Nyheter

Demonstranterna på Helsingfors universitet: ”Vi kommer att stanna här så länge det krävs”

Jonatan Wikström
Helsingfors universitets huvudbyggnad har ockuperats av studenterna.

När man kommer in genom huvudingången till Helsingfors universitets huvudbyggnad stöter man på banderoller med slagord, några tält och studerande som sitter med sina bärbara datorer och studerar i entréhallen. De har ockuperat universitetets huvudbyggnad i protest mot regeringens planerade nedskärningar.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

 

 

– Nedskärningarna kommer att försvaga studerandes inkomster och det inverkar på vår mentala hälsa och studieförmåga. Vi vill se att de här nedskärningarna slopas, säger Halla Herva som är en av de demonstranter som sitter och studerar i universitetsbyggnadens entréhall. Herva studerar statskunskap på Soc&Kom och följer med en föreläsning från sin bärbara dator innan hen låter sig intervjuas.

När man frågar demonstranterna vem de representerar svarar de ”opiskelijat leikkauksia vastaan”. På svenska ”studerande mot nedskärningar”.

– Demonstrationen är partipolitiskt obunden och vi som demonstrerar representerar ingen organisation. Vi är studerande och oroade individer med varierande bakgrund. Med oss har vi också en hel del internationella studeranden, säger Herva, och de övriga demonstranterna instämmer.

HUS – Studentkåren vid Helsingfors universitet har meddelat att studentkåren understöder demonstranternas krav men att studentkåren inte är delaktig i ockupationen.

Ockupationen av universitetets huvudbyggnad har pågått sedan tisdag morgon och demonstranterna ser inte vid tiden för intervjun ut att ha några som helst planer på att lämna byggnaden.

– Vi kommer att stanna här så länge det krävs, säger Herva.

Strax innanför huvudentrén kan man se några tält som demonstranterna har slagit upp. Herva berättar att omkring femtio demonstranter har övernattat i byggnaden. Enligt Herva har demonstrationen och natten i universitetsbyggnaden gått lugnt till.

– Vi har fått stöd från universitetets personal och många andra människor.

På tisdag förmiddag träffade universitetets rektor Sari Lindblom demonstranterna. Lindblom säger att universitetet stöder studerandena i deras krav mot regeringens nedskärningar. Lindblom anser att regeringens planerade nedskärningar i studerandes inkomster är motstridiga med deras målsättning att förkorta studietiderna. Enligt henne skulle utexamineringen av studeranden ske smidigare om de fick arbetsro att koncentrera sig på sina studier.

Herva är tacksam över att rektorn kom och hälsade på demonstranterna men tycker ändå inte att Lindblom visade tillräckligt starkt stöd för studerandenas ekonomiska situation.

– Det känns som att universitetet främst driver forskarkollegiets intressen och att man inte reagerar tillräckligt starkt till det krisläge som studerandena befinner sig i.

Demonstranterna önskar att universitetet tar starkt ställning till nedskärningarna i bostadsbidraget och indexfrysningen av studiestödet. Demonstranterna delar ut en lista med fler krav, bland annat tryggande av studerandes tillgång till mentalvårdstjänster. De tar också ställning mot regeringens rasistiska invandringspolitik och kräver även förbättringar i internationella studerandes ekonomiska situation, bland annat att läsårsavgifterna slopas även för internationella studerande.

Regeringens budgetförhandlingar avslutades igår kväll och stöter på hård kritik från oppositionen. Från SDP:s håll har det höjts kritik om att regeringen förskönar bilden av sin åtstramningspolitik genom att låta bli att berätta om hur deras åtgärder påverkar vanliga medborgare. SDP:s andra vice ordförande Niina Malm har kritiserat regeringen för att inte kommunicera öppet om sina planer att frysa indexjusteringen av studiestödet.

– Regeringens beslut slår hårt mot vissa grupper av människor som studerande, vårdgivare, låginkomsttagare och även vanliga löntagare, säger Malm i ett pressmeddelande.

Enligt demonstranterna på Helsingfors universitet var resultatet av regeringens budgetförhandlingar en väntad besvikelse.

– Balanseringen av statsfinanserna är ingen orsak försvaga ekonomin och levnadsstandarden för dem som redan har låga inkomster, tillägger Herva.

Huvudbyggnaden under ockupation. (Foto: Jonatan Wikström)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE