Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Eivät mitään höttöisiä, turhia menokohteita” – näin Marin linjasi työelämästä ja koulutuksesta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kansalaistapahtuma Helsingin Narinkkatorilla ennen SDP:n puoluevaltuuston kokousta keräsi paljon väkeä.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin otti vahvasti kantaa reilun työelämän ja koulutuksen puolesta puheessaan puoluevaltuustossa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Yhdenvertaisemman, inhimillisemmän ja reilumman työelämän rakentaminen sekä koulutustason nosto eivät ole höttöisiä, turhia menokohteita vaan tulevaisuuden hyvinvoinnin kantavia pilareita.

Marin otti esille kokoomuksen halun purkaa sopimisen järjestelmää ja murentaa työehtosopimusten yleissitovuutta. Lisäksi puolue haluaa viedä palkat työpaikoille alaspäin sovittaviksi ja poistaa luottamusmiehiltä neuvotteluaseman.

– SDP on eri mieltä. Me uskomme ihmisiin ja siihen, että parantamalla ja kehittämällä työelämää myös tuottavuus saadaan nousuun. Kun ihmiset voivat hyvin, talous voi hyvin.

SDP ottaa hänen mukaansa vakavasti muun muassa uupumisen ja mielenterveysongelmien aallon, joka osuu erityisesti nuorempiin työntekijöihin.

– Me haluamme, että ihmisillä on oikeus aitoon vapaa-aikaan ilman painetta olla joka hetki työnantajan tavoitettavissa. Me haluamme, että pitkällä aikavälillä kasvavan tuottavuuden hedelmiä voidaan jakaa myös työntekijöille. Siksi myös Suomessa on syytä toteuttaa lyhennetyn työajan kokeilu.

MARIN huomautti myös, että eri sukupuolilla on Suomessa edelleen erisuuruiset eurot, vanhemmuuden kustannukset jakautuvat yhtä lailla epätasaisesti ja eri alat ovat voimakkaasti sukupuolittuneita.

SDP haluaa toteuttaa ensi vaalikaudella tasa-arvolain mittavan uudistuksen, jossa keskitytään erityisesti tasa-arvon edistämiseen sekä syrjintäkieltojen, valvonnan ja oikeussuojakeinojen vahvistamiseen.

– Meidän on myös lisättävä palkkauksen avoimuutta ja palkkatietoisuutta työpaikoilla, jotta perusteettomiin palkkaeroihin päästään puuttumaan. Tähän tarvitaan avuksi lainsäädäntöä.

SDP:n pitkäaikainen tavoite on ollut ammattiliittojen kanneoikeus. Marinin mukaan puolue haluaa toteuttaa sen ensi vaalikaudella.

MARIN muistutti, että tuottavamman, toimivamman ja inhimillisemmän työelämän mahdollistaa toimiva suomalainen koulutus.

– Keskeisimpiä keinoja tulevaisuuden kasvun ja hyvinvoinnin rakentamisessa on korkeakoulutusasteen nostaminen 60 prosenttiin nuorissa ikäluokissa. Osana koulutuksen kunnianpalautusta meidän tulee uudistaa peruskoulua ja kehittää erityisesti ammatillisen koulutuksen laatua.

Korkeasti koulutettujen osuus 25-34-vuotiaiden joukossa on nyt noin 40 prosenttia, eikä luku ole kasvanut käytännössä lainkaan koko 2000-luvulla. Jo viidessä OECD-maassa korkeasti koulutettujen osuus on noin kaksi kolmasosaa.

– Tämä on ainoa oikea suunta myös Suomelle. Siksi SDP:n keskeisimpiä vaalitavoitteita on seuraavan hallituskauden aikana tehdä päätöksiä, joilla korkeakoulutustaso nostetaan tulevaisuudessa 60 prosenttiin nuorissa ikäluokissa.

Koulutustason nosto on Marinin mukaan edellytys sille, että Suomi onnistuu pääsemään kiinni tulevaisuuden vihreään ja digitaaliseen siirtymään, tulevaisuuden kasvuun.

– Jos muutosta ei aloiteta nyt, muodostaa koulutustason heikko kehitys uhan taloudelliselle kehitykselle. Tätä mieltä ovat kaikki keskeiset asiantuntijat kuten Suomen pankki ja VTT.

Uutista korjattu 20.3. kello 10.51. Uutisessa luki aiemmin pääsihteeri Sanna Marin, korjattu pääministeri.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE