Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Ei tule lisäämään tasarvoa” vs. ”Se edistää tasa-arvoa” – hallituksen tuoreella uudistukselle ristiriitainen palaute työmarkkinaosapuolilta

Hallitus kertoi eilen päässeensä sopuun perhevapaauudistuksesta.

Demokraatti

Demokraatti

Lue lisää: Sanna Marin Twitterissä: ”Hallitus on löytänyt yhteisymmärryksen perhevapaamallista” – tarkentaa MTV:lle mallin yksityiskohtia

– Perhevapaauudistusta pohtiva kolmikantainen työryhmä on päätymässä niin kutsuttuun 1+7+7-malliin. Sille on hiljattain löytynyt myös poliittinen yhteisymmärrys hallituspuolueissa, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi MTV Uutisten haastattelussa.

Mallia on tämän jälkeen luonnollisesti kommentoitu vuolaasti sosiaalisessa mediassa.

– Tasa-arvoista perhevapaauudistusta on kaivattu jo vuosia tai pikemminkin vuosikymmeniä. Nyt kun ministeri Aino-Kaisa Pekonen on vastaamassa uudistuksesta, toteutuu lopulta tasa-arvo. Hallituksen saamattomuutta arvostellut kokoomus ei tätäkään ole saanut aikaan, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kirjoittaa puolueensa ministeriä kannustaen.

– Työ perhevapaiden uudistamiseksi etenee. Pitkän selvittelyn ja setvimisen jälkeen nyt alkaa pikkuhiljaa löytyä malli, joka parantaa yhdenvertaisuutta ja perheiden tasa-arvoa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) päivittää.

Tasa-arvoa vai ei?

Uutinen on luonnollisesti tavoittanut myös työmarkkinaosapuolet.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies jakaa omalla Twitter-tilillään EK:n työelämäasioista vastaavan johtajan Ilkka Oksalan tviittiä.

– Valmistelussa oleva perhevapaauudistus ei tule lisäämään tasa-arvoa, ei parantamaan naisten työmarkkina-asemaa. Sitä vastoin se heikentää työllisyyttä 5 000:lla ja nostaa työllistämiskynnystä. Tasa-arvoa lisäävä malli oli myös esillä, mutta se hylättiin, Oksala katsoo.

Työntekijöitä edustavan Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan kommentti on positiivinen.

@STTKMikonkatu on jo pitkään esittänyt #perhevapaa uudistusta ja pitää esillä olevaa mallia tervetulleena, vaikka se ei täysin vastaakaan tavoittelemaamme. Se edistää tasa-arvoa, parantaa naisten työmarkkina-asemaa sekä lisää joustavuutta #työelämä, Palola päivittää.

Valtion budjetissa on määritelty, että valtion osuus saa kasvaa 25 miljoonaa euroa vuodessa perhevapaauudistuksen takia. Suurin osa uudistuksesta tulisi siis maksettavaksi työnantaja- ja työntekijämaksujen korotuksien kautta.

Lue lisää: Perhevapaita pohtinut työryhmä: Vanhemmille seitsemän kuukauden kiintiö, josta osan voisi luovuttaa toiselle – pohjamallille myös poliittinen yhteisymmärrys

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE