Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

4.4.2025 10:00 ・ Päivitetty: 4.4.2025 08:43

Eero Heinäluoma: Tämä on muuttunut EU-parlamentissa – yksi trendi erottuu

Jukka-Pekka Flander

Euroopan parlamentin uutta kautta on ehtinyt kulua reilut puoli vuotta.

Eero Heinäluoma

Me suomalaiset demareiden mepit, minä ja kollegani Maria Guzenina, olemme saaneet työn hyvin käyntiin ja päässeet kiinni tärkeisiin tehtäviin.

Saimme tavoittelemamme jäsenyydet valiokunnista sekä parlamentin ulkosuhteista vastaavista delegaatioista. Itse jatkan myös sosialidemokraattien parlamenttiryhmän johdossa, kun aloitin toisen kauteni ryhmän taloudenhoitajana.

Varsinainen lainsäädäntötyö käynnistyy kuitenkin vasta nyt, kun komissaarit on saatu paikoilleen ja komission työohjelma on tullut hyväksytyksi.

Uusi komissio on ollut toimessa vasta reilut sata päivää, ja ensimmäiset lainsäädäntöaloitteeet saapuvat nyt maaliskuussa parlamenttiin.

Uusi komissio on edeltäjäänsä oikeistolaisempi, ja moni on Brysselissä kohottanut kulmiaan uusille avauksille, joissa tavoitteena näyttää olevan vain vuosi tai kaksi sitten hyväksyttyjen lakien purkaminen.

Uuden komission kyseenalaisia linjauksia ovat ilmastotoimissa ja yritysvastuussa peruuttaminen.

Oikeistolaisen komission ajattelun heikkouksiin kuuluvat säädösmuutokset ja -peruutukset, joilla rangaistaan niitä yrityksiä, jotka ovat toimineet annettujen ohjeiden ja määräysten mukaan.

Keskustaoikeisto hakee tukea politiikalleen laitaoikealta.

OMAA työtäni on tämän kauden alussa värittänyt muutama lainsäädäntökokonaisuus, joita ei ehditty paketoida viime kaudella.

On varsin tyypillistä, kun lainsäädännön monivaiheisuus vie aikaa, jotkut lakialoitteet siirtyvät kausien yli.

Jatkan työtä EU:n puolustusteollisuusohjelman parissa. Myös muutama talousaiheinen kokonaisuus on ollut itselläni työn alla, kun esimerkiksi EU:n vähittäissijoittajastrategiaa tai rahoitusdatan käyttökehystä viimeistellään.

Uusiakin vastuita on. Parlamentti osallistuu lainsäädäntöön vakiintuneesti virallisesti vasta komission lainsäädäntöaloitteiden pohjalta.

Niin kutsutut oma-aloitemietinnöt mahdollistavat, että voimme muodostaa parlamentin näkemyksiä asioihin jo etukenossa. Näin tulevat aloitteet ottavat jo valmisteluvaiheessa huomioon meppien näkemykset.

Tavallaan kyse on keinosta ohjata komission työtä. Itse vastaan tällä hetkellä esimerkiksi bioteknologian ja -valmistuksen mietinnöstä.

POLIITTISELTA väännöltä ei olla vältytty. Parlamentissa näkyy sama trendi kuin useissa EU:n jäsenmaissa: laitaoikeiston kannatus on vahvistunut.

Aiemmin parlamentissa on voitu muodostaa maltilliset, eurooppamyönteiset enemmistöt demareiden, keskustan ja keskustaoikeiston voimin.

Nyt keskustaoikeisto hakee tukea politiikalleen laitaoikealta, mikä aiheuttaa parlamentin kantoihin epävarmuutta ja poukkoilua.

Uuden parlamenttikauden kestävä linja selviää kevään aikana, kun uusissa lainsäädäntöhankkeissa muodostetaan ensimmäiset kannat.

Itse toimin sen puolesta, että eurooppamyönteiset ryhmät löytäisivät toisensa myös käytännön päätöksissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU