Internationellt

“Du har ingen rätt att vara med din son” – Amnesty: 6 000 familjer har splittrats vid gränsen till USA

USA:s policy att separera barn och föräldrar i familjer som söker asyl har enligt Amnesty International drabbat betydligt fler människor än myndigheterna hittills låtit förstå.

Enligt Amnesty har 6 000 familjer drabbats bara under de senaste fyra månaderna (april-augusti). Siffran är betydligt större än myndigheterna medgett tidigare. Det är asylsökande som kommer till landet från Mexiko som drabbats av det ohyggliga lidande som det innebär för barn och föräldrar att skiljas åt. Tidigare i år har media rapporterat om många fall där barn och föräldrar efter tvångsseparationen inte har lyckats återförenas igen. Tanken med det grymma systemet är att avskräcka människor från att söka asyl i landet.

 

Amnesty släpper idag en nedslående rapport om allt detta. I den avslöjas omfattningen av grymheterna. Dels har tusentals familjer splittrats olagligt, dels har en del tvingats tillbaka till Mexiko direkt utan att få sin asylansökan prövad.

 

President Donald Trump har medgett att cirka 8 000 familjer separerats sedan 2017.

 

Erika Guevara-Rosas som leder Amnesty i USA säger att de nya siffrorna låter förstå att myndigheterna antingen har valt att missleda människor vad gäller omfattningen eller fortsatt med olagligheterna utan att bry sig om egna påståenden och rättens påbud om att sluta separera familjer.

 

I rapporten har Amnesty intervjuat 15 vårdnadshavare som separerats från sina barn vid gränsen. Valquiria, en 39-årig mamma och asylsökande från Brasilien, separerades från sin 6-åriga son i El Paso, Texas. Hon säger så här i rapporten:

 

“De sade till mig, ´du har inga rättigheter här, och du har ingen rätt att vara med din son.´ … För mig, dog jag i den stunden. De slet hjärtat ur mig. … För mig, det hade varit bättre om jag hade fallit ner död. För mig, världen slutade vid den punkten. … Hur kan en mor inte ha rätt att vara med sin son?”.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE