Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen: “#Metoo näkyvintä naisliikkeessä sitten äänioikeuden – “Teki näkyväksi myös sen, että sanat ovat alistamisen ja vallankäytön keino”

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) on pyydetty puhumaan ja osallistumaan paneeliin Labour-puolueen kansainväliseen tilaisuuteen naisten osallisuudesta politiikkaan, naisten oikeuksista ja demokratiasta.

Demokraatti

Demokraatti

Haatainen sanoo puheessaan, että Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, jossa naiset saivat täydet poliittiset oikeudet vuonna 1906. Tähän uudistukseen vaikuttivat merkittävästi aikanaan työväenliike sekä edistykselliset naiset.

“Äänioikeustaistelu levisi ympäri maailmaa ja naisten saivat sata vuotta sitten useissa maissa äänioikeuden. Naisten äänioikeus oli taloudellinen ja poliittinen uudistus, joka antoi naisille oikeuden äänestää. Äänioikeus ei kuitenkaan kaikkialla merkinnyt vaalikelpoisuutta eli naisten mahdollisuutta asettua ehdolle vaaleissa.”

Voidaan jopa sanoa, että se on maailmanlaajuisesti näkyvintä, mitä naisliikkeessä on tapahtunut sitten naisten saaman äänioikeuden.

Naisten saatua täydet poliittiset oikeudet on naisten osallisuuden ja oikeuksien eteen tehty pitkäjänteisesti töitä yhdessä muiden puolueiden ja järjestöjen kanssa niin Suomessa kuin maailmalla, Haatainen korostaa.

“Tässä ajassa naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat suuria ongelmia, jotka sosiaalisessa mediassa ympäri maailman levinnyt #metoo -kampanja nosti esiin. #Metoo teki näkyväksi myös sen, että sanat ovat alistamisen ja vallankäytön keino.”

Näimme esimerkkejä vähättelyn ja vaikenemisen kulttuurista, joka on aiheuttanut tuskaa ja vaikuttanut kielteisesti kaikkeen kehitykseen läpi ihmiskunnan historian, toteaa Haatainen.

Metoo -ilmiö voidaan Haataisen mukaan nähdä mahdollisuutena, joka voi parhaimmillaan muuttaa alistavia ja vallitsevia asenteita ympäri maailmaa.

“Voidaan jopa sanoa, että se on maailmanlaajuisesti näkyvintä, mitä naisliikkeessä on tapahtunut sitten naisten saaman äänioikeuden.”

Haataisen mukaan nyt on työskenneltävä yhdessä sen eteen, että tulevaisuudessa näemme paljon naisia ympäri maailmaa osallistumassa poliittiseen, taloudelliseen ja muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon yhdenvertaisesti miesten kanssa.

“Paljon on lasikattoja rikottavina niin Suomessa kuin maailmalla.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE