Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EK, MTK ja Kuntaliitto lobbaavat tykimmin – kansalaisjärjestöt joutuvat usein pettymään

Monet kansalaisjärjestöt kokevat, etteivät ne tule kuulluksi poliittisten päätösten valmistelussa. Samalla erityisesti elinkeinoelämän järjestöillä on vahva asema päätösten valmistelussa eli lobbaamisessa. Lakeja valmistelevat virkamiehet ovat eniten vuorovaikutuksessa elinkeinoelämän järjestöjen kanssa.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa nousi esiin suuria supervaikuttajia, jotka pitävät eniten yhteyttä virkamiehiin lakien ja asetusten valmistelussa. Supervaikuttajien kolmen kärkenä ovat Suomen kuntaliitto, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten järjestöt pääsevät vaikuttamaan lakien ja asetusten valmisteluun. Kyselyihin vastasi lähes 1 500 valtakunnallista järjestöä ja 256 säädösten valmisteluun osallistuvaa virkamiestä. Lisäksi tutkijat haastattelivat järjestöjen edustajia ja virkamiehiä.

Virkamiehet pitävät ongelmana erityisesti valmistelun tiukkoja aikatauluja.

Tulokset osoittavat, että monet suomalaiset järjestöt ovat tyytymättömiä siihen, miten niitä kuullaan poliittisten päätösten ja lakien valmistelussa. Parhaiten pääsevät mukaan suuret järjestöt sekä vakiintuneita instituutioita edustavat järjestöt, elinkeinoelämän järjestöt ja ammattiliitot.

Lähes puolet eli 47 prosenttia kaikista virkamiesten mainitsemista järjestöistä edusti elinkeinoelämää. Huonommassa asemassa ovat sen sijaan kansalaisjärjestöt, jotka edustavat erilaisia ihmisryhmiä, sekä vapaa-ajan järjestöt ja ammatilliset ja tieteelliset seurat. Näistä järjestöistä alle kolmasosa on tyytyväisiä siihen, miten niitä kuullaan päätösten valmistelussa.

Virkamiehet pitävät ongelmana erityisesti valmistelun tiukkoja aikatauluja ja niukkoja resursseja, jotka voivat kaventaa kuulemista. Vain alle viidennes virkamiehistä koki, että lakien valmisteluun on varattu riittävästi resursseja.

Lisää aiheesta

Verkkokuulemiseen on kehitetty erilaisia tapoja, ja niitä tunnetaan varsin hyvin, mutta verkkