D-analyysit

Eero Heinäluoma: Harkimon ja Jungnerin Liike Nyt aloitti kovalla ryminällä, mutta Elina Lepomäki on markkinoiden kaikkivoipaisuuden apostolina paljon miespuolisia haastajiaan uskottavampi

Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Harry Harkimo.
Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Harry Harkimo.
Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Harry Harkimo.

Harkimon ja Jungnerin Liike Nyt aloitti kovalla ryminällä ja korkealla julkisella profiililla. Politiikan ja bisneksen monitoimiottelijoiden yrityksellä on kaksi puolta: markkinaliberalistinen arvomaailma ja lupaus uusista osallistumistavoista.

Markkinaliberalistisia puolueita on jo nyt kyllin. Kaikki kolme hallituspuoluetta vievät eteenpäin markkinauskon sanomaa, eikä sovi unohtaa, että Elina Lepomäki on markkinoiden kaikkivoipaisuuden apostolina paljon miespuolisia haastajiaan uskottavampi.

Ihmisten kuunteleminen ja suora vaikuttaminen vaalien välillä on mahdollista rikkomatta edustuksellisen demokratian toimivuutta.

Harkimon ja varsinkin Jungnerin lupaukset uudenlaisesta vaikuttamisesta sen sijaan kannattaa ottaa vakavasti. Vaikka halu pitkäaikaiseen sitoutumiseen on vähentynyt, on ihmisillä kiinnostusta politiikkaan ja siinä vaikuttamiseen.

Edustuksellinen demokratia on edelleen paras demokratian muoto, mutta sekin kaipaa kehittämistä. Ihmisten kuunteleminen ja suora vaikuttaminen vaalien välillä on mahdollista rikkomatta edustuksellisen demokratian toimivuutta. Kansalaisaloite on näyttänyt tässä voimansa.

SDP näytti suuntaa nykyaikaan, kun puolue valmisteli vuoden 2005 tavoiteohjelmaa Jyväskylän puoluekokoukselle. Jäsenet pääsivät nettitutkimuksella kertomaan omat ehdotuksensa uudistusohjelmaan.

Uudistuslinjan jatkaminen on välttämätöntä, jos puolue haluaa lunastaa vaaleissa suurimman puolueen aseman.

Hämeenlinnan puoluekokouksessa 2008 päätettiin muun muassa jäsenäänestysten käytöstä asiakantojen valmistelussa. Vuonna 2009 jäsenäänestyksellä otettiin kantaa valtiosääntöuudistukseen. Presidentin asema ulkopolitiikan johtajana sai tästä linjauksesta vahvan tuen. Ei ole liioiteltua sanoa, että SDP:n linjaukset ratkaisivat uudistuksen sisällön. Hyvän alun jälkeen on ollut hiljaista.

Uudistuslinjan jatkaminen on välttämätöntä, jos puolue haluaa lunastaa vaaleissa suurimman puolueen aseman. Kansalaisten kuunteleminen sekä uudenlaiset vaikutusmahdollisuudet ovat menestyvälle poliittiselle liikkeelle tänään välttämättömiä toimintaperiaatteita.

Puolueen ohjelmatyö on Lahden puoluekokouksen jälkeen viritetty uuteen uskoon. Siinä on mukana satoja aktiiveja eri puolilla Suomea. Nyt on tarve avata vaikuttamisen muotoja niin jäsenistön kuin kaikkien kansalaisten kuuntelemisen suuntaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat