Internationellt

Det första skeppet med ukrainskt spannmål har lämnat hamnen i Odessa

Yuliia Tretynychenko / Unsplash
Hamnen i Odessa, innan Rysslands invasion i Ukraina.

I fem månader har det varit omöjligt att transportera Ukrainskt spannmål från hamnarna i Svarta Havet på grund av Rysslands invasion i Ukraina. Ryssland och Ukraina har förhandlat fram ett avtal om spannmålstransporter och idag lämnar det första skeppet med ukrainskt spannmål hamnen i Odessa sedan början av Rysslands invasion i Ukraina.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

 

 

– Det första ukrainska spannmålsskeppet sedan den ryska aggressionen har lämnat hamnen. Tack vare stödet från alla våra samarbetsländer och FN kunde vi fullt ut implementera avtalet som undertecknades i Istanbul. Det är viktigt för oss att vara en av garanterna för global livsmedelssäkerhet, skriver Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på Twitter.

Stora delar av världen är beroende av ukrainska spannmålsimporter och FN har varnat att om de ukrainska spannmålslagren inte kan exporteras från Ukraina kommer detta att leda till en global livsmedelskris. En stor del av de ukrainska spannmålsexporterna transporteras genom Svarta Havet och ukrainska myndigheter har uppgett att det är 16 skepp lastade med spannmål som inte har kunnat lämna hamnarna i Svarta Havet på grund av de ryska hamnblockaderna.

 

Fredagen 22. juli skrev Ukraina och Ryssland under ett avtal om spannmålstransporter i Istanbul, med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som vittne. Guterres har krävt att ett avtal om spannmålstransporterna ska nås för att trygga den globala livsmedelsförsörjningen. Den turkiska flottan ansvarar för att eskortera skeppen med ukrainskt spannmål ut ur Svarta Havet.

Bara ett dygn efter att avtalet slöts utsatte Ryssland hamnstaden Odessa för en omfattande missilattack. Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy beskrev attacken som ett tecken på att avtal med Ryssland inte går att lita på. Attacken träffade dock inte spannmålslagren och orsakade ingen omfattande skada på hamninfrastrukturen, enligt uppgift från den ukrainska försvarsmakten.

 

Skeppet som idag lämnar hamnen i Odessa är lastat med majs och är på väg mot Libanon under Sierraleonskt flagg.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE