Huvudnyheter
13.10.2021 14:01 ・ Uppdaterad: 13.10.2021 14:20
Dimitri Qvintus: ”FSD måste och ska synas i Svenskfinland”
ABL träffade ordförandekandidaten Dimitri Qvintus i Helsingfors. De två svenskspråkiga partiavdelningarna i Helsingfors, Helsingfors Svenska Arbetarförening (HSAF) och Socialdemokratiskt Forum (SF), nominerade Qvintus gemensamt den 23 september. Qvintus, 34, är chef för samhällsrelationer på Bayer och har tidigare varit medarbetare åt två socialdemokratiska statsministrar. ABL tar pulsen på ordförandekandidaterna inför Finlands Svenska Socialdemokraters kongress 23-24 oktober i Vanda.
Qvintus upplever det socialdemokratiska engagemanget som naturligt med tanke på de värderingar han har fått med sig från barndomshemmet.
– Hemma sade man inte vilket parti man ska rösta på, men man skulle alltid tänka på andra människor, vara på den svagares sida och se alla människor uppåt, också dem som andra ser ner på. Det är inget under att jag blev socialdemokrat. Det är ett socialdemokratiskt sätt att tänka på andra människor, funderar Qvintus kring sina grundläggande värderingar.
Intresset för samhällsfrågor väcktes under gymnasietiden i Kallion lukio i Helsingfors. Så småningom väcktes tanken att världen kan förändras genom journalistiskt arbete.
År 2011 besökte Dimitri Colombias huvudstad Bogotá och förstod att man inte fick besöka slumområdena. Sedan under en utflykt utanför staden såg han sådant överflöd med praktfulla lyxvillor som han inte har sett någon annanstans.
– De här människorna som hade allt bodde på andra sidan av berget från sluminvånarna som hade ingenting. Så här får det inte vara, tänkte jag då, berättar Qvintus som ser försvaret av välfärdsstaten och motverkandet av samhällsklyftorna som centrala för socialdemokratin.
Ett erbjudande att tacka ja till
I oktober 2011 blev han medlem i SDP och har nyss varit med i partiet i exakt tio år. Det som triggade att ta partiboken var en händelse som innebar ett snabbt byte av karriärbana.
Qvintus studerade journalistik och också jobbade som journalist. Han intervjuade omsorgsminister Maria Guzenina för Golflehti. För den golfspelande ministerns personporträtt ställde han många tuffa frågor.
– Vad har det här att göra med golf, undrade ministern som trots allt svarade tålmodigt på alla frågorna, på ett sätt som reportern var nöjd med.
Två veckor senare ringde Dimitris telefon och minister Guzenina frågade om han ville jobba som politisk medarbetare.
– Jag sade direkt ja. Jag hade inte varit aktiv i någon politisk ungdomsorganisation och såg det som en stor möjlighet. Jag njöt av det jättemycket, folk var nöjda med det som jag gjorde. Jag fick så småningom mer ansvar, olika uppgifter och olika roller, berättar Qvintus om sin långa bana som medarbetare åt olika socialdemokratiska toppolitiker, bland dem två statsministrar efter valsegern 2019.
– Eftersom jag hade röstat på SDP, var det naturligt för mig att bli medlem. Maria Guzenina var på den tiden vice ordförande i partiet. Valet av parti har jag inte ångrat en enda gång, säger Qvintus som betonar att uppskattningen av välfärdsstaten gjorde det speciellt lätt att komma med.
Fotbollen banar väg in i det finlandssvenska
Berättelsen om hur en ung Dimitri blev socialdemokrat är en del av historien bakom vad som har lett till kandidaturen i FSD:s ordförandeval. Men för att förstå varför av alla SDP:s partidistrikt just FSD, gäller det att leta fram en annan berättelse, om hur han assimilerade sig till det finlandssvenska och fick Folktingets förtjänstmedalj för sina kampanjer för svenskan.
– Jag är född i Idensalmi i Norra Savolax, 86 kilometer norr om Kuopio. Från Helsingfors tar det fem timmar att köra dit. Just före jag fyllde sex flyttade vi till Esbo, till Stensvik, som är en typisk sjuttiotalsförort, berättar Qvintus om sin bakgrund.
Han gick i musikklassen och har spelat piano, cello, trummor, bas, gitarr och sjungit. Qvintus nyaste hobby är förresten kyrkoorgel som han har börjat träna.
Den levande kontakten till svenskan uppnådde han via fotbollen. Först spelade han i Esbo och sedan i tonåren bytte han till FC Kirkkonummi.
– I Kyrkslätt slogs två lag ihop, så att hälften av killarna talade finska och hälften svenska. Jag tänkte aktivt att här hade jag en möjlighet att lära mig språket. Jag började springa till uppvärmning med de killar som talade svenska. Det var ett aktivt val att inte bara lyssna utan våga tala och våga göra fel, berättar Qvintus om språkbadet som kom via fotbollen, en idrottsgren som han kallar sin första kärlek.
– I nästan åtta år har hemspråket varit svenska för att min sambo är svenskspråkig. Jag upplever mig som tvåspråkig och har kunnat använda mig av svenskan mycket på jobbet, det gäller riksdag, regering, SAMAK och kontakterna med Stefan Löfven och hans kabinett. Det var ganska nyttigt för mig, konstaterar Qvintus förnöjt med tanke på vilka alla dörrar svenskan har öppnat för honom, både i privatlivet och i yrkeslivet, inte minst under åren som ministermedarbetare.
Synlighet för FSD
– Det är ytterst viktigt att vi lyckas med kandidatrekrytering, förutsättningar finns för att vara aktiva, säger Qvintus om FSD:s belägenhet inför kommande val.
– FSD måste och ska synas i Svenskfinland, både i finlandssvenskarnas vardag och i finlandssvenska medier. FSD:s röst ska höras i partiet som är Finlands största svensk- eller tvåspråkiga parti. Om man vill få någonting till stånd som är viktigt för finlandssvenskarna, behövs SDP.
Qvintus ser SDP som en garant för det svenska i Finland och FSD:s roll som central i att SDP behåller den rollen som han är stolt över och som också förpliktigar partiet. Han uppfattar det helt enkelt som SDP:s plikt att synas på svenska.
Att SDP är statsministerparti för tillfället är något som Qvintus ser som mycket viktigt när det gäller att bedriva en socialdemokratisk politik och i försvaret av svenskan.
– Under den här riksdagsperioden är vi statsministerparti för första gången sedan 2003. Det är en jätteintressant situation just nu. SDP har en helt annan maktposition än under åren som finansministerparti eller i oppositionen. I januari har vi välfärdsområdesval, och sedan är det bara drygt ett år till nästa riksdagsval.
SDP ska sätta agendan
Qvintus betonar vikten av aktivitet och synlighet i media när det gäller att vinna val.
– Man tar initiativ och med egen agenda sätter man debatten. På det sättet får man nya människor att rösta på oss. Det viktiga är hurdana framtidsvisioner vi som parti har. Det kräver mycket kommunikation. Om man inte tar initiativ själv, är det någon annan som sätter agendan. Då måste vi reagera på någon annans vision, konstaterar Qvintus.
– Vårt programarbete är i jättebra skick och det har krävt en massa arbete av partiets medlemmar. Vi har svar till de frågor som människor och som framtiden ställer. Dels måste vi kommunicera våra svar, dels måste vi hela tiden uppdatera våra svar. Det har funnits sådana tider att man har nöjt sig med det man har. Det är emot socialdemokratins idé, vi är ett parti med stora framtidsvisioner. Vi baserar våra svar på fakta och vi jobbar hårt för att förverkliga våra visioner. Och efter att vi får någonting till stånd så ska vi inte stanna upp och nöja oss utan ställa en fråga: vad ska vi göra till näst? Det är socialdemokrati.
Enligt Qvintus tar utvecklingen aldrig slut utan det gäller för SDP att kontinuerligt uppdatera sina målsättningar.
– Välfärdsområdesvalet är ett preludium inför riksdagsvalet. Det kan ha någon sorts påverkan när det gäller hur bra listor vi får i riksdagsvalet. Vi måste vinna val. Sättet hur man gör politik ändrar sig hela tiden och ganska snabbt. Man måste vara vaken och hela tiden hitta nya sätt att agera och verka, säger Qvintus.
Samtidigt som sociala medier har blivit allt viktigare, betonar Qvintus vikten av att möta människor på gator och torg.
– De personliga diskussionerna är den här rörelsens ryggrad. Vår folkrörelse har vunnit sin styrka genom att lyssna på människor. Delvis har vi också fått vår vision på det sättet, genom direkt kontakt med människor. Man måste komma ihåg människoaspektet i all vår kommunikation. Vi är bra när vi talar till människor på torget men det gäller att komma ihåg att man talar till en människa också när det gäller uppträdanden på TV och radio. Vi måste vara förståeliga och tala det språk som folk talar.
Qvintus säger att det gäller att utveckla verksamheten och vara öppen för nya sätt att göra politik på.
Välfärden ska försvaras
– Socialdemokraterna som har skapat välfärdsstaten har det på vårt ansvar att utveckla och förbättra den. Risken finns annars att någon annan avvecklar den. Då tacklar vi bäst bort den risken genom att vara aktiva, betonar Qvintus som ser vägen till SDP:s möjlighet att uppnå partiets historiska uppgift i den politiska aktiviteten och lyckade valrörelser.
– I en välfärdsstat behöver ingen människa vara rädd för att misslyckas. Ett eventuellt misslyckande ska inte ta bort möjligheter att lyckas. Ingen människas vardag får bli för tung. Det gäller att kunna lita på att stödet finns där. Det är vår uppgift att se till att vi utvecklar välfärdsstaten för människornas skull och alltid med tanke på människan, säger Qvintus.
Att ha visioner är viktigt också därför att utan dem är det populisterna som sätter agendan.
– Runtom i världen har vi sett att när ansvarsfulla partier har misslyckats med att ha svar och erbjuda lösningar till problem, då har populisterna kunnat utnyttja problemen.
Enligt Qvintus måste SDP våga lösa problemen när sådana uppstår.
– Politik ska inte alltid vara lätt. Det finns jättesvåra frågor, då nästan varje beslut har att göra med människornas vardag. Man får inte vara rädd för att möta problemen. Tystnaden fylls alltid i politiken med någonting. Om det finns okunskap gällande hur man löser problem, kommer populisterna med lätta svar på svåra frågor. Vi måste ge svar på de svåra frågorna. Populisterna talar om problem men de löser inte dem. De skiljer människorna åt och vi socialdemokrater förenar människor. SDP är som bäst när SDP är som modigast, avslutar Qvintus och konstaterar att man kan byta ut SDP till FSD eller Finland och hans slagord fungerar lika bra.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.