Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Demokratia ei riitä, kaikki otettava huomioon” – Haatainen haluaa laajentaa presidenttikilvan keskustelua, #metoo kuuluu vaaleihin

Tuula Haatainen pitämässä puhetta presidentinvaalikampanjansa avaustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.

Tasa-arvo, konfliktien ennaltaehkäiseminen, laaja turvallisuuspolitiikka sekä tietysti feminismi ja kansainvälisyys. Oheisilla teemoilla SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kertoi haastavansa muut ehdokkaat kohti tammikuuta kiristyvässä presidentinvaalikilvassa.

– Puolustuksesta huolehtimisen lisäksi olennaista turvallisuuspolitiikassa on se, millä ja miten pystymme estämään konflikteja ja sotien syntyä, Haatainen avasi laajemman turvallisuuspolitiikan käsitettä vaalikampanjansa avajaistilaisuudessa järjestetyssä paneelissa Helsingissä.

– Olemme nähneet konfliktialueilla, että kun rauhaa aletaan rakentamaan, on olennaista luoda yhteiskuntaan sellaiset edellytykset, että rauha kestää pidemmällä aikajänteellä. Taustalla ollut eriarvoistuminen on katkaistava.

Hän jatkoi saman koskevan myös ”omaa lintukotoamme” viitaten Suomeen.

– Emme me ole millään tavalla turvassa siltä, että mikäli eriarvoistuminen päästään kasvamaan yhteiskunnassa, se voi johtaa populistisiin liikkeisiin. Tien päässä voi olla myös väkivaltaisuutta, hän painotti.

Turvallisuuspolitiikkaa voidaan ajaa muillakin keinoin kuin puhumalla puolustusharjoituksista.

Haatainen kertoikin haluavansa saada iskostettua vaalikeskusteluun mukaan, että turvallisuutta voidaan ajaa muillakin keinoin kuin puhumalla puolustusharjoituksista ja liittoutumisesta. Samassa lauseessa hän kuitenkin totesi, ettei hän ole sinisilmäinen ja tietysti myös puolustuksesta on tärkeä huolehtia.

Lisää aiheesta

– Mutta pohjimmiltaan turvallisuus syntyy siitä, että eriarvoistumiselle ei anneta sijaa. Pitää rakentaa yhdessä yhteiskuntaa, joka perustuu kansalaisten tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden tunteeseen.

– Vaalikeskustelussa pitää pohtia myös, että mihin meidän pitää keskittyä, jotta aseisiin  ei tarvitse turvautua. Olen tätä yrittänyt jo tehdä. Mutta se on kaikunut vähän kuuroille korville, Haatainen totesi Demokraatille tilaisuuden jälkeen viitaten vaalipaneelien vetäjiin.

Hän toivoo, että jatkossa asia otettaisiin vakavammin.

– Tämä on ydinkysymys. Tästä ihmiset haluavat puhua.

Haatainen totesi Demokraatille lisäksi, että hänen mielestään presidentin rooliin kuuluisi osallistua esimerkiksi  #metoo-kampanjan herättämään seksuaalisesta häirinnästä käytävään keskusteluun. Kyse keskustelussa on Haataisen mukaan ennen kaikkea arvokeskustelusta ja mielipidevaikuttamisesta, jotka ovat vahvasti presidentin alueella.

– Tämä jos mikä on ollut aiheena tabu. Naisia ja tyttöjä häiritään kouluissa ja työelämässä. Nyt kun se on noussut esiin, se pitää tunnistaa rakenteellisena epätasa-arvoa edistävänä teemana, johon tulee puuttua.

Tasa-arvoiset yhteiskunnat ovat kestäviä yhteiskuntia.

Kampanja-avauksessa järjestetyn paneelin keskustelijat olivat Haataisen lisäksi presidentti Tarja Halonen ja kansanedustaja Jutta Urpilainen. Keskustelua johti puolestaan Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Yhtenä keskustelun pääteemana toimi Haataisen kampanjan tavoin feministinen ulkopolitiikka.

Haatainen avasi käsitettä jälleen kärsivällisesti. Hän korosti, kuinka feministinen ulkopolitiikka on sitä, että kaikkia alistavia rakenteita tulee purkaa ja niitä vastaan pitää toimia.

– Tasa-arvoiset yhteiskunnat ovat kestäviä yhteiskuntia, joissa ei yleensä esiinny konflikteja. Demokratia ei riitä, tarvitaan myös yhteiskuntamallia, jossa kaikki otetaan huomioon.

Ennaltaehkäisy on avainroolissa.

Kaikki panelistit yhtyvätkin näkemykseen, jonka mukaan Suomen tulisi pyrkiä edistämään Ruotsin rinnalla feminististä politiikkaa. Konkreettisesti tällä tarkoitetaan, että Suomi ajaisi voimakkaasti vaatimusta tasa-arvosta esimerkiksi kansainvälisiin ohjelmiin. Ruotsissa asiassa ollaankin, kuinkas muuten, Suomea edellä. Länsinaapurin hallitus on ilmoittanut virallisesti ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa.

– Toivon todella, että feministinen ulkopolitiikka on myöhemmin Pohjoismaisille sisarusvaltioille yhteistä, Halonen esitti.

Halonen ja Urpilainen yhtyivät myös Haataisen näkemyksiin laajennetusta turvallisuuspolitiikasta ja sen merkityksestä.

– Olen iloinen, että tästä puhutaan. Ihmiset kaipaavat keskustelua siitä, mitä tapahtuu rauhan aikana, Urpilainen totesi.

Halonen puolestaan muistutti, että esimerkiksi kansanmurhan voi tapahtua yhden yön aikana, mutta syyt siihen eivät koskaan muodostu yhdessä yössä.

– Ennaltaehkäisy on avainroolissa. Vaikka ennalta ehkäiseminen ja ongelmista puhuminen on vaikeaa, aina on kuitenkin vielä vaikeampaa ratkaista jotain kun se on jo tapahtunut.

Juttua on päivitetty klo 21:44 ja jutun kahta viimeistä väliotsikkoa on muokattu klo 22:19. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE