyvä asia ja siitä on etua puolueelle. Sitten jos se menee henkilökohtaisuuksiin ja alkaa olla vähän samaa ilmapiiriä kuin edellisen puheenjohtajakamppailun osalta, sitten varmaan tilanne on toinen, kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) pohtii tulevaa puheenjohtajakamppailua.

Kysymkseen, ketä hän kannattaa, hän toteaa, että arvioiden paikka on myöhemmin.

– Nyt pitäisi vähän ehkä tietää, minkälaisilla asioilla ihmiset ovat liikkeellä. Tässä nopealla lukaisulla näyttää siltä, että asialinjastakin on aikamoinen yksimielisyys. Se mitä Timo on nyt sanonut on aika pitkälti sitä, mitä SDP on tässä puhunut vuoden ajan. Minä en ihan hirväesti löydä eroja, mikä on toisaalta hyvä asia. Se kertoo, että SDP:n linja on kohtuullisen yhtenäinen, katsoo tulevaisuuteen ja pyrkii hakemaan ratkaisuja, Räsänen sanoo.

– Ehkä sellaisen pienen toiveen voi asettaa molemmille ehdokkaille – ei tiedä tuleeko muita – ja sitten myös kannattajille, että jäitä hattuun. Pidetään hommat asiallisina eikä lähdetä laukalle mihinkään suuntaan, hän päättää.

Tolppanen ja Kiuru ovat kommentoineet puheenjohtajavaalia tänään myös STT:lle kuten on tehnyt myös kansanedustaja Tuula Haatainen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE