Politiikka
13.6.2024 12:50 ・ Päivitetty: 13.6.2024 14:20
Eduskunnassa historiallinen tilanne – yhdestä kansanedustajasta tulee kaksi, vai tuleeko sittenkään?
Kansanedustaja Helena Marttila (sd.) saattaa kohta olla hetken kahden kansanedustajan varaedustaja – tosin näin voidaan ajatella lähinnä kuvaannollisessa mielessä kuten edustajan hallintojohtaja heittää erikoisesta tilanteesta.
Marttila nousi eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) tilalle keväällä 2023.
Kumpula-Natri ei osallistunut enää eurovaaleihin, vaan palaa eduskuntaan. Tuoreeltaan mepiksi valittiin Kumpula-Natrin tavoin Uudenmaan vaalipiirin kansanedustaja Maria Guzenina (sd.).
Näin ollen Marttilan työ kansanedustajana jatkuu, sillä hän toimii jatkossa kansanedustajana Guzeninan tilalla.
16. heinäkuuta näyttää muodostuvan tällä hetkellä historialliseksi päiväksi.
– 16. heinäkuuta, kun ilmeisesti Kumpula-Natri on edelleen europarlamentaarikko, olen hetkellisesti silloin sekä Miapetran että Maria Guzeninan sijainen eduskunnassa, Marttila sanoittaa asiaa tämän hetken tilannekuvansa perusteella.
Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio alkaa selventää Demokraatille Marttilan tapausta todeten aluksi, että kansanedustaja Marttilan edustajantoimi jatkuu katkeamattomana.
– Edustaja Maria Guzenina lopettaa 16. päivänä heinäkuuta. Siinä vaiheessa Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri ei ole vielä tullut edustajaksi eli palannut europarlamentista. Mikäs sitten tämän 16. päivän kohdalla on tilanne, kun Guzenina ei enää ole edustaja ja Kumpula-Natri ei vielä ole edustaja? Oletan, että vaalipiirilautakunta ei etsi toista varahenkilöä listalta nimetäkseen tätä yhden päivän kansanedustajaksi. Mutta Marttilan asemaan tämä ei siis vaikuta millään tavalla, hän on sen listan ensimmäinen varaedustaja joka on noussut jo kansanedustajan paikalle ja jatkaa tehtävässään.
Onko Marttila tavallaan yhtenä päivänä sekä Guzeninan että Kumpula-Natrin varaedustaja?
– Täytyy nyt muistaa, että eihän kukaan ole oikeastaan kenenkään henkilökohtainen varaedustaja. Hän on eduskuntavaaleissa 2023 ensimmäiselle varasijalle noussut, hänet on sen listan mukaan kansanedustajaksi valittu. Voi näin tietysti sanoa, mutta se on sitten aika kuvaannollinen tapa ilmaista se asia.
Jos hän äänestää, onko hänellä nyt sitten 1 vai 2 ääntä?
– Yksi ääni on. Ainoa huvittava seikka on se, onko meillä tosiaan sitten 16. päivänä koko päivän vai osan päivää vain 199 edustajaa.
Tällaiseen tilanteeseen siinä ilmeisesti joudutaan?
– Eduskunta ei sinänsä sitä ensimmäiseksi mieti, vaan vaalipiirilautakuntahan aina päättää siitä, jos joku nousee varasijalta siihen, tässä tapauksessa yhdeksi päiväksi, mutta tuskinpa näin tapahtuu.
Muistatko, onko tällaista (tilannetta) ennen tapahtunut?
– Olen varma, ettei ole.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että eduskunta on istuntovapaalla 16. heinäkuuta. Istuntovarauksia on 12. heinäkuuta asti. Näin ollen Marttilan äänestysten tai valiokuntakokousosallistumisen kohdalla ei jouduttaisi erikoisiin tilanteisiin.
Marttila naurahtaa jo itsekin, että vähän on jo alkanut toivoakin, että istuntotauko olisi päällä.
