Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Eduskunnan miesverkoston puheenjohtaja: Pääsykoeuudistuksesta voi tulla poikia syrjivä – Verkostossa mukana myös yksi nainen

Kuva: lehtikuva / timo aalto
RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz on eduskunnan miesverkoston puheenjohtaja.

Hallitus on lisäämässä ylioppilastutkinnon painoarvoa korkeakoulujen pääsykokeissa ja opiskelijavalinnoissa. Eduskunnan parisen viikkoa sitten järjestäytyneen miesverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Anders Adlercreutz (r.) katsoo, että uusi käytäntö voi muostua poikia syrjiväksi.

– Jos katsoo eroa tyttöjen eduksi koulumenestyksessä tällä hetkellä, niin on syytä olla huolissaan sen vaikutuksesta, hän sanoo.

– Meillä on kolutujärjestelmä, jossa pojat selvästi suorittavat heikommin kuin myöhemmin yliopistossa. Silloin on haasteellista, jos mennään sellaiseen malliin, jossa pääsykokeet poistetaan ja mennään pelkästään ylioppilaskokeen pohjalta.

Adlercreutzin mukaan peruskoulua pitäisi kehittää niin, että pojat pärjäisivät paremmin kuin nyt.

– Jos pääsykokeissa mentäisiin pelkästään ylioppilaskokeiden pohjalta, se tulee kärjistämään tilannetta niin, että miesten osuus yliopistossa tulee pienenemään. Jos luomme rakenteen, jossa tietty osa putoaa pois, se on yhteiskunnan kokonaisedun kannalta hölmöä.

Mikäli ylioppilastutkinnon painoarvo korkeakoulujen pääsykokeissa nousee, Adlercreutzin mukaan on luotava takaportteja, joilla olisi mahdollista korjata huonoa koulumenestystä pääsykokeissa.

– Vähintäänkin pitäisi varmistaa, ettei uusintakokeiden määrää rajoiteta. Kaiken kaikkiaan olisi tietenkin parasta jos voisimme paikallistaa nykyisen koulujärjestelmämme ongelmat, miksi pojat menestyvät tyttöjä heikommin?

”Se ei tietenkään ole aina erilainen kuin naisnäkökulma.”

Vaikka hallituskausi on jo pitkällä eduskunnan miesverkosto järjestäytyi tällä kaudella vasta vasta nyt (10.11.).

Verkosto ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi.

Ajankohtaisia aiheita verkostolla ovat korkeakoulujen pääsykoeuudistuksen ohella vanhempainvapaajärjestelmän uudistaminen, huoltajuuskysymykset, seksuaalinen häirintä, kansalaispalvelus, poikien kouluongelmat ja miesten syrjäytyminen.

Miesverkoston ensimmäisessä kokouksessa 10.11. puheenjohtajaksi valittiin Adlercreutz ja varapuheenjohtajiksi Kari Uotila (vas.) ja Kari Tolvanen (kok.).

– Miesverkosto yrittää erityisesti nostaa esille miesnäkökulmaa eri asioissa. Se ei tietenkään ole aina erilainen kuin naisnäkökulma, Adlercreutz sanoo.

Hänen mukaansa miesverkosto ei ole mikään miesten puolesta eduskunnassa toimiva ryhmä eikä se aja mieskansanedustajia asemiin. Kyse on sen sijaan esimerkiksi lainsäädännön ongelmakohtien huomioimisesta ja parantamisesta. Tällä hetkellä puhuttaa esimerkiksi perhevapaauudistus.

– Se on selkeä asia, jossa voi pohtia isän asemaa. Eli miten saadaan sellainen perhevapaauudistus, että isät ottaisivat isomman osuuden vastuusta perheessä. Se kasvattaisi perheiden hyvinvointia ja miesten hyvinvointia isänä.

Asia liittyy myös kysymykseen lasten tapaamisoikeudesta eron jälkeen. Adlercreutz muistuttaa tutkimuksista, joiden mukaan isät saavat paremmin lasten huoltajuuden tai osahuoltajuuden tilanteissa silloin, kun he ovat käyttäneet perhevapaitaan.

”Ei se minua häiritse.”

Mieskansanedustajien ohella miesverkostoon ovat tervetulleita myös naiskansanedustajat. Eduskunnassa on myös naisverkosto, jonka jäseniä ovat vain naiset.

– Ei se minua häiritse. Mielestäni se olisi mukava, jos sinne voisivat miehetkin liittyä, mutta miesverkostoon ainakin voivat naisetkin liittyä, Adlercreutz sanoo.

Mitään tasa-arvo-ongelmaa Adlercreutz asiassa näe. Hän huomauttaa, että epätasa-arvoa eduskunnassa kokevat pikemminkin naiset.

– On tasa-arvo-ongelmia, jotka liittyvät esimerkiksi siihen, miten puolueet jakavat valiokuntapaikkoja ja miten heikot edustukset naisilla on näissä niin sanotuissa ehkä painavimmissa valiokunnissa. Eli koulutukseen, kulttuuriin ja terveyteen liittyvät kysymykset ovat naisilla ja miehet puhuvat taloudesta ja turvallisuuspolitiikasta sekä puolustuksesta. Se on minusta se eduskunnan tasa-arvo-ongelma.

Kike Elomaa liittyi toissaviikolla.

Eduskunnan miesverkostoon on toistaiseksi liittynyt yksi nainen. Hän on Ritva ”Kike” Elomaa perussuomalaisista.

– Sen takia, että sieltä tuli mainos, että miesverkosto pitää kokouksen. Siinä luki lopussa, että naisedustajat ovat myös tervetulleita. Olen ollut elämäni aikana miesvaltaisissa jutuissa, jos ajatellaan urheilua, peltotöitä kotona. Olen tottunut tulemaan hyvin miesten kanssa toimeen. Sitä naisnäkökulmaa veisin siihen ryhmään. Se kiinnosti. Toissaviikolla liityin, Elomaa sanoo.

Eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja on kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.). Hän perustelee naisverkoston institutionaalisuudella sitä, että siihen kuuluvat vain naiskansanedustajat.

– Siihen kuuluvat kaikki eduskunnan naiskansanedustajat ja jokaisesta puolueesta kuuluu työvaliokuntaan yksi nainen.

Sarkkisen mukaan miesverkosto on sen sijaan vapaamuotoisempi ja siinä mielessä erityyppinen kuin naisverkosto.

Sarkkinen kertoo, ettei ole ajatellut sitä, voisivatko mieskansanedustajatkin liittyä naisverkostoon.

– Eikä kukaan mieskansanedustaja ole ilmaissut kiinnnostusta sellaista kohtaan. En osaa sanoa, en ole koskaan ajatellut asiaa, emmekä ole tästä keskustelleet. En osaa kommentoida, Sarkkinen pohtii.

Keskustelua aiheesta

Alma-kysely: Kokoomusaktiivit eivät lämpene maakuntauudistukselle – puolet vastustaa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko, Petteri Orpo ja Kai Mykkänen kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella.

Kokoomuksen kenttäväen enemmistö ei kannata maakuntamallia. Asia selviää Alma Median kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella toteuttamasta ovensuukyselystä.

Kyselyyn vastasi 193 kokoomusaktiivia, joista puolet sanoo vastustavansa maakuntauudistusta. Maakuntamallia kannatti alle puolet, 40 prosenttia. Vastaajat olivat huolissaan maakuntien suuresta määrästä sekä byrokratian lisääntymisestä.

Valinnanvapausmallia sen sijaan kannatti 70 prosenttia vastaajista. Vastustajia oli 19 prosenttia ja 11 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Kyselyn toteutti Alma Median lehdet Aamulehti, Iltalehti ja Uusi Suomi. Kokoomuksen puheenjohtajapäiville osallistuu 550 puolueen aktiivia.

Kansanedustajat kuuluttavat lapsisotilassopimuksen hengen perään – vaativat puolustusministeriä puuttumaan alaikäisille tarjottavaan kyseenalaiseen koulutukseen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat puolustusministeriä puuttumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille. Tuomioja ja Paatero ovat jättäneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Yhdistyksen koulutuskalenterista vuodelle 2018 löytyy useita kursseja, joihin alaikäiset voivat osallistua. Koulutukset ovat vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta.

Tuomioja ja Paatero muistuttavat, että tällaiseen koulutukseen on samaisessa laissa määritelty ehdoton 18 vuoden alaikäraja.

– Maanpuolustuksesta annetun lain esitöissä ikärajaa perustellaan lapsisotilassopimuksen kirjausten noudattamisella. Kyse on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjasta koskien lasten osallistumista aseellisiin konflikteihin. Suomi on ratifioinut kyseisen lisäpöytäkirjan vuonna 2002, Tuomioja sanoo tiedotteessa.

Sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille

Tuomiojan mukaan pöytäkirja määrää, että pakollisen asevoimiin värväyksen ja vihollisuuksiin osallistumisen vähimmäisikä on 18 vuotta. Se ei kiellä alle 18-vuotiaan vapaaehtoista asepalvelusta, mutta Suomessa lainsäädäntö noudattaa Unicefin suositusta, eikä asepalvelusta voi suorittaa vapaaehtoisestikaan alle 18-vuotiaana.

– On huolestuttavaa, että tämä lapsisotilassopimuksen henki ei ulotu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen asti, vaan sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille, Tuomioja toteaa.

Tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia

Kansanedustajat pitävät kyseenalaisena, että maanpuolustuksesta annetun lain ikärajavelvoitetta kierretään sillä, että huoltajien suostumuksella näillä kursseilla lapsille luodaan sotilaallisia valmiuksia. Kurssien sotilaallisesta luonteesta ja valmiuskouluttamisesta kertoo muun muassa se, että täysi-ikäisille näiltä kursseilta myönnetään rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia. Tämä tarkoittaa sitä, että Puolustusvoimat pitää kurssilla opittua sotilaallisina taitoina.

– Lapsilla ja nuorilla on muun muassa koulujen ja järjestöjen kautta mahdollisuus tutustua monien eri viranomaisten toimintaan, kuten Puolustusvoimat, Poliisi, pelastuslaitos ja rajavalvonta. Tällaiset molemminpuoliset tutustumiset ovat luonteva kanava kertoa lapsille ja nuorille, miten suomalaiset viranomaiset toimivat, eikä niissä ole kyse minkäänlaisesta koulutustoiminnasta. Myös maanpuolustuksen osalta toiminnan luonteen tulee olla tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia, Paatero kertoo.

Kirjallisessa kysymyksessään kansanedustajat kysyvät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettaviin koulutuksiin.

Keskustelua aiheesta

20 vuotta, 1/3 työpaikoista katoaa – Ihalainen vaatii ison reformin käynnistämistä pikaisesti

Kuva: Johannes Ijäs
Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

Aikuiskoulutuksen puutteista uhkaa tulla merkittävä koulutuksen ja työelämän epätasa-arvon malliesimerkki, entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen kirjoittaa Keskisuomalaisessa.

– Menossa on työelämän murros, jossa teknologinen kehitys sekä hävittää vanhaa työtä että luo uutta työtä. Digitalisaation myötä Suomesta katoaa arviolta kolmasosa nykyisistä työpaikoista seuraavien 20 vuoden aikana. Työtehtävät muuttuvat nopeasti, hän toteaa.

Ihalainen muistuttaa, miten uudet työpaikat usein edellyttävät uudenlaista osaamista, tietoja ja taitoja sekä myös ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

– Työn murroksessa työstään joutuvat luopumaan usein ne, joilla ei ole eväitä selviytyä niistä uusista töistä, jossa digitalisaatiolla on vahva paikkansa. Siksi tutkintotavoitteisen oppimisen rinnalle tarvitaan joustavimpia, elinikäiseen oppimiseen tähtääviä oppimisalustoja ja osaamisen täydentämistä työelämässä. Avoimen korkeakoulun kehittäminen on tässä yksi mahdollisuus.

Demokraatille Ihalainen toteaa vastaavansa kirjoituksellaan samalla myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tämänviikkoisiin puheisiin, joiden mukaan miljoona suomalaista on koulutettava uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

”Robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.”

Ihalaisen mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

– Tällainen työ tulee käynnistää pikaisesti – laajalla valmisteluryhmällä. Ammatillinen aikuiskoulutus on sirpaleista, eikä se riittävästi ennakoi tai tue työllistymistä ja työssä pärjäämistä. Alalta toiselle vaihtavat ovat koulutuspalveluissa väliinputoajia.

– Ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistuksessa tulee yhdistää työpaikoilla tapahtuva koulutus ja yhteiskunnan koulutuspalvelut. Kun työntekijät vaihtavat työtä ja ammattia koulutuksen avulla, tarvitaan sellaisia malleja, joissa oikeus opiskeluun säilyy yli yhden työsuhteen. Yksi keino on rakentaa henkilökohtainen koulutustilimalli niin, että näitä oikeuksia voidaan käyttää seuraavassakin työsuhteessa.

Ihalainen näkee, että myös robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.

– Muuttuvassa maailmassa työ on määriteltävä uudelleen, entistä monipuolisemmin. Työtä ja toimeentuloa ei pidä repiä irti toisistaan, mutta joudumme hakemaan uudella tavalla työn, toimeentulon ja sosiaaliturvan yhtäaikaista kehittämistä tosiaan tukeviksi ratkaisuiksi.

Tärkeintä, että kaikki pysyvät mukana.

Ihalainen muistuttaa, että monityösuhteisuus lisääntyy, ja siinä ihmisellä on yhtä aikaa ja peräkkäin useita työsuhteita tai hän toimii itsensä työllistäjänä.

– Olennaista on tehdä siirtyminen työn tekemisen muodosta toiseen turvallisemmaksi muun muassa koulutuksella sekä kannustavan sosiaali- ja työttömyysturvan avulla.

Hän summaa, että iso kysymys työn murroksessa on, haurastuuko tähänastisen kasvun, tuottavuuden, työllisyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan toisiaan tukeva yhteys.

– Myös alustatalouden töiden osuus kasvaa. Alustataloustöitä jaetaan digitaalisen alustan kautta kerta- ja keikkaluonteisina tehtävinä korvausta vastaan. Perustana ei ole työsuhde vaan työn palkkiopohjaisuus. Haasteena ovat työntekijäturva ja alustatalouden pelisäännöt.

Jos pelisäännöt ovat kunnossa, alustataloustyö voi Ihalaisen mukaan auttaa pääsyssä työmarkkinoille.

– Tärkeintä työelämän murroksen keskellä on huolehtia, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana.

Keskustelua aiheesta

Entisen kansliapäällikön raju ulostulo jättiuudistuksesta: Arvaamaton kokonaisuus, jota ei hallitse kukaan

Kuva: Lehtikuva

STM:n entinen kansliapäällikkö Kari Välimäki kehottaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan unohtamaan nykyisen suunnitelman mukaisen sote-uudistuksen. Välimäen mukaan uudistuksen alkuperäiset tavoitteet – perustason palvelujen parantaminen – ovat unohtuneet.

– Uudet tavoitteet, kuten maakuntauudistus ja valinnanvapaus, ovat johtaneet siihen, ettei uudistuksen sisältöä hallitse enää kukaan. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että esitetyllä ratkaisulla joudutaan ojasta allikkoon, hän kirjoittaa.

Välimäki huomauttaa, että sote-uudistuksen alkuvaiheessa tiedettiin, että erikoissairaanhoito on Suomessa laadukasta ja kustannustehokasta. Hän muistuttaa, että tarkoitus oli levittää erikoissairaanhoidon osaamista ja yhteistyötä perusteveydenhuoltoon.

Monilla alueilla esitys johtaa hyvin toimivien kokonaisuuksien pirstoutumiseen.

Esillä oleva malli johtaa Välimäen mukaan vain näennäisesti asiantuntijoiden suosittelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen nykyistä suuremmissa kokonaisuuksissa.

– Monilla alueilla, kuten Etelä-Karjalassa (Eksote), esitys johtaa hyvin toimivien kokonaisuuksien pirstoutumiseen.

Välimäki antaa esimerkiksi erikois- ja perustason yhteistyön lisääntymisestä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) erikoistason osaamista on viety perustasolle.

– On suorastaan ironista, että nyt kun kaikki ovat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestettävä alle 20 alueen kokonaisuudessa, käsiteltävänä oleva esitys rikkoo olemassa olevat alueelliset toimija, Husin valtuuston sekä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Välimäki (sd.) kirjoittaa.

Palveluja tarvitsevien asema heikentyy, kustannukset ­kasvavat ja syntyy hallinnollinen sekamelska.

Tähän Välimäen mukaan johtavat maakuntien perustaminen, valinnanvapauden epämääräinen toteuttaminen sekä palvelujen liikelaitostaminen ja eriyttäminen.

– Palveluja tarvitsevien asema heikentyy, kustannukset ­kasvavat ja syntyy hallinnollinen sekamelska.

Välimäki esittää, että nykyisen suunnitelman sijaan olisi tuettava alueellista kehitystä Eksoten ja muiden toimivien mallien tapaan.

– Varmistetaan kiireettömään hoitoon pääsy ja avun saanti lisäämällä resursseja perustason sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Valinnanvapautta ja yksityisiä palveluja voidaan tukea antamalla oikeus hakeutua kunnan palvelusetelin avulla yksityisiin palveluihin, ellei julkisten palvelujen piiriin pääse ajoissa, hän esittää.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltoa on välttämätön uudistaa – alkupeäisen tavoitteen mukaisesti ja asiantuntijoita kuunnellen, hän sanoo.

Keskustelua aiheesta

Mitta täyttyi taas sinisissä: ”Muinaisjäänne, joka on aika siirtää historiaan”

Kuva: Lehtikuva

Sininen tulevaisuus haluaa luopua ennakkoverosta ja siirtyä tuloksesta verottamiseen. Yritykset maksavat toiminnastaan ennakkoveroa arvioidun tulonsa perusteella.

”Nyt käytössä oleva yrittäjien ennakkoverotus on muinaisjäänne, joka on aika siirtää historiaan”, puheenjohtaja Sampo Terho sanoo blogissaan.

Hänen mukaansa ennakkoperinnässä on käytännössä kysymys yrittäjien matalakorkoisesta pakkolainasta verottajalle.

”Erityisesti syklisillä toimialoilla ja pienissä yrityksissä ennakkoverotus vaikeuttaa investointeja ja vahingoittaa yrityksen kasvua. Valtio saa halvalla rahaa markkinoilta eikä sen tarvitse käydä kuukausittain yrittäjien kukkarolla.”

Keskustelua aiheesta