Politiikka
18.4.2016 09:49 ・ Päivitetty: 18.4.2016 13:59
”Ehtojen kiristäminen ei synnytä yhtään uutta työpaikkaa” – Hallituksen kurittamislinjalle heti lunta tupaan
Hallitus aikoo kiristää työttömyysturvaa monin tavoin. Työtön joutuu ottamaan myös muuta työtä vastaan, jos oman alan työpaikkaa ei ole näköpiirissä.
Rangaistus on tiedossa, jos työtön kieltäytyy kokoaikatyöstä sen takia, että palkka jäisi työttömyysturvaa pienemmäksi. Muun muassa.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) uskoo, että työttömyysturvan muutokset kannustavat työnhakuun.
– Raha seuraa nyt työtöntä. Jokavuotinen huoli siitä, että työttömyysmäärärahat loppuvat ennen aikojaan, ainakin hiljenevät, hän muotoili maanantaina tiedotustilaisuudessa.
Lindström arvioi, että toimilla avautuu noin 10 000 työttömälle työmahdollisuus.
SAK ihmetteli heti tuoreeltaan hallituksen keinoja puuttua työttömyyteen.
– Työttömyysturvan ehtojen kiristäminen entisestään ei nykyisessä työllisyystilanteessa synnytä yhtään uutta työpaikkaa, SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen korostaa.
Lisää aiheesta
Hallitus aikoo pidentää karenssia nykyisestä 60 päivästä 90 päivään, jos työtön kieltäytyy varmasta työpaikasta. Siekkinen huomauttaa, että työttömyysturvan sanktiot ovat jo nyt Suomessa tiukat.
Työttömälle tulee myös entistä tiukempi velvollisuus osallistua hänelle tarjottuihin palveluihin.
SAK peräänkuuluttaa työttömyysturvaan lisää innostavuutta hallituksen esittämien tiukennusten sijaan. Se helpottaisi erityisesti työttömien omaehtoista opiskelua.
– Työttömäksi joutuneiden omaehtoista kouluttautumista voitaisiin edistää luopumalla määräajaksi koulutustarpeen arvioinnista.
Ei ole mieltä jäädä odottamaan, jos oman alan työtä ei ole edes näköpiirissä.
Siekkinen on huolissaan siitä, miten työ- ja elinkeinotoimistot selviävät tilanteesta, kun niillä on vaikeuksia nytkin hoitaa tehtävänsä.
– Muutosten toteuttaminen edellyttäisi ammattitaitoisen henkilöstön merkittävää lisäämistä TE-toimistoissa. Muutoin on vaara, että tiukennukset johtavat epätarkoituksenmukaisiin työtarjouksiin ja kohtuuttomiin sanktioihin.
SAK:ssa ammattitaitosuojan heikentäminen epäilyttää. Hallituksen esitys tarkoittaa sitä, että jos TE-toimistolla ei ole tarjota kolmessa kuukaudessa työttömälle oman alan työtä, hänen on otettava vastaan myös muun alan työpaikka.
– Ei ole mieltä jäädä odottamaan, jos oman alan työtä ei ole edes näköpiirissä. Mutta järjenkäyttö on sallittua. Insinööriä ei olla pakottamassa ottamaan siivoojan työtä vastaan, hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä korosti.
Työsskäyntialueen määritelmä myös muuttuu. Se lasketaan matkoihin kuluvan ajan mukaan, ei kilometrien. Päivittäiseen työmatkaan voi kulua keskimäärin enintään kolme tuntia kokoaikaisessa työssä. Työtön velvoitetaan käyttämään omaa autoa työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella.
Hallitus linjaa, että valtion rahoittamaa työttömyysturvaa olisi mahdollista käyttää starttirahaan, palkkatukeen ja liikkuvuusavustukseen. Tähän SAK on tyytyväinen.
– Ilman sitä palkkatukeen ja starttirahaan varatut rahat olisivat hallituksen aikaisempien leikkauspäätösten johdosta loppuneet kesken vuotta.
Työ- ja elinkeinoministeriön lähetti työn vastaanottamista koskevan lakiesityksensä lausuntokierrokselle tänään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.