Politiikka
19.12.2017 08:41 ・ Päivitetty: 19.12.2017 09:32
Eduskunta hyväksyi kritisoidun työttömien ”aktiivimallin” – työttömyysturvan leikkaukset alkavat heti ensi vuonna
Eduskunta hyväksyi toisessa käsittelyssä olleen hallituksen esityksen eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta, niin sanotusta työttömyysturvan aktiivimallista.
Työttömyysturvan aktiivimalli astuu voimaan tammikuussa 2018. Lakiesitys on herättänyt paljon kritiikkiä oppositiosta, sillä sen on katsottu heikentävän työnhakijoiden asemaa.
Hallituksen esitys hyväksyttiin äänin 103 puolesta ja 90 vastaan. Tyhjää äänesti 2 ja poissa oli 4 kansanedustajaa.
– Hallituksen esityksessä lähdetään siitä, että työttömältä voidaan leikata työttömyyspäivärahaa, jos hän ei saa töitä, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) muotoili asian viime viikolla eduskunnassa.
– Miten voidaan ajatella, että henkilöltä, joka on hakenut työpaikkaa ja koulutukseen, voidaan kylmän viileästi leikata toimeentuloa, jos hän ei työ- tai koulutuspaikkaa ole saanut, hän kysyi tuolloin hallitukselta tiivistäen opposition ydinsanoman.
Kokoomusta edustava kansanedustaja Juhana Vartiainen on puolestaan perustellut lakiesitystä toteamalla hallitusohjelman pyrkimyksen olevan: ”1. alennetaan rekrytoinnin kynnystä työpaikkasopimisella 2. parannetaan henkilöstön asemaa 3. työttömyysturvasta velvoittavampi. Järjestöt estivät 1:n ja 2:n kikyssä. Nyt politiikka todella painottuu liikaa 3:een. Siksi työpaikkasopiminen!”
Oppositio on vastustanut voimakkaasti hallituksen ajamaa työttömyysturvan aktiivimallia pitäen sitä työttömien rankaisemisena. Mikäli niin kutsutun aktiivimallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan kolmen kuukauden aikana.
Lisää aiheesta
Juttuun korjattu oikea vuosiluku lain voimaanastumisesta klo 11:31.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.