Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

EK eri mieltä osa-aikatyöntekijöiden ylitöistä kuin PAM – ”Lähtökohtaisesti kuulostaa kummalliselta”

iStock

Palvelualojen ammattiliitto PAM katsoo, että EUT:n antaman tuomion myötä osa-aikatyöntekijöille pitäisi maksaa ylityökorvauksia työsopimuksen tuntien ylittäviltä tunneilta. Elinkeinoelämän keskusliitossa (EK) arvioidaan toisin.

Demokraatti

Demokraatti

Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) on todennut osa-aikaisten ylityökorvausten puutteen osa-aikadirektiivin vastaiseksi. Tuomion taustalla on kaksi tapausta Saksasta, joissa osa-aikatyötä tekevät henkilöt esittivät, että heitä kohdellaan syrjivästi ja siten osa-aikatyöntekijöiden syrjintää torjuvan direktiivin vastaisesti.

He eivät saaneet ylityökorvauksia ajalta, joka ylitti heidän työsopimuksensa mukaisen viikottaisen työajan. Ylityökorvauksia he saivat vasta, kun tehtyjen tuntien määrä ylitti kokoaikaisen työntekijän tuntimäärän.

EK:n asiantuntija Katja Miettinen huomauttaa asiaa käsittelevässä blogissaan, että Saksassa on erilainen lainsäädäntö ja siksi EU-tuomioistuimen päätös ei sovellu Suomeen.

– Ensinnäkin EU-tuomioistuimen ratkaisu on hyvin tulkinnanvarainen ja on epäselvää, millaisiin tilanteisiin sitä loppujen lopuksi sovelletaan. Toiseksi Saksassa ylityön teettämiseen liittyvät säännöt ovat erilaiset kuin Suomessa, Miettinen kirjoittaa.

Miettisen mukaan Saksassa työnantaja voi usein työehtosopimukseen tai yrityskohtaisen sopimukseen perustuen määrätä työntekijälle ylityöitä ilman työntekijän suostumusta. Tällaisesta oli kyse EU-tuomioistuimen käsittelemässä tapauksessa.

– Suomessa taas työaikalaki edellyttää, että ylityön teettämiseen tarvitaan aina työntekijän suostumus, eikä pakollista ylityötä ole. Laista ei ole mahdollista poiketa työehtosopimuksellakaan siten, että ylityö olisi pakollista. Samoja sääntöjä sovelletaan Suomessa myös lisätyöhön.

Lisää aiheesta

Miettinen nostaa esiin, että osa-aikatyön tekeminen voi perustua työntekijän pyyntöön esimerkiksi elämäntilanteen vuoksi.

– Mikäli ratkaisua tulkittaisiin siten, että osa-aikatyöntekijälle on maksettava korotettua palkkaa aina, jos työsopimuksen mukainen työaika ylittyy, olisi osa-aikatyömahdollisuuksia esim. opiskelijoille jatkossa varmasti paljon vähemmän tarjolla.

Miettinen ei pidä tulkintaa loogisena myöskään ylityökorvauksen tarkoituksen näkökulmasta, joka on korvata työntekijälle kokoaikaisen työajan ylittäviltä tunneilta aiheutuvaa rasitusta ja haittaa.

– Lähtökohtaisesti kuulostaa kummalliselta, että työntekijöille maksettaisiin samasta määrästä työtä erilaista palkkaa riippuen siitä, mikä on heidän työsopimuksensa mukainen työaika. Tulkinta johtaisi myös siihen, että kokoaikainen työntekijä saisi samasta työtuntimäärästä pienemmän palkan, kuin osa-aikainen työntekijä.

PAM on kertonut haluavansa korjata tilanteen työehtosopimusneuvotteluissa.

– Kyllä neuvottelupöytään viedään tavoitteena se, että osa-aikatyöntekijöillekin tulisi työsopimuksen ylittävistä tunneista asianmukaiset korvaukset. Se on tärkeää heidän toimeentulonsa kannalta. Totta kai odotamme myös, että lainsäädäntöä pitää muuttaa, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi Demokraatille.

Rönni-Sällinen arvioi, että kun työnantajat eivät enää EUT:n tuomion myötä hyödy yhtä paljon osa-aikatyön teettämisestä, voi se lisätä työnantajien motivaatiota tarjota kokoaikaista työtä tai vähintäänkin osa-aikatyötä todellisen tarpeen mukaisin tunnein.

Poistettu uutisesta 15.1. klo 13.29 EK:n Miettisen virheellinen maininta siitä, ettei Saksan liittovaltion työtuomioistuin olisi antanut asiassa lopullista tuomiotaan. Tuomio on annettu joulukuussa 2024.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE