Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ei ole viitteitä, että Putinilla olisi jokin rooli Turkin viivyttelyssä” – Niinistö arvioi Ylellä Nato-prosessia

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Presidentti Sauli Niinistö vakuuttaa, että Suomi ja Ruotsi jatkavat prosessia kohti sotilasliitto Natoa edelleen yhtä matkaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Niinistö kommentoi muun muassa Nato-hakemuksen tilannetta Ylen A-Talk-ohjelmassa torstaina.

-  Kyse on myös siitä, että Suomelle on hyötyä siitä, että myös Ruotsi on Naton jäsen. Meillä on hyvä olla selän takana täysi partneri. On hyvä, että puolustuksella on syvyyttä. Mutta ennen kaikkea yhteistyömme Ruotsin kanssa voisi kehittyä ihan eri tasolle heti molempien Nato-jäsenyyden jälkeen.

Naton jäsenmaista Turkki ja sen presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat suhtautuneet penseästi etenkin Ruotsin Nato-hakemukseen.

NIINISTÖ myös kertoi pysytelleensä tietoisesti taaempana Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa.

-  Näin sen vuoksi, ettei synny sitä kuvaa, että tässä nyt ollaan anelemassa jotakin. Mutta jos Turkin kevään vaalien jälkeen näyttää vaikealta ja, ennen kaikkea, jos näyttää siltä, ettei ennen Naton huippukokousta heinäkuun puolivälissä Vilnassa liikettä tapahdu, niin sitten – jos Erdogan valitaan jatkokaudelle – kyllä täytyy käydä vakava keskustelu mies miehelle.

Niinistön mukaan ei ole ollut minkäänlaisia viitteitä siitä, että Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla olisi jokin rooli Turkin viivyttelyssä Nato-prosessissa. Hänen mukaansa syntynyt pattitilanne liittyy ennen muuta Turkin sisäpolitiikkaan.

Ukrainassa tällä viikolla vieraillut Niinistö luonnehti maan väestön asennetta rauhallisen päättäväiseksi.

-  Näytti siltä, että ihmiset ovat päättäneet jatkaa elämäänsä.

PRESIDENTTI kommentoi A-Talkissa myös kotimaan politiikassa esiin noussutta aloitetta pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan viran perustamisesta. Presidentin kanslia otti asiaan torstaina kriittisen kannan.

-  Tämä on pikemminkin valtioneuvoston sisäinen asia, miten siellä perinteisesti turvallisuuspolitiikasta vastanneet ulkoministeriö ja puolustusministeriö hommansa hoitavat, ja kuinka paljon tarvitaan uutta yksikköä. Omien kokemuksieni perusteella tämä järjestelmä toimii meillä valtavan hienosti, Niinistö sanoi.

Hän samalla korosti, että presidentin valtaoikeuksiin tai Suomen Nato-asetelmaan harkinta pääministerin neuvonantajasta ei millään tavalla vaikuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE