Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eero Heinäluoma: “Ironista ja traagista, että ne poliittiset puolueet, jotka eniten vastustavat maahanmuuttoa, eivät tue toimia, jotka voisivat auttaa ihmisiä kotimaissaan”

Sosialistisen Internationaalin neuvosto kokoontui maanantaista keskiviikkoon Sveitsin Genevessä. Päällimmäiseksi huolenaiheeksi kokouksessa nousi riski monenkeskisen maailmanjärjestyksen ja sääntöpohjaisen maailman heikentymisestä.

Internationaalin varapuheenjohtaja Eero Heinäluoma piti kokouksen turvallisuuskeskustelun pääpuheenvuoron. Hän muistutti, että sosialidemokraatit ovat aina torjuneet kyynisen lähestymiskulman kansainväliseen politiikkaan, jossa valta on vahvempaa kuin oikeus. Heinäluoman mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin maaailma on täysin toiselta planeetalta kuin sosialidemokraattien arvomaailma.

”’Amerikka ensin’ -politiikkaa kopioidaan nyt muissakin maissa. Piittaamattomuus säännöistä ja vanhoista normeista leviää. Kapeakatseinen nationalismi on suositumpaa. Jopa vakiintuneissa demokratioissa nationalismia ja hajaannusta käytetään vallan tavoittelussa.”

Kun toimia eniten tarvittiin, YK:n turvallisuusneuvosto halvaantui.

Heinäluoma painotti puheessaan, että sosialidemokraatit haluavat vahvistaa kansainvälisiä organisaatioita ja sopimuksia. Samalla kuitenkin esimerkiksi Yhdistyneet kansakunnat kaipaa muutoksia.

”Kehittyvien maiden ja naisten asemaa pitää vahvistaa”, SDP:n kansanedustaja painotti.

Heinäluoman mukaan Syyrian sota on paljastanut kansainvälisen turvallisuusjärjestyksen syvät toimintahäiriöt.

“Kun toimia eniten tarvittiin, YK:n turvallisuusneuvosto halvaantui.”

Heinäluoma sanoo, että turvallisuusneuvoston uudistamiseksi on monia keinoja. Yksi on rajoittaa pysyvien jäsenvaltioiden veto-oikeutta.

“Ehkä voitaisiin edellyttää kahden pysyvän jäsenvaltion vastustus estämään enemmistön kannattama päätöslauselma. Yhdessä laajennetun jäsenyyden kanssa tämä voisi johtaa edustuksellisempaan ja toimivampaan turvallisuusneuvostoon. Ei mikään helppo maali, mutta muutosta tarvitaan pikaisesti.”

Heinäluoma otti esille myös tarpeen ilmastonmuutoksen torjuntaan.

”On erittäin ironista ja traagista, että ne poliittiset puolueet, jotka eniten vastustavat maahanmuuttoa, eivät tue toimia, jotka voisivat auttaa ihmisiä kotimaissaan.”

Valitettavasti Yhdysvallat ei ole osoittanut johtajuutta. Siitä huolimatta meidän on puskettava eteenpäin.

Pariisin ilmastosopimusta Heinäluoma pitää osoituksena kansainvälisestä yhteistyöstä, mutta riittämättömänä.

”Meillä ei ole aikaa hukattavaksi. Tehtävämme on vaikeampi, koska kaikki maat eivät ole täysin sitoutuneita. Valitettavasti Yhdysvallat ei ole osoittanut johtajuutta. Siitä huolimatta meidän on puskettava eteenpäin.”

SI:n neuvoston keskustelussa ja päätöksissä ilmaistiin lujaa tahtoa puolustaa monenkeskistä ja sopimuspohjaista maailmanjärjestystä. Katseet suuntautuvat nyt vahvasti Eurooppaan ja Euroopan unioniin. Sosialidemokraatit toivovat Euroopalta johtajuutta ja suunnan näyttämistä.

Yksi keskustelujen suurista teemoista oli pakolaistilanne. Lähi-idän, Afrikan ja EU:n tiiviimpi yhteistoiminta katsotaan välttämättömäksi, jotta pakolaisuuden alkusyihin voidaan puuttua.

Internationaali on huolissaan pakolaisuuden ja maahanmuuton käyttämisestä ahdasmielisen nationalismin ja suvaitsemattomuuden levittämiseen niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Sosialidemokraatit kehottavat edistyksellisiä poliitikkoja luomaan yhteisen toimintaohjelman, joka sisältää yhteiset periaatteet pakolaispolitiikkaan.

Demokratian haasteista ja puolueiden uudistumisen tarpeesta alusti Chilen entinen presidentti, Suomen ystävänikin tunnettu Ricardo Lagos. Lagos kehotti sosialidemokraatteja kuulemaan paremmin äänestäjiä ja luomaan yhteydenpidon ja kanssakäymisen väyliä vaalien välille. Lagos nosti yhdeksi myönteiseksi esimerkiksi Suomen kansalaisaloitteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE