Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Toimituksen kommentit

4.10.2019 13:03 ・ Päivitetty: 4.10.2019 13:06

Eduskunnan perjantaista tuli pitkä, kevytautolaki-näytelmä jatkuu – kokoomuksen ryhmä hajalla

Kuvassa on mopoauto, ei siis vielä kevytauto, josta eduskunnassa nyt kiistellään.

Maamme hallitus joutui ikävään välikäteen, kun viime vaalikaudella säädetty laki kevytautoista päätyi hiljattain Euroopan komission tyrmäämäksi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Sen vuoksi oikeuskanslerikaan ei tässä vaiheessa laittaisi lakeja eteenpäin.

Niinpä hallitus on päättänyt siirtää lakien voimaantuloa vuodella, jotta asiat saadaan korjattua. Sinänsä tahtotila on liki kaikilla puolueilla yhteinen. Se on se, että nuorilla olisi vaihtoehto vaihtaa mopoautonsa turvallisempana pidettyihin kevytautoihin.

Käytännössä vain vihreät äänesti viime vaalikaudella kevytautojen tuloa vastaan, heillä oli tietenkin omat perusteensa.

Hallitus joutuu nyt kiireellä, ennen kuin viime vaalikaudella säädetty laki astuu marraskuun alussa voimaan, säätämään lain lykkäyksestä. Jos ei lykkäystä tehdä, seurauksena voi olla Suomen joutuminen korvausvastuuseen ja EU:n rikkomusmenettelyyn.

Niinpä luulisi, että kaikkien etu olisi se, että laki korjattaisiin niin, että asia saataisiin nopeasti kuntoon. Se on totta kai sanomattakin päivänselvää, että ne, jotka olivat Suomessa jo ehtineet kevytauton hankkia, joutuvat nyt ikävään tilanteeseen, jollaista ei tietenkään soisi kellekään.

Joukkoja kootaan äänestystä varten.

Normaalisti kansanedustajat lähtevät eduskunnasta maakuntiin perjantaina noin kello 13–14 välissä. Osa on lähtenyt myös tänään. Osa kansanedustajista kuitenkin päivystää yhä eduskunnassa, sillä luvassa on toinen kello 16.30 alkava täysistunto, jossa käsittelyssä on kevytautolainsäädännön voimaanastumisen siirtäminen vuodeksi eteenpäin.

Nyt niin hallituksen kuin opposition kansanedustajat ovat varpaillaan ja soittelevat edustajia paikan päälle saliin, sillä kokoomuksesta ja perussuomalaisista voidaan varautua esitykseen, jossa kevytautolaki laitettaisiin pöydälle johonkin tulevaan ajankohtaan. Tämä ajankohta saattaisi olla sellainen, että hallitus ei ehtisi enää perua kevytautolain astumista voimaan.

Siksi perjantai-iltaan sisältyy jännitystä. Onko hallituksen vai opposition joukkoja enemmistö paikalla.

Perussuomalaiset haluavat, että nyt jo säädetty kevytautolaki astuisi voimaan. Tästä kertoo se, että he jättivät tänään valmistuneeseen liikenne- ja viestintävaliokunnan mietintöön vastalauseen. Siinä esitetään, että hallituksen lakiesitys kevytautolain voimaanastumisen lykkäämiseksi hylättäisiin.

Kokoomuksen tilanne on kimurantimpi. Sitä kuvaa niin ikään liikenne- ja viestintävaliokunnan tapahtumat. Yksi kokoomusedustaja oli valiokunnan kokouksesta pois. Yksi äänesti vastalause-esityksen kohdalla Demokraatin tietojen mukaan tyhjää.

Kokoomusedustaja Kari Tolvanen ei kuitenkaan pöytäkirjojen perusteella asettunut perussuomalaisten vastalausesityksen taakse vaan äänesti sitä vastaan.

Demokraatin tietojen mukaan kokoomuksen ryhmässä on muutoinkin eri ilmaa siitä, miten kevytautolain lykkäämiseen suhtaudutaan. Jos pöytäämisestä äänestetään, ryhmä hajonnee.

Pöytäämisiä jo taustalla.

Jo kevytautolain lykkäämisen lähetekeskustelussa suoritettiin lakiesityksen pöydällepano. Siinä kokoomuksen edustaja Timo Heinonen esitti lain lykkäämistä noin parin viikon päähän. Hallitus ehti tehdä ensin pöytäämisehdotuksensa niin, että laki on nyt jo tänään käsittelyssä. Hallitus voitti äänestyksen. Näin ollen lykkäämisen aikataulussa pysyttäisiin.

Lue lisää: Kevytautoista syntyi melkoinen härdelli – hallitus haluaa välttää EU:n rikkomusmenettelyn, jopa Saarikko oli kutsuttu istuntoon

Tämän päivän istuntoon kello 16.30 pääsee mukaan myös liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.). Oppositiosta on kaivattu häntä paikalle ja se on ollut yksi peruste lakiesityksen pöydällepanoesityksiin.

Marin oli kuitenkin henkilökohtaisesti ilmoittanut kaikille kansanedustajille virkamatkastaan, jolla hän oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön matkassa Yhdysvalloissa. Lähetekeskusteluun oli pyydetty paikalle Marinin sijaisena toimiva ministeri.

Marin saapuu tänä iltana istuntoon käytännössä suoraan virkamatkaltaan.

Niin kiusallinen kuin kevytautoasia ja siihen tuleva lykkäys joillekin tahoille onkin, mieleen tulee, kannattaisiko opposition laittaa paukkujaan vähän isompiin asioihin.

Näin demokratia kuitenkin toimii ja periaatteessa se on ihan hyvä niin. Keep it going!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU