Politiikka

Eduskunta aloittaa työnsä puhemiesvalinnoilla – alkavalla kaudella puidaan myös kansalaisaloitteita aktiivimallista ja sopeutumiseläkkeistä

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n Tuula Haatainen ei ole kieltäytynyt varapuhemiehen paikasta.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n Tuula Haatainen ei ole kieltäytynyt varapuhemiehen paikasta.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n Tuula Haatainen ei ole kieltäytynyt varapuhemiehen paikasta.

Eduskunnan kevätkausi käynnistyy uusien puhemiesten valinnoilla heti maanantaina.

Eduskuntaryhmien voimasuhteet menivät viime kesänä uusiksi, joten sinisten Maria Lohelan hallussa nyt ollut puhemiehen paikka menee eduskunnan perinteiden mukaisesti toiseksi suurimmalle ryhmälle eli perussuomalaisten hajottua kokoomukselle. Samalla toisen varapuhemiehen paikan saa suurin oppositiopuolue SDP.

Kokoomuksesta sisäministeri Paula Risikko on vahvoilla uudeksi puhemieheksi, ja hän ilmoittikin kuluneella viikolla olevansa tehtävään valmis.

SDP:stä varapuhemieheksi on STT:n tietojen mukaan nousemassa kansanedustaja Tuula Haatainen, joka oli puolueen ehdokkaana presidentinvaaleissa. Haatainen sanoi tammikuun lopussa Demokraatille, ettei ole kieltäytynyt varapuhemiehen paikasta.

Keskustan Mauri Pekkarinen jatkanee varapuhemiehen tehtävässä.

Painavia lakipaketteja käsiteltävänä

Hallituksen tärkein uudistus, sote- ja maakuntauudistus, täydentyy valinnanvapauslailla, joka on nyt lainsäädännön arviointineuvoston käsiteltävänä. Esitystä on viilattu huolella sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta antoi siitä viime kesänä erittäin kriittisiä arvioita.

– Asiantuntijoiden kritiikki on nyt aivan oleellisesti otettu huomioon. Sote on nyt selvästi paremmassa asennossa kuin aikaisemmin ja uskon, että tältä pohjalta se nyt viimein saadaan maaliin, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Toinen monella tavalla merkittävä paketti on tiedustelulakikokonaisuus, johon liittyy isoja kysymyksiä sekä sisällöstä että aikataulusta. Lakipaketin läpiviemiseksi tarvitaan muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin, ja perustuslain muuttaminen kiireellisesti eli tämän eduskunnan aikana vaatii viiden kuudesosan enemmistön. Muuten asia siirtyy seuraavalle eduskunnalle.

Hallitus on halunnut kiirehtiä lakien voimaantuloa erityisesti viimevuotisen Turun iskun jälkeen. Oppositiosta taas korostetaan, että mahdollisia perustuslakimuutoksia pitää punnita tarkasti.

– Iso kysymys on se, miten perusoikeudet suhtautuvat lakiin. Ja jos niihin ryhdytään tekemään muutoksia, että ne ovat riittävän tarkkarajaisia ja kestävät aikaa, sanoo vihreiden ryhmänjohtaja Krista Mikkonen.

Aktiivimallin ja sopeutumiseläkkeiden setviminen jatkuu

Eduskunnan käsittelyyn etenee myös kansalaisaloitteita kuumista aiheista. Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativa aloite keräsi nimiä nopeasti lain tultua voimaan. Jo eduskuntakäsittelyn aikana oppositiosta esitettiin aktiivimallille murskaavaa kritiikkiä.

Aktiivimallialoitteen vanavedessä myös kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistoa vaativa aloite keräsi tarvittavat 50 000 nimeä. Sopeutumiseläkkeistä on eduskunnassa tekeillä selvityksiä jo muutenkin, ja eduskuntaryhmien on tarkoitus pohtia muutostarpeita kevään aikana.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat