Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EK jarruna työllisyysryhmissä ja tes-koordinaattorina kulisseissa? – Jyri Häkämies vastaa ja torppaa tylyllä kuitilla myös Laatusen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kuvassa) kiistää väitteet siitä, että EK olisi ollut passiivinen työllisyysryhmissä.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– Kun hallitus järjesti viime juhannuksen alla seminaarin työllisyysryhmien työstä, me toimitimme jo seminaariin kymmenkohtaisen listan EK:n esitystä työllisyystoimiksi, Häkämies sanoo Demokraatille.

Häkämies kertaa EK:n arvioineen listansa työllisyystoimilla olevan ”joko tutkimuksiin tai omiin arvioihin viitaten 40 000 työpaikan vaikutus”.

– Vastaavia esityksiä ei ole samassa mittakaavassa tullut ja niitä odotamme muilta, Häkämies sanoo.

Työllisyysryhmien työstä kirjoitettiin tänään Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa, jonka mukaan palkansaajapuoli on arvioinut EK:n edustajien olleen työryhmissä passiivisia. Häkämies sanoo pääkirjoituksen olevan ”kohtuuton ja vailla faktaa”.

– Olemme olleet aktiivisia, olemme jokaisessa työryhmässä tehneet esityksiä ja meillä on pohjalla tämä laaja lista, Häkämies toistaa.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kommentoi lauantaina Iltalehdessä työehtosopimusneuvotteluja. Hän kuvaa työnantajapuolen olleen neuvottelukierroksella hyvin yhtenäinen, ja syyttää EK:n tekevän neuvottelujen taustalla tiukkaa koordinaatiota.

Lisää aiheesta

– Jos me saavutamme jonkin työnantajaliiton kanssa valtakunnansovittelijan avustuksella neuvottelutuloksen, joka pikkaisen poikkeaa niin sanotusta yleisestä linjasta, niin työnantajaliiton neuvottelija lähtee soittamaan puhelun ja kun hän tulee takaisin, hän sanoo ettei hänellä ole enää lupaa sopia asiasta, Malinen kertoo Iltalehdelle ja sanoo soiton menevän EK:n suuntaan.

Häkämiehen mukaan ”liitot neuvottelevat ja päättävät”. Hän huomauttaa, ettei ole erikoista, että eri työnantajaliitoilla on samansuuntaisia tavoitteita, joilla huolehditaan kilpailukyvystä ja työllisyydestä.

– Toiseksi: näissä kiky-kompensaatioissahan syntyi hyvin erilaisia ratkaisuja. Kunkin toimialan ja liittojen toimesta tehtiin erilaisia ratkaisuja kiky-tuntien kompensoimisesta. Näin ollen syntyi liittokohtaisia ratkaisuja. Se ei oikein tue tätä Malisen lausuntoa, Häkämies sanoo.

“Tällä tiellä aiotaan jatkaa.”

EK linjasi vuonna 2015, ettei se ole enää työmarkkinaosapuoli. Malisen mukaan EK:lle voisi suositella sääntöjensä muuttamista takaisin, jotta EK voisi ”avoimesti osallistua työmarkkinakysymyksiin ja joutuisi käymään vuoropuhelua muiden keskusjärjestöjen kanssa”.

– Olemme omat päätöksemme tehneet ja edetään sen pohjalta. Tämä on selvästi se suunta, jonka otimme – mennään liittokohtaisiin ja pyritään lisäämään paikallista sopimista. Tällä tiellä myös aiotaan jatkaa, Häkämies kommentoi.

EK:n entisen työmarkkinajohtajan Lasse Laatusen Teollisuuden palkansaajille tekemä työmarkkinakatsaus julkaistiin torstaina. Laatunen arvioi, että Postin 700 pakettilajittelijaa koskeneessa työmarkkinariidassa näkyi vahvasti politiikka.

Työnantajaosapuolta ei Laatusen mukaan kiinnostanut tukilakkojen uhka vaikka AKT oli väläyttänyt jopa satamien sulkemista. Tähtäimessä oli Laatusen mukaan sen sijaan maan hallitus. Postin työriidasta paisunut jupakka johti lopulta pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja hallituksen eroon.

“Pitkään työelämästä poissa olleiden näkökulma ja tiedot ovat vajavaisia.”

Laatusen mukaan pääministeriä olivat ”keskeisissä rooleissa” kaatamassa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen. Molemmat ovat entisiä Jyri Häkämiehen alaisia.

– Minulla ei ole tarvetta kommentoida pitkään työelämästä jo poissa olleiden lausuntoja. Ne, jotka kulloinkin ovat näissä tehtävissä ja vastuissa, hoitavat näitä tehtäviä, ja pitkään työelämästä poissa olleiden näkökulma ja tiedot ovat vajavaisia, Häkämies sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE