Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Draaman ainekset jäivät vielä elämään – yksi asia ei ole valjennut Sipilälle lähes neljän vuoden pääministeriyden aikana

Pääkirjoitukset

Demokraatti null

SDP:n pää-äänenkannattaja

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) huokaisi helpotuksesta viime perjantaina ehkä liian aikaisin, että jälleen yksi kriisi olisi hallituksen taipaleella nyt selätetty.

Demokraatti

Demokraatti

Irtisanomiskiistassa saavutettu jonkinlaatuinen sopu – tai Sipilän sanoin välirauha – voi kaatua lainpykälien yksityiskohtiin, joissa sanonnan mukaan asuu se piru.

Toinen hämmentävä seikka on se, että lähes neljän vuoden pääministeriyden aikana Sipilälle ei ole vieläkään valjennut, mitä tarkoittaa kolmikantainen neuvottelu. Sehän tarkoittaa sitä, että työmarkkinajärjestöt pääsevät aidosti sanomaan sanansa palkansaajiin vaikuttaviin lakeihin, joita hallitus valmistelee. Näin on toimittu aiemminkin, vaikka hallitus on ollut porvarivetoinen.

Kaikkien palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat totesivat kuin yhdestä suusta, että hallituksen työsopimuslain muuttamiseen liittyvät perustelut on valmisteltava kolmikantaisesti.

Pallo on siis edelleenkin hallituksella, miten yhteiskuntarauhan kanssa käy.

Ja mitä tekee Sipilä? Sovintoesitykseen on kirjattu sanatarkasti näin: ”Hallitus lähtee työstämään esityksen yksityiskohtaisia perusteluita uuden pykälämuotoilun mukaisesti virkamiesvoimin. Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi hallituksen esityksen perusteluja kolmikantaisesti yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön valmistelevien virkamiesten kanssa.”

Virkamiesvoimin lähdetään siis liikkeelle. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toi viikonloppuna Twitterissä julki huolensa siitä, miten hallitus mahtaa tulkita kolmikantaa. Sovintoesityksen teksti ei näyttäisi lupaavan neuvotteluja vaan ”läpikäymistä”. Ei kuulosta kovin hyvältä, kun Sipilä jo perjantaina paperia esitellessään väitti, että irtisanomislakia on tähänkin asti valmisteltu kolmikannassa.

Liittojohtajat ovat tästä vahvasti eri mieltä. Eloranta tviittasikin, että tiedossa voi olla vielä draamaa, mutta ”toivottavasti ei ainakaan tragediaa”.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne varoitti Iltalehdessä hallitusta vedättämästä enää työntekijäjärjestöjä, tai riita ay-väen kanssa voi leimahtaa uudelleen. Hän totesi olevansa tyytyväinen, että olemassaoleva olotila – eli yrityksen koko ei suoraan vaikuta irtisanomiskynnykseen – kirjataan lakipykäliin.

Ongelmallisena Rinne näkee sen, jos hallitus tuo oman esityksensä irtisanomislain perusteluista kolmikannalle ”valmiina pöytään”. Näin se on toiminut aiemminkin asenteella, ”jos tämä ei käy, hallitus vie esitystä joka tapauksessa eteenpäin”.

Monet liitot ilmoittivat jo viime perjantaina, että ne keskeyttävät painostustoimet irtisanomislakia vastaan. Paino on sanalla ”keskeyttävät”. Liittojen hallinnot päättävät työtaistelujen jatkamisesta tai lopettamisesta itsenäisesti riippuen siitä, kuinka aidosti hallitus haluaa neuvotella ay-väen kanssa irtisanomisen perusteista. Pallo on siis edelleenkin hallituksella, miten yhteiskuntarauhan kanssa käy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE