Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnasta muistutus puhevammaisten oikeudesta palveluihin: ”He kokevat arjessaan usein esteitä ja epätasa-arvoa”

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ja varapuheenjohtaja Noora Koponen (vihr.).

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä (Vamyt-ryhmä) katsoo kannanotossaan, että puhevammaisten oikeus palveluihin on huomioitava paremmin.

Demokraatti

Demokraatti

– Suomessa on noin 65 000 eri syistä puhevammaista ihmistä. He kokevat arjessaan usein esteitä ja epätasa-arvoa palvelujen saavutettavuudessa, Vamyt-ryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ja varapuheenjohtaja Noora Koponen (vihr.) sanovat tiedotteessa.

Vamyt-ryhmän puheenjohtajina toimivien kansanedustajien mukaan esteettömän kommunikaation tarve korostuu erityisesti terveydenhuollon palveluissa. Jos yhteistä kommunikaatioväylää ei löydetä, voi ihminen jäädä ilman tarvitsemiaan palveluita tai jopa vaarallisia tilanteita voi näin syntyä herkästi. Palvelun saavutettavuus on nykyisin lähes aina riippuvainen puheella toimimisesta.

– Erityisen tärkeää tämä on ottaa kattavasti huomioon nyt sote-uudistuksessa ja parhaillaan menossa olevien tulevien hyvinvointialueiden valmistelussa. Palvelujen turvaaminen ja kattavan kommunikaation mahdollistaminen palvelujen käytössä kaikille on ihmisoikeus, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Esimerkiksi saavutettavuuden heikosta toteutumisesta kansanedustajat nostavat takaisinsoittopalvelu. Tässä palvelussa soittaja ei voi vaikuttaa ajankohtaan, jolloin takaisinsoitto tulee. Näin ollen hän ei voi käyttää esimerkiksi puhetulkkia asian hoidossa, vaikka hän sitä tarvitsisi.

Samoin esimerkiksi kuntoutuspalveluissa aivovaurion vuoksi heikentyneellä kommunikaatiolla toimiva henkilö ei saa neuropsykologista kuntoutusta, ennen kuin hän kommunikoi sujuvasti apuvälineellä, vaikka tarve olisikin ilmeinen.

– Saavutettavuus viestinnässä toteutuu, kun kaikilla mukana olijoilla on mahdollisuus ilmaista itseään, ymmärtää muita ja halu varmistaa yhteisymmärrys. Tämä on myös ainut keino taata hyvän ja vaikuttavan hoidon toteutuminen, Koponen painottaa.

– Tietoa sujuvan kommunikaation tärkeydestä eri terveyspalveluissa sekä toimintatapojen arviointia ja muutosta siis tarvitaan, jotta palvelut ja hyvä hoito tavoittavat tulevaisuudessa vahvemmin myös puhevammaiset henkilöt, Koponen ja Mäkisalo-Ropponen muistuttavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE