Työmarkkinat
23.10.2018 10:01 ・ Päivitetty: 23.10.2018 10:01
Edes verenpainetta ei osata mitata – hoitajaliitto iloitsee soveltuvuuskokeiden paluuta
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on luvannut palauttaa soveltuvuustestit ammatilliseen koulutukseen vielä tällä hallituskaudella. Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola on iloinen tästä lupauksesta. Super on tuonut toistuvasti julki huolensa lähihoitajaopiskelijoista.
– Ongelma on, että peruskoulun päättäneiden keskuudessa on paljon niitä, joiden tiedot ja taidot eivät riitä ammattikoulussa opiskeluun.
Paavola muistuttaa, että Suomessa on yhä enemmän ikäihmisiä, jotka tarvitsevat hoitoa ja hoivaa niin sairaalassa kuin kotonakin. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet uudistuivat elokuussa vastaamaan tämän päivän osaamisvaatimuksiin.
Lähihoitajakoulutuksen aloituspaikkoja on lisätty, mutta Super on huolissaan siitä, että samalla koulutuksen kustannuksia on pyritty karsimaan. Liitto vaatii epäonnistuneiden säästötoimien perumista.
Soveltuvuustestien poistaminen oli Superin mielestä vikatikki.
– Moni opettaja totesi, että nyt menee metsään. Soveltumattomuus on tullut kalliiksi. Säästöjen nimissä vähennettiin myös lähiopetuksen eli teoriatuntien määrää, mikä oli virhe yhtä lailla, Paavola korostaa.
“Lähihoitajan työ vaatii piinkovaa ammattitaitoa ja lämmintä sydäntä.”
Lisää aiheesta
Hän muistuttaa, että teorian opettaminen on ensisijaisesti koulun tehtävä, ja tätä opetusta myös opiskelijat arvostavat. Työpaikalla opiskelu eli nykyinen koulutussopimus on koulutusjakso, jonka aikana opiskelijat täydentävät teoriassa oppimaansa käytännön työssä.
– Superilaiset työpaikkaohjaajat kuitenkin kertovat, ettei osalla opiskelijoista ole perustietoja. Esimerkiksi verenpainemittauksen opettelu pitää aloittaa aivan perusasioista. Aika ei riitä opiskelijoiden perusteelliseen ohjaukseen, Paavola kertoo.
Anatomia ja fysiologia ovat pysyneet jo aika pitkään samankaltaisena, mutta hoito, hoitotyö ja hoitokulttuuri muuttuvat koko ajan, joten niiden opettaminen työpaikoilla on Superin mielestä hyvä tapa.
– Mutta koska henkilöstöä ei ole tarpeeksi, opetukseen ja keskusteluun ei jää riittävästi aikaa. On kokonaan unohdettu, että syvällinen oppiminen edellyttää teorian ja käytännön ymmärtämistä, Paavola sanoo.
Super painottaa, että lähihoitajakoulutuksen laatu pitää säilyttää tulevaisuudessakin. Se edellyttää työpaikkaohjaajille riittäviä resursseja ja koulutusta.
– Lähihoitajan työ vaatii piinkovaa ammattitaitoa ja lämmintä sydäntä, ja suurin osa lähihoitajista on tällaisia. Vain laadukkaalla koulutuksella takaamme vanhuksillemme turvallisen ja hyvän hoivan, Paavola korostaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.