D-analyysit

Ei kaikki niin huonosti ole

Istock
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Istock
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Istock
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Suomen urheilun kansainvälistä tasoa on aiheestakin arvosteltu matalaksi. Mutta ei se ihan niin ole. Jyviäkin löytyy.

Cheerleader-naisemme ovat maailmanmestareita. Painissa ja suunnistuksessa löytyy Euroopan mestareita sekä muita mitalisteja. Kuten naisten joukkuevoimistelussakin. Jääkiekon MM- kisoissa löylytimme Kanadan. Formula ykkösissä suomalainen huippu nousee hopeapallille.

Eli iloitkaamme kun on ilon aihetta.

Ihminen on luotu liikkumaan eri määrät. Useimpia kaupallisesti. Aina vauvasta alkaen elämänsä hamaan loppuun asti. Jos ei normaali päiväliikunta ole tarpeeksi niin harrastukset tuovat liikunnan iloa lisää.

Niiden ympärille on vuosisatojen saatossa muodostunut järjestäytynyt liikunta. Niinpä maailmassa on 100–200 eri liikuntalajia, joita harrastetaan eri määrät. Parhaillaan ovat menossa maailman mittakaavassa pienen lajin jääkiekon MM-kisat, joita Suomi rakastaa. Finaaleissa on mukana 16 maata, joiden
tasoerot ovat huikeat. Suomikin aloitti ottelunsa voittamalla Etelä-Korean, Latvian ja Norjan 7 maalin erolla. Kun sitten neljäs ”pilipalimaa” Tanska tuli vastaan, niin kuinka kävikään. Juutit kukistivatkin meidät nolouteen saakka. Tällaista tämä urheilu on. Siihen sisältyy myös yllätystappiomme Saksalle.

Kisajännitys on kasvanut. Suomi uitti Kanadan 5-1. Olivatkohan Kanadan nuoret saaneet edellisenä iltana liian pitkälti vapaa-ajan siimaa juuttien iloisessa maassa? Ja muutenkin tasapäiset ottelut ovat lisääntyneet.

Suomen urheilun talousasiantuntijat elävät usein toiveajattelun varassa. Uskotaan rahan voimalla tulevaan menestykseen, ja kun näin ei käy niin talous on kaput. Valitettavan usein toistuva ilmiö. Nyt usealla pesäpalloseuralla. Mitenkähän taloudenpito saataisiin realistiselle tasolle?

Suomen urheilussa liikkuvat yleensäkin pienet rahat, joten tosiasoiden tunnustaminen ei olisi kovin vaikeaa. Mutta onhan tämä Suomenkin talous retuperällä. Ei sinnekään ole riittänyt pätevää taloustuntemusta riittävästi.

Mikä on se laji, jossa pelaajien enemmistö ei ole suomalaisia, vaikka kamppailevat Suomen mestaruudesta? Se on koripallo. Nytkin Salon Vilppaalla ja Kauhajoen Karhulla oli mestarin mittelössä kymmenestä kuusi pelaajaa ulkomaalaisia.

Puhutaanko sitten Suomen parhaista, kun he ovat enemmistöltään ulkomaalaisia?

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat