Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnan yllätyspäätöksen taustat selvisivät – tämän vuoksi tiedustelulait vedettiin pois

Tiedustelulakeja ei käsitelläkään tänään suuressa salissa.

Keskiviikon täysistunnossa ensimmäisessä käsittelyssä oleva hallintovaliokunnan mietintö siviilitiedustelua koskevasta hallituksen esityksestä on poistettu täysistunnon päiväjärjestyksestä hallintovaliokunnan toiveesta, eduskunta tiedottaa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Puolustusvaliokunnan mietintö sotilastiedustelua koskevasta hallituksen esityksestä on myös poistettu asiayhteyden takia.

Tilanne on erittäin harvinainen.

– En ole ikinä kuullut, että tällaista olisi käynyt. Onhan se mahdollista, oman urani aikana ei ole, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) kertoo Demokraatille.

– Hallintovaliokunta nimenomaan pyysi, että vedettäisiin tältä päivältä pois, Eerola vahvistaa.

Eerola sanoo, että puhemiesneuvostolta pyydettiin asian poisvetämistä sen takia, että ”tässä on ollut pientä myrskyä tulossa kenties vesilasiin”. 

– Muutamat arvostettuina asiantuntijoina pidetyt henkilöt ovat kyseenalaistaneet tämän asian julkisuudessa, että ollaanko otettu riittävän hyvin huomioon perustuslakivaliokunnan lausunto, jossa oli muutamia duubioita liittyen tiedustelulakiin, Eerola kertoo.

Hän vahvistaa, että näitä epäilyjä ovat olleet esimerkiksi perustuslakiasiantuntija Martin Scheininin ja Juha Lavapuron tviitit perustuslakitweet-tililtä, oikeuskansleri Tuomas Pöystin haastattelu Helsingin Sanomissa sekä Päätoimittajien yhdistyksen kannanotto lähdesuojaan liittyvistä ongelmista.

– Ei ole mitään yhtä vaan näitä on ollut aika paljon pitkin mediaa ja pitkin sosiaalista mediaa.

Eerola arvioi, että tiedustelulakeja päästäisiin käsittelemään mahdollisesti ensi viikolla.

– Veikkaan, että meidän valiokuntamme pyytää nyt perustuslakivaliokunnalta jonkinnäköisen näkemyksen, onko omassa mietinnössä riittävän hyvin huomioitu, Eerola sanoo

Eerolan mukaan ”täytyisi kysyä viisaammilta”, mutta perustuslakivaliokunnalta voitaisiin pyytää lausuntoa tai lisäselvitystä.

Eduskunnan käytävillä pohditaan myös, voisiko puhemiesneuvosto pyytää jotakin ulkopuolista arviota siviilitiedustelulakia koskevasta mietinnöstä.

– Puhemiesneuvosto voi toki kysyä näkemystä mistä tahansa. Se käyttää ylintäkin valtaa. Tosin valiokunnatkin ovat itsenäisiä, Juho Eerola sanoo.

Puhemiesneuvoston eilistä keskustelua hän ei suostu referoimaan, sillä siellä käsiteltävät asiat ovat Eerolan mukaan vaitiolon piirissä.

Perustuslakivaliokunta on tällä hetkellä hyvin työllistetty. Käsittelyssä on muun muassa sote-lausunto. Jos tiedustelulait kulkevat uudelleen sen kautta ennen täysistuntokäsittelyä, valiokunta ruuhkautuu entisestään.

– Tässä on kuitenkin 5/6:n enemmistö olemassa. Veikkaan että perustuslakivaliokunnassa on sellainen tahto, että se (tiedustelulait) etenee. En usko, että se sinne kovin pitkäksi aika jumiutuu.

Eduskunnan puhemies pitää tiedotustilaisuuden.

“Puhemies ei saa kieltäytyä ottamasta asiaa käsittelyyn eikä tehtyä ehdotusta äänestykseen, ellei hän katso sen olevan vastoin perustuslakia, muuta lakia tai eduskunnan jo tekemää päätöstä. Puhemiehen tulee tällöin ilmoittaa kieltäytymisen syyt. Jos eduskunta ei tyydy puhemiehen menettelyyn, asia lähetetään perustuslakivaliokuntaan, jonka tulee viipymättä ratkaista, onko puhemies menetellyt oikein.”

Näin sanotaan perustuslaissa. Tähän liittynee myös osin se, että eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) pitää tänään tiedotustilaisuuden noin kello 14 eduskunnassa. Sitä ennen on kokoontunut puhemiesneuvosto.

Käytännössä siis puhemies vastaa eduskunnassa, ettei perustuslain vastaisia ehdotuksia oteta saliin käsittelyyn. Hän halunnee eilisen puhemiesneuvoston keskustelun jälkeen varmistua siitä, ettei näin olisi käymässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE