Politiikka
1.2.2020 09:48 ・ Päivitetty: 1.2.2020 09:48
”Ei tule lisäämään tasarvoa” vs. ”Se edistää tasa-arvoa” – hallituksen tuoreella uudistukselle ristiriitainen palaute työmarkkinaosapuolilta
Hallitus kertoi eilen päässeensä sopuun perhevapaauudistuksesta.
– Perhevapaauudistusta pohtiva kolmikantainen työryhmä on päätymässä niin kutsuttuun 1+7+7-malliin. Sille on hiljattain löytynyt myös poliittinen yhteisymmärrys hallituspuolueissa, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi MTV Uutisten haastattelussa.
Mallia on tämän jälkeen luonnollisesti kommentoitu vuolaasti sosiaalisessa mediassa.
– Tasa-arvoista perhevapaauudistusta on kaivattu jo vuosia tai pikemminkin vuosikymmeniä. Nyt kun ministeri Aino-Kaisa Pekonen on vastaamassa uudistuksesta, toteutuu lopulta tasa-arvo. Hallituksen saamattomuutta arvostellut kokoomus ei tätäkään ole saanut aikaan, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kirjoittaa puolueensa ministeriä kannustaen.
– Työ perhevapaiden uudistamiseksi etenee. Pitkän selvittelyn ja setvimisen jälkeen nyt alkaa pikkuhiljaa löytyä malli, joka parantaa yhdenvertaisuutta ja perheiden tasa-arvoa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) päivittää.
Tasa-arvoa vai ei?
Uutinen on luonnollisesti tavoittanut myös työmarkkinaosapuolet.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies jakaa omalla Twitter-tilillään EK:n työelämäasioista vastaavan johtajan Ilkka Oksalan tviittiä.
– Valmistelussa oleva perhevapaauudistus ei tule lisäämään tasa-arvoa, ei parantamaan naisten työmarkkina-asemaa. Sitä vastoin se heikentää työllisyyttä 5 000:lla ja nostaa työllistämiskynnystä. Tasa-arvoa lisäävä malli oli myös esillä, mutta se hylättiin, Oksala katsoo.
Työntekijöitä edustavan Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan kommentti on positiivinen.
– @STTKMikonkatu on jo pitkään esittänyt #perhevapaa uudistusta ja pitää esillä olevaa mallia tervetulleena, vaikka se ei täysin vastaakaan tavoittelemaamme. Se edistää tasa-arvoa, parantaa naisten työmarkkina-asemaa sekä lisää joustavuutta #työelämä, Palola päivittää.
Valtion budjetissa on määritelty, että valtion osuus saa kasvaa 25 miljoonaa euroa vuodessa perhevapaauudistuksen takia. Suurin osa uudistuksesta tulisi siis maksettavaksi työnantaja- ja työntekijämaksujen korotuksien kautta.
Valmistelussa oleva perhevapaauudistus ei tule lisäämään tasa-arvoa, ei parantamaan naisten työmarkkina-asemaa. Sitä vastoin se heikentää työllisyyttä 5 000:lla ja nostaa työllistämiskynnystä. Tasa-arvoa lisäävä malli oli myös esillä, mutta se hylättiin. https://t.co/dzlmwJ1nzJ
— Ilkka Oksala ✝️ 🇫🇮🇪🇺🇺🇦 (@IlkkaOksala) February 1, 2020
@STTKMikonkatu on jo pitkään esittänyt #perhevapaa uudistusta ja pitää esillä olevaa mallia tervetulleena, vaikka se ei täysin vastaakaan tavoittelemaamme. Se edistää tasa-arvoa, parantaa naisten työmarkkina-asemaa sekä lisää joustavuutta #työelämä https://t.co/zM7pSEDUlb
— Antti Palola (@AnttiMPalola) February 1, 2020
Työ perhevapaiden uudistamiseksi etenee. Pitkän selvittelyn ja setvimisen jälkeen nyt alkaa pikkuhiljaa löytyä malli, joka parantaa yhdenvertaisuutta ja perheiden tasa-arvoa.
Ensiviikolla @akpekonen kertoo lisää, eiköhän tästä hyvä tule! https://t.co/REjwh4cZzi
— Krista Kiuru (@KristaKiuru) January 31, 2020
Tasa-arvoista perhevapaauudistusta on kaivattu jo vuosia tai pikemminkin vuosikymmeniä.
Nyt kun ministeri @akpekonen on vastaamassa uudistuksesta, toteutuu lopulta tasa-arvo.
Hallituksen saamattomuutta arvostellut kokoomus ei tätäkään ole saanut aikaan.https://t.co/Rq3nfhzopN
— Paavo Arhinmäki (@paavoarhinmaki) January 31, 2020
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.