Politiikka
18.12.2017 23:27 ・ Päivitetty: 18.12.2017 23:39
Eduskunta keskustelee jälleen yömyöhällä työttömien aktiivimallista – Kuinkas kävikään: “Déjà-vu”
Eduskunnassa käydään paraaikaa keskustelua niin kutsutusta työttömien aktiivimallista. Paikalla on lähinnä opposition kansanedustajia.
– Olisin toivonut, että täällä olisi ollut hiukan enemmän hallituspuolueiden edustajia keskustelemassa, kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) totesi hetki sitten vähän ennen kello yhtä.
Hän muistutti, että moni työtön valvoo öitä niin kuin kansanedustajat nyt, mutta työttömät valvovat siitä syystä, että työttömyys aiheuttaa stressiä ja huolta siitä, kuinka saa toimeentuloa perheelleen.
– Tämän hallituksen esitykset evät ainakaan ole yhtään työttömien huolenaiheita vähentäneet, Taavitsainen kritisoi Sipilän hallituksen toimia.
Aktiivimalli leikkaisi miltei 5 % työttömyysturvasta, jos työtön ei pysty olemaan riittävän aktiivinen työnhaussa.
– Tästä ei enää paljon muuta puutu kuin esitys työttömyyden kriminalisoinnista, vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää lausui.
“Klassinen esimerkki eliitin historiallisesta ennakkoluulosta köyhiä kohtaan.”
Lisää aiheesta
Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan mukaan aktiivimalli on klassinen esimerkki eliitin historiallisesta ennakkoluulosta köyhiä kohtaan.
– Köyhät nähdään laiskoina, impulsiivisina ja moraalittomina ja köyhien oletettu olemuksellinen erilaisuus oikeuttaa kontrolliin, joka keski- tai yläluokkaan kohdistettuna olisi skandaali. Laki sinällään on teknisesti epäreilu ja käytännössä epätarkoituksenmukainen, mutta sen lisäksi se leikkaa ihmisiltä, jotka muutoinkin ovat toimeentulominimin rajoilla, ihmisiltä joiden toimeentulo on kymmenesosa kansanedustajan toimeentulosta, hän sanoi.
Toissaviikon perjantaina täysistunnossa hämmästytti, kun paikalla ei ollut kuin yksi hallituspuolueen kansanedustaja kerrallaan keskustelemassa aktiivimallista, ministerit loistivat poissaolollaan.
Kontula on päivittänyt juuri Facebookissa samankaltaisesta hetkestä tänään tiistaiyönä.
– Myöhäinen ilta, täysistunnossa aktiivimalli eikä paikalla yhtään hallituksen edustajaa. #déjà-vu, Kontula kirjoittaa.
Tällä hetkellä tätä uutista kirjoittaessa, vähän kello yhden jälkeen yöllä myös hallituspuolueista on salissa paikalla jokunen kansanedustaja, muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman ja keskustan kansanedustajat Hannu Hoskonen ja Arto Pirttilahti.
“Tämä lakiesitys kaikkinaan on lakiesityksenä epäoikeudenmukainen.”
SDP:n kansanedustajan Mika Karin esittämänä hallituksen ajama aktiivimalli äänestettiin toissaviikon perjantaina pöydälle. Keskustelu jatkui ensimmäisen käsittelyn osalta viime viikon maanantaina ja näin Karin esittämin toimin hallituksen ministeritkin saatiin paikalle puhumaan asiasta.
Kari on ennen kansanedustajuuttaan tehnyt pitkään töitä muun muassa pitkäaikaistyöttömien parissa.
– Minulle jäi vahva kuva siitä, että ihmiset haluavat työllistyvät, tehdä ostoksia, hankkia rahaa, tulla kauppakassin kanssa kotiin, tienata ja elää elämäänsä täysiarvoisina suomalaisina ihmisinä, Kari kuvaa.
Hän ihmettelikin, miten nämä asiat Sipilän (kesk.) hallituksen politiikassa kääntyvät päälaelleen ja annetaan mielikuva, että täytyisi käyttää keppiä, jotta ihmiset saadaan töihin.
– Kyseessä on malli, jossa työttömyydestä rangaistaan kovalla tavalla täysin riippumatta siitä, onko ihminen halukas työllistymään. Aktiivipalveluita ei ole Suomessa joka paikkakunnalla tarjota niin kuin ei ole myöskään työtä. Tämä lakiesitys kaikkinaan on epäoikeudenmukainen, siihen myös perustuslakivaliokunta kiinnitti huomita, hämmästelinkin miksei tätä lakiesitystä laitettu uudelleenvalmisteluun, Kari kritsoi aktiivimallia tiistaiyönä.
“Surullista on huomata, että tässäkään laissa ei ole huomioitu perustuslakivaliokunnan kantaa.”
Karin mukaan hallituksen esittämä aktiivimalli kohtelee täysin epäoikeudenmukaisesti työttömiä riippumatta heidän halustaan työllistyä tai alueesta, jolla ihminen asuu.
– Surullista on huomata, että tässäkään laissa ei ole huomioitu perustuslakivaliokunnan kantaa, vaan hallituspuolueet ovat kävelleet tämän kannan yli ja äänestäneet sitä vastaan. Kun perustuslakivaliokunta kirjoittaa, että ehdotusta ei voi pitää perustuslain kannalta ongelmattomana, olisi se jo iso herätys, SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero sanoi.
– Ja toisaalta perustuslakivaliokunta on edellyttänyt, että tulisi olla velvoittavaa tarjota kaikille jotakin aktiivista toimenpidetttä, jotta tämäntyyppinen lainsäädäntö olisi edes mahdollista. Mutta näitä siis ei ole haluttu tähän lakiesitykseen tehdä, Paatero kritisoi.
Monet kansanedustajat ovat saaneet paljon kriittisiä kirjeitä aktiivimallista työttömiltä. Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) paheksui sitä, että joidenkin hallituksen edustajien puheista syntyi kuva, että jollakin tavalla valmiiden kirjepohjien lähettämien olisi paheksuttavaa tai tuomittavaa.
Harakka muistutti, että kyseessä on kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa itselleen kipeisiin asioihin ja tätä pitää arvostaa. Harakka luki salissa kolme saamaansa työttömien kirjoittamaa omakohtaista kirjettä. Niissä muun muassa ihmeteltiin sitä, miksi heitä halutaan rangaista aktiivimallilla.
Satu Taavitsainen kiitti Harakkaa tarinoiden lukemisesta ja siitä, että ne saadaan kirjattua eduskunnan pöytäkirjaan.
SDP:n kansanedustajan Anneli Kiljunen on esittänyt lain hylkäämistä. Työttömien aktiivimallista äänestetään eduskunnassa tiistaina päivällä.
Eduskunnan verkkolähetys on seurattavissa tästä linkistä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.