– Voi tälläkin tavoin nousta näköjään kansanedustajaksi. Toki molemmat henkilöt (Guzenina ja Kumpula-Natri) ovat sellaisia, joita itse ihailen tosi suuresti. Onhan se ollut siinä mielessä hieno seurata heidän jalanjälkiään, Helena Marttila sanoo.
UUDENMAAN vaalipiirilautakunnassa joudutaan nyt pohtimaan, pitäisikö Marttilan jälkeen seuraavalla varasijalla SDP:stä olevalle Anette Karlssonille antaa lyhyt, todennäköisesti noin päivän valtakirja toimia kansanedustajana.
Vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Matti Hilli pohdiskelee, ettei olisi kovin eleganttia antaa kansanedustajalle yhtä tai vain osaa päivästä varten valtakirjaa. Hän kuvaakin koko tilannetta absurdiksi.
Toisaalta laki ei Hillin mukaan tunne tilannetta, jossa valtakirjan voisi jättää antamatta, jos kansanedustajana olemisen aika olisi kovin lyhyt. Hän pohtii kuitenkin, että käytännössä yksi päivä kansanedustajana kuluisi täysin alkuvalmisteluihin. On jo useamman päivän asia, kun kansanedustaja perehdytetään. Lisäksi heinäkuun puolivälissä on näillä näkymin istuntotauko.
– Käytännön ratkaisu ja lain kirjain menevät ristikkäin, Hilli sanoo.
– Jotenkin yhtä päivää varten nimeäminen tuntuu hyvin raskaalta prosessilta.
Hilli pohdiskelee myös sitä, millaista kuvaa nopea kansanedustajana piipahtaminen antaisi eduskuntainstituutiosta.
– Periaatteessa ei voi olla kahta mandaattia yhtä aikaa, mutta toisaalta kuka siihen voi puuttua ja mitä voisi tapahtua, ei mitään. Ei siitä ole säädetty mitään seuraamuksia, ellei sitten asiaa tulkittaisi virkavirheenä. Minä en oikein tiedä, mikä tähän olisi toimiva muu ratkaisu kuin että yhden päivän ajan on tällainen mahdoton tilanne, Hilli pohdiskelee kysymystä siitä, että Helena Marttila olisi ikään kuin kahden kansanedustajan varaedustaja.
Hilli summaa, ettei oikein ole järkeviä ratkaisuja.
Hän muistuttaa myös, että eduskunnassa on sairastumisia sekä poissaoloja, joten siinä mielessä ei ole erikoista, että kansanedustajia olisi hetken 199.
Hilli ei kuitenkaan ota kantaa siihen, miten asiassa lopulta toimitaan. Tilannetta joudutaan vielä miettimään vaalipiirilautakunnassa.
OMAN erikoisuutensa tilanteeseen tuo myös se, että toiselle varasijalle Uudeltamaalta SDP:n listalla jäänyt Anette Karlsson on nyttemmin eronnut SDP:stä.
Karlsson ei osaa ottaa kantaa eriskummalliseen tilanteeseen. Hän kuulee Demokraatilta ensimmäistä kertaa, että hänen kansanedustajuutensa on pohdinnassa.
– Antakoon minua viisaampien selvittää, miten homma menee. Jos pitää nenäänsä näyttää yhden vuorokauden aikana, katsotaan sitten. Olen omalta osaltani katsonut, että vaalituloksen tultua minulle ei edustajanpaikka auennut. Kaikki tietävät, että yksi päivä olisi tekninen juttu. Eihän päivässä oikeasti tehdä mitään. Mutta antaa viisaampien selvittää, miten homma menee. Eiköhän joku ilmoita minulle, jos se vaatii minulta jotain toimenpiteitä, Karlsson toteaa.
Uutista täydennetty Matti Hillin ja Anette Karlssonin kommenteilla kello 17.20 ja lisätty otsikkoon sanat ”vai tuleeko sittenkään?”.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.