Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Ei ole varaa maksaa oppikirjoja, ongelma on yleinen myös Takuusäätiön asiakkailla – Pelastakaa Lapset odottaa nyt selvitykseltä ratkaisuja

Kuva: Lehtikuva / jari Lam
Pelastakaa Lapset -järjestön kyselyyn vastasi 575 lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa tai äskettäin opiskellutta nuorta sekä heidän vanhempiaan. 66 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että toisen asteen opintojen kustannukset ovat kohtuuttomia.

Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloite sai sunnuntai-iltana eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteessa aloitteellisena oli alun perin Pelastakaa Lapset -järjestö, joka pyysi mukaan muita järjestöjä. Järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta on yhä iloisissa tunnelmissa puhelimen toisessa päässä.

– Aivan järjettömän hieno fiilis meillä täällä on. Olemme mielettömän iloisia, että aihe lähti elämään. Aloitimme kampanjan viime keväänä, jo silloin oli keskustelua… Se on ollut ihan presidentinvaaleja myöten keskustelussa, välikysymyksessä, oppositiopuolueiden varjobudjeteissa, Markkula-Kivisilta iloitsee.

Pelastakaa Lapset on julkaissut marraskuussa 2017 tulokset kyselystä, jonka perusteella lähes 60 prosenttia vastanneista koki, että toisen asteen kustannukset ovat aiheuttaneet heille tai heidän perheelleen taloudellisia haasteita.

Opetus- ja kulttuuriministeriö taasen teetätti selvityksen Opetushallituksella. Se julkaistiin tammikuussa. Lukiolaisista 29 prosenttia arvioi, että heillä on taloudellisia vaikeuksia lukio-opintojen kustannusten kattamisessa. 6 prosentilla taloudelliset vaikeudet ovat merkittäviä. Ammatillisen perustutkintokoulutuksen opiskelijoista 7 prosenttia kokee, että raha-asiat tuottavat heille jatkuvasti hankaluuksia.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kertoo Demokraatille, että kun säätiön asiakkaina on lapsiperheitä, jossa on toisen asteen opiskelijoita, lähes kaikille perheille toisen asteen kustantaminen tuottaa ongelmia.

– Se vaarantaa nuorten perusopintojen loppuunsaattamisen, puhun toisenkin asteen kohdalla perusopinnoista. Meidän mielestä toinen aste pitäisi saada hoidettua niin, että kukaan velkaannu sen takia, Pantzar sanoo.

”Emme tiedä, kuinka moni jättää menemättä opiskelemaan.”

Pääsihteeri Markkula-Kivisilta muistuttaa, että tehdyistä selvityksistä huolimatta, kukaan ei tiedä tällä hetkellä, kuinka suuresta ongelmasta on kyse.

– Kyseessä on niin monipiippuinen asia. Emme tiedä, kuinka moni jättää menemättä opiskelemaan, kun se on liian kallista, kuinka moni valitsee alansa sen mukaan mitä maksaa eikä kiinnostavuuden mukaan ja kuinka moni on isoissa taloudellisissa ongelmissa, vaikka pystyvätkin opiskelun hoitamaan.

Pelastakaa Lapset saa vanhemmilta paljon palautetta. Joku saattaa manata aina, kun kurssi lukiossa vaihtuu, että lasta ei olisi pitänyt laittaa kouluun, koska se maksaa niin paljon.

– Toisista tuntuu pahalta, että lähisuku rahoittaa opintoja, kun se ei ole muuten mahdollista. Aika surullisia luettavia nämä palautteet ovat. Kyllä niitäkin palautteita on, että lainaa maksetaan vieläkin.

SDP on rummuttanut maksutonta toisen asteen koulutusta kaikille ja oppivelvollisuuden ulottamista 18 ikävuoteen jo kauan. Asia on nyt myös jo muun muassa vihreiden agendalla. Kokoomus on suhtautunut oppivelvollisuuden pidentämiseen nihkeästi.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ilmoitti käynnistävänsä selvityksen, voitaisiinko toisen asteen koulutuksesta tehdä kokonaan maksutonta. Ministerin ulostulo asiassa tuli, kun alkoi näyttää varmalta, että kansalaisaloite saa täyteen 50 000 nimeä. Markkula-Kivisiltakin, entinen kokoomuksen kansanedustaja, kiinnitti tähän huomiota.

– Totta kai vähän mieitytti, että onpa näppärästi ajoitettu, että noin 2 päivää ennen kuin nimet tulevat täyteen, siinä kohtaa päätettiin pyytää uusi selvitys, hän sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että on sivuseikka, kuka saa poliittiset pisteet.

– Tärkeintähän nyt on, että selvitys tehdään… Tärkeintä on, että kaikki pääsevät kouluun, hän painottaa.

”Ihan minä en nyt toivoisi, että tämä menisi sossun luukun kautta.”

Kun opetusministeri Grahn-Laasoselta kysyttiin hiljattain Ylen Aamu-tv:ssä, millaisen neuvon hän antaa henkilölle, joka on tilanteessa, ettei ole varaa ostaa kirjoja.

– Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kyllä lähtee siitä ilman muuta, että jokaisen pitää voida suorittaa taustasta riippumatta… Siinä tilanteessa tietysti sosiaalitoimi on se ensimmäinen osoite, Grahn-Laasonen vastasi.

Vastaus särähti monien korvaan, myös Markkula-Kivisillan.

– Ihan minä en nyt toivoisi, että tämä menisi sossun luukun kautta. Siellä on paljon perheitä, joissa talous on tosi tiukalla, mutta tulot juuri nippanappa toimeentulorajan yli. Mikä tahansa toimeentuloraja pannaan, aina on väliinputoajia ja perhe on liemessä. Toivoisin, että siihen löytyisi jotain muita vaihtoehtoja.

Markkula-Kivisilta pohtii myös, että ei kaiken opetusmateriaalin pidä olla omia tai uusia, eivät ne ole peruskoulussakaan.

– Mutta kuten sanottu, tärkeintä on, että asia ratkaistaan. Me emme ole halunneet lyödä mitään mallia lukkoon. Ensin pitää oikeasti selvittää, mitä kaikkia ongelmia tässä on ja miten laajasta ongelmasta virallisesti on kysymys. Ratkaisu pitää tehdä selvityksen kautta.

Takuusäätiön Pantzar kannattaa oppivelvollisuuden pidentämistä.

Maksuttomaan toiseen asteeseen liittyy likeisesti myös ajatus oppivelvollisuuden pidentämisestä 18 vuoteen. Markkula-Kivisilta toteaa, ettei ole kovin paneutunut tähän kysymykseen. Se ei ole varsinaisesti hyväntekeväisyysjärjestön tehtäväkään; Pelastakaa Lapset auttoi viime vuonna yli 500 nuorta rahallisesti opinnoissa.

– Minulla ei ole siihen kauhean pohdittua mielipidettä olemassa. Tietysti kaikkien tärkeintä on, että ihmiset saavat koulutuksen, kukaan ei pelkällä peruskoulutuksella työllisty. Tärkeintä on löytää keinoja, että kaikilla on mahdollisuus käydä kouluja, hän toteaa.

Takuusäätiölläkään ei ole kantaa oppivelvollisuuden pidentämiseen. Henkilökohtaisena mielipiteenään toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kuitenkin toteaa kannattavansa asiaa.

Hän muistuttaa, että toisen asteen ikävaihe on herkkää ja haastavaa vaihetta nuorille. Oppivelvollisuus voisi olla tässä vaiheessa nuoria tukeva asia.

– Olen ehdottomasti sen puolella, Pantzar sanoo.

Keskustan omakehu- ja syytöskampanja jatkuu, nyt kohteena SDP – Rinteen erityisavustajalta kuitti: ”Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?”

Kuva: Kari Hulkko
Dimitri Qvintus muistuttaa Twitterissä keskustaa puolueen vaalilupauksista.

Keskusta on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa muun muassa syytetään muita puolueita pelottelijoiksi ja otetaan omalle puolueelle kunniaa Suomen talouskasvusta.

Iltalehti uutisoi kampanjasta alkukuusta.

Tällä kertaa keskustan hampaissa on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Videon Twitter-saatteessa viitataan edelliseen hallitukseen, mutta video Antti Rinteen puheesta on tältä vaalikaudelta. Siinä Rinne kritisoi Sipilän hallituksen toimia.

Keskustan mukaan muut puhuvat, mutta puolue on saanut esimerkiksi velkaantumisen kasvun taittumaan.

Rinteen erityisavustaja Dimitri Qvintus on reagoinut keskustan tviittiin.

– Miten meni keskusta noin niin kuin omasta mielestä vaalilupauksen pitäminen? Qvintus kysyy ja viittaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalilupaukseen eduskuntavaalien 2015 alla.

Eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tuensaajien euroista ei ole tarkoitus ottaa pois senttiäkään, Sipilä lupasi.

– Kyllä, tasoa ei leikata, Sipilä vakuutti tuolloin Ilta-Sanomille.

Toisessa tviitissään Qvintus kertoo, miten Sipilän lupauksille on käynyt:

– Keskustan johdolla kaikilta noilta ryhmiltä on leikattu. Vaalilupaus petettiin törkeästi, siitä ei ole kahta sanaa.

Katso video ja tviitit alta:

Keskustelua aiheesta

Kokoomuskentän maakuntakritiikki ei yllätä Orpoa – ”Kyllä se tuki sieltä löytyy”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Puolet kyselyyn vastanneista kokoomuksen aktiiveista vastustaa maakuntamallia, etenkin maakuntien määrä (18) hiertää kenttäväkeä, ilmenee Alma Median tänään tekemästä kyselystä.

Tampereella on parhaillaan koolla noin 550 kokoomusaktiivia puolueen Tulevaisuuspäivillä. Kyselyyn vastasi 193 ihmistä.

Sen sijaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen ja siihen liittyvän valinnanvapauden kannalla on 70 prosenttia vastaajista.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ylläty aktiivien maakuntakritiikistä. Se on ollut hänen tiedossaan.

– Hallintomallin vastustaminen ja siihen epäluuloisesti suhtautuminen on ymmärrettävää. Kokoomuslaiset eivät ole olleet maakuntamallisen pohjan kannattajia, Orpo sanoi Tampere-talossa medialle.

Orpo kuitenkin uskoo, että mitä enemmän tietoa asiasta jakaa, sitä enemmän mallille löytyy myös tukea.

– Maakuntamalli virtaviivaistaa valtion aluehallintoa, keskittää byrokratiaa samaan paikkaan ja karsii turhaa hallintoa. Hyviä perusteluita löytyy, ja kun ne käydään läpi, kyllä se tuki sieltä löytyy.

Maakuntien määrä voi vielä supistua

Kokoomusministerien kyselytunnilla ministerit joutuivat puolustamaan keskustan juhlimaa maakuntamallia varsinkin espoolaisille aktiiveille.

Puheenjohtaja lohdutti lukumäärän kritisoijia muistuttamalla puolueen lakiin kirjaamasta niin sanotusta evoluutiolausumasta. Se oli hänen mukaansa yksi keskeisiä kokoomuksen saavutuksia, kun maakuntamallista neuvoteltiin.

– Meillä on tiukat tulostavoitteet. Jos maakunta ei pysty toteuttamaan niitä sote-palveluita, joita sen asukkaat tarvitsevat, alkavat nopeasti neuvottelut sen maakunnan liittämiseksi toiseen maakuntaan.

Orpon mukaan lainsäädännöllä luodaan pohja ja edellytykset, mutta vasta toimeenpanon aikana ratkaistaan todellisuudessa se, kuinka hyvä järjestelmä pystytään luomaan.

Kokoomus siis luottaa siihen, että maakuntien määrä supistuu näin luonnollisesti?

– En halua antaa tuomioita etukäteen, mutta se pitää silloin tehdä ihmisten palveluiden turvaamiseksi, että yhdistetään maakunnat ja myös niiden hallinto, Orpo sanoi STT:lle.

STT–SANNA NIKULA

Alma-kysely: Kokoomusaktiivit eivät lämpene maakuntauudistukselle – puolet vastustaa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko, Petteri Orpo ja Kai Mykkänen kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella.

Kokoomuksen kenttäväen enemmistö ei kannata maakuntamallia. Asia selviää Alma Median kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella toteuttamasta ovensuukyselystä.

Kyselyyn vastasi 193 kokoomusaktiivia, joista puolet sanoo vastustavansa maakuntauudistusta. Maakuntamallia kannatti alle puolet, 40 prosenttia. Vastaajat olivat huolissaan maakuntien suuresta määrästä sekä byrokratian lisääntymisestä.

Valinnanvapausmallia sen sijaan kannatti 70 prosenttia vastaajista. Vastustajia oli 19 prosenttia ja 11 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Kyselyn toteutti Alma Median lehdet Aamulehti, Iltalehti ja Uusi Suomi. Kokoomuksen puheenjohtajapäiville osallistuu 550 puolueen aktiivia.

Kansanedustajat kuuluttavat lapsisotilassopimuksen hengen perään – vaativat puolustusministeriä puuttumaan alaikäisille tarjottavaan kyseenalaiseen koulutukseen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat puolustusministeriä puuttumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille. Tuomioja ja Paatero ovat jättäneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Yhdistyksen koulutuskalenterista vuodelle 2018 löytyy useita kursseja, joihin alaikäiset voivat osallistua. Koulutukset ovat vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta.

Tuomioja ja Paatero muistuttavat, että tällaiseen koulutukseen on samaisessa laissa määritelty ehdoton 18 vuoden alaikäraja.

– Maanpuolustuksesta annetun lain esitöissä ikärajaa perustellaan lapsisotilassopimuksen kirjausten noudattamisella. Kyse on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjasta koskien lasten osallistumista aseellisiin konflikteihin. Suomi on ratifioinut kyseisen lisäpöytäkirjan vuonna 2002, Tuomioja sanoo tiedotteessa.

Sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille

Tuomiojan mukaan pöytäkirja määrää, että pakollisen asevoimiin värväyksen ja vihollisuuksiin osallistumisen vähimmäisikä on 18 vuotta. Se ei kiellä alle 18-vuotiaan vapaaehtoista asepalvelusta, mutta Suomessa lainsäädäntö noudattaa Unicefin suositusta, eikä asepalvelusta voi suorittaa vapaaehtoisestikaan alle 18-vuotiaana.

– On huolestuttavaa, että tämä lapsisotilassopimuksen henki ei ulotu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen asti, vaan sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille, Tuomioja toteaa.

Tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia

Kansanedustajat pitävät kyseenalaisena, että maanpuolustuksesta annetun lain ikärajavelvoitetta kierretään sillä, että huoltajien suostumuksella näillä kursseilla lapsille luodaan sotilaallisia valmiuksia. Kurssien sotilaallisesta luonteesta ja valmiuskouluttamisesta kertoo muun muassa se, että täysi-ikäisille näiltä kursseilta myönnetään rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia. Tämä tarkoittaa sitä, että Puolustusvoimat pitää kurssilla opittua sotilaallisina taitoina.

– Lapsilla ja nuorilla on muun muassa koulujen ja järjestöjen kautta mahdollisuus tutustua monien eri viranomaisten toimintaan, kuten Puolustusvoimat, Poliisi, pelastuslaitos ja rajavalvonta. Tällaiset molemminpuoliset tutustumiset ovat luonteva kanava kertoa lapsille ja nuorille, miten suomalaiset viranomaiset toimivat, eikä niissä ole kyse minkäänlaisesta koulutustoiminnasta. Myös maanpuolustuksen osalta toiminnan luonteen tulee olla tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia, Paatero kertoo.

Kirjallisessa kysymyksessään kansanedustajat kysyvät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettaviin koulutuksiin.

Keskustelua aiheesta

20 vuotta, 1/3 työpaikoista katoaa – Ihalainen vaatii ison reformin käynnistämistä pikaisesti

Kuva: Johannes Ijäs
Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

Aikuiskoulutuksen puutteista uhkaa tulla merkittävä koulutuksen ja työelämän epätasa-arvon malliesimerkki, entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen kirjoittaa Keskisuomalaisessa.

– Menossa on työelämän murros, jossa teknologinen kehitys sekä hävittää vanhaa työtä että luo uutta työtä. Digitalisaation myötä Suomesta katoaa arviolta kolmasosa nykyisistä työpaikoista seuraavien 20 vuoden aikana. Työtehtävät muuttuvat nopeasti, hän toteaa.

Ihalainen muistuttaa, miten uudet työpaikat usein edellyttävät uudenlaista osaamista, tietoja ja taitoja sekä myös ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

– Työn murroksessa työstään joutuvat luopumaan usein ne, joilla ei ole eväitä selviytyä niistä uusista töistä, jossa digitalisaatiolla on vahva paikkansa. Siksi tutkintotavoitteisen oppimisen rinnalle tarvitaan joustavimpia, elinikäiseen oppimiseen tähtääviä oppimisalustoja ja osaamisen täydentämistä työelämässä. Avoimen korkeakoulun kehittäminen on tässä yksi mahdollisuus.

Demokraatille Ihalainen toteaa vastaavansa kirjoituksellaan samalla myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tämänviikkoisiin puheisiin, joiden mukaan miljoona suomalaista on koulutettava uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

”Robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.”

Ihalaisen mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

– Tällainen työ tulee käynnistää pikaisesti – laajalla valmisteluryhmällä. Ammatillinen aikuiskoulutus on sirpaleista, eikä se riittävästi ennakoi tai tue työllistymistä ja työssä pärjäämistä. Alalta toiselle vaihtavat ovat koulutuspalveluissa väliinputoajia.

– Ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistuksessa tulee yhdistää työpaikoilla tapahtuva koulutus ja yhteiskunnan koulutuspalvelut. Kun työntekijät vaihtavat työtä ja ammattia koulutuksen avulla, tarvitaan sellaisia malleja, joissa oikeus opiskeluun säilyy yli yhden työsuhteen. Yksi keino on rakentaa henkilökohtainen koulutustilimalli niin, että näitä oikeuksia voidaan käyttää seuraavassakin työsuhteessa.

Ihalainen näkee, että myös robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.

– Muuttuvassa maailmassa työ on määriteltävä uudelleen, entistä monipuolisemmin. Työtä ja toimeentuloa ei pidä repiä irti toisistaan, mutta joudumme hakemaan uudella tavalla työn, toimeentulon ja sosiaaliturvan yhtäaikaista kehittämistä tosiaan tukeviksi ratkaisuiksi.

Tärkeintä, että kaikki pysyvät mukana.

Ihalainen muistuttaa, että monityösuhteisuus lisääntyy, ja siinä ihmisellä on yhtä aikaa ja peräkkäin useita työsuhteita tai hän toimii itsensä työllistäjänä.

– Olennaista on tehdä siirtyminen työn tekemisen muodosta toiseen turvallisemmaksi muun muassa koulutuksella sekä kannustavan sosiaali- ja työttömyysturvan avulla.

Hän summaa, että iso kysymys työn murroksessa on, haurastuuko tähänastisen kasvun, tuottavuuden, työllisyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan toisiaan tukeva yhteys.

– Myös alustatalouden töiden osuus kasvaa. Alustataloustöitä jaetaan digitaalisen alustan kautta kerta- ja keikkaluonteisina tehtävinä korvausta vastaan. Perustana ei ole työsuhde vaan työn palkkiopohjaisuus. Haasteena ovat työntekijäturva ja alustatalouden pelisäännöt.

Jos pelisäännöt ovat kunnossa, alustataloustyö voi Ihalaisen mukaan auttaa pääsyssä työmarkkinoille.

– Tärkeintä työelämän murroksen keskellä on huolehtia, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana.

Keskustelua aiheesta