Norden

Det fackligt-politiska samarbetet intresserar i Norge

Topi Lappalainen
LO:s specialrådgivare Geir Solaas Moen och kommunikationsdirektör André Nerheim.

Den norska fackcentralen LO Norge hade en stor delegation på SAMAK-mötet med ordförande Peggy Hessen Følsvik i spetsen. ABL diskuterade det fackliga och politiska läget med två företrädare för LO Norge.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

ABL träffade LO:s specialrådgivare Geir Solaas Moen och kommunikationsdirektör André Nerheim. Även den norska pressen var ytterst flertalig i Helsingfors jämfört med gäster från det övriga Norden.

– Pressen är väldigt intresserad av dynamiken mellan LO och Arbeiderpartiet, intygade Solaas Moen och påpekade att just SAMAK-möten erbjuder ett tillfälle för de norska journalisterna att få insyn i hur fackets och partiets företrädare interagerar med varandra, eftersom hela SAMAK handlar om ett samarbete mellan fackföreningsrörelse och socialdemokratisk arbetarrörelse.

– Det är till stor nytta att få dela oss av varandras erfarenheter, sade Nerheim om själva samarbetet.

SAMAK erbjuder inte bara en möjlighet för de norska fackliga aktivisterna och socialdemokraterna att dra lärdom av varandra, utan att lära av hur man gör i de övriga nordiska länderna. Gästerna betonade det positiva med tanke på delegationens storlek i att inte bara toppcheferna får nytta av detta utbyte av erfarenheter.

– Det är mycket enklare att få samarbete till stånd när vi har möjligheten att träffa varandra i det här sammanhanget, sade Nerheim.

– Det är en sak att här finns statsministrar och Jens Stoltenberg på plats. Men sedan har vi också middagen. Jag känner alltför få finländare och vi har en gemensam ideologi som förenar oss, sade Solaas Moen.

De norska gästerna var stolta över SAMAK:s långa historia och också över den tradition av samarbete mellan arbetarrörelsens fackliga och politiska företrädare som man har i Norge.

– Vi är all in när det gäller det fackligt-politiska samarbetet. Inget annat land har ett så tätt samarbete på den punkten som vi har mellan Arbeiderpartiet och LO i Norge, konstaterade Solaas Moen.

Även den höga fackliga organisationsgraden är en stor källa av stolthet för företrädarna av LO Norge.

– Fackföreningsrörelsen och LO har en stor betydelse för det norska samhällslivet oavsett vem som sitter i regeringen. Men nu när vi har “vår” regering, så samarbetar regeringen mycket tätare med oss. När det gäller styrkan har vi en av de starkaste fackföreningsrörelserna i Norge. På den punkten är det företrädare för facket i andra länder som kommer för att lära av oss, påpekade Nerheim.

– Det finns de som säger att kontakten mellan socialdemokratin och fackföreningsrörelsen är för tät i Norden, men de som säger så vill oss ingenting gott. De förstår att om de lyckas få till stånd splittring mellan oss, så förlorar vi i makt.

Enligt företrädarna för LO Norge ligger styrkan i fackföreningsrörelsen i Norge i hur man är organiserad.

– Vi är bra på att bygga lokala strukturer och har starka förbund, sade Solaas Moen.

Först förhandlar industrin om lönerna med tanke på Norges konkurrenskraft och sedan följer förhandlingarna för den offentliga sektorn.

– I Norge spelar de allmänt bindande kollektivavtalen fortfarande en mycket central roll, avslutade Nerheim.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE