Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Eero Heinäluoma Porissa: EU:n pitää olla ihmisten arjessa mukana

Satakuntalainen ay-väki ei näpertele lillukanvarsien parissa. Runsaslukuinen yleisö vaati meppi Eero Heinäluomalta selkeitä vastauksia niin brexitistä, kikystä, minimipalkasta kuin ilmastonmuutoksestakin esittämiinsä kysymyksiin. Heinäluoma toimi alustajana Satakunnan sosialidemokraattien ay-seminaarissa 1.2.2020.

Susanna Virkki

EU ei saa olla vankila

Eero Heinäluoman mielestä Euroopan Unionista pitää päästä pois, vaikka eroaminen olisi vaikeaa.  Iso-Britannia toimii nyt esimerkkinä. Jotta vältyttäisiin omaa linjaansa noudattavista vapaamatkustajista, on erolle sovittava pelisäännöt. ”Neuvotteluista tulee varmasti vaikeat, koska Englannin suhde EU:hun on määrittelemättä. Toiseksi yksityiskohtaisen sopimuksen tekeminen on valtava urakka, jonka työstämiseen on varattu vain tämä vuosi”, Heinäluoma listaa. Joka tapauksessa taloustappioita tulee koko Euroopalle, vaikka sopimus saataisiinkin. Moni yritys kun on jo nyt päättänyt siirtää toimintojaan mantereen puolelle. Heinäluomaa mietitytti myös Iso-Britannian eron merkitys koko saarivaltion yhtenäisyydelle. Skotlannin itsenäisyyden kannatus tulee kasvamaan, samoin Pohjois-Irlannin. Heinäluoma ennusti, että britit palaavat EU:hun takaisin noin 20-30 vuoden kuluttua, jolloin nuorempi sukupolvi on EU-myönteisempi.

Vaikea kiky

Kevään kiky-neuvotteluista tulee vaikeat, jotta Suomen kiky tarkoittaisi samaa kuin eurooppalainen kiky. Heinäluoman mielestä minimipalkkalainsäädäntö olisi muun muassa asia, joka aidosti voisi parantaa ihmisen elämää. Se toisi turvaa työntekijälle ja lisäisi kilpailua työväestä eri maiden kesken. Toisaalta voisiko alipalkkauksen kriminalisointi vähentää epäreilua kohtelua ja työntekijän hyväksikäyttöä?

Ilmastonmuutos on kaikkien yhteinen asia ja ongelma

Ilmasto on lämmennyt noin asteen verran esiteollisesta ajasta. Koska Suomi sijaitsee pohjoisessa, muutos tapahtuu meillä nopeammin. Ja sitä kalliimmaksi ilmastonmuutoksen ehkäisy tulee, mitä pidemmälle mennään. Fossiiliset polttoaineet (öljy, kivihiili, maakaasu) aiheuttavat valtaosan kasvihuonekaasupäästöistä. Nykytoiminnalla maapallo ei tule kestämään, joten ilmastonmuutoksen vastainen työ tulee nähdä mahdollisuutena sekä Suomelle että koko Euroopalle. Suomessa on jo isoja yrityksiä, jotka ovat ottaneet ennusteet vakavasti ja ryhtyneet muuttamaan toimintojaan kokonaan hiili- tai öljyvapaiksi. Heinäluoma kertoi, että EU:n tavoitteena on edistää vihreän kehityksen ohjelmaa niin, että Eurooppa olisi hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.  Hänen mielestään ympäristöministeri onkin tulevaisuudessa yksi tärkeimmistä viroista ilmastonvastaisessa työssä.

Eero Heinäluoma Porin AY-seminaarissa Esa J. Wahlmanin ja Heidi Viljasen seurassa. Kuva Susanna Virkki.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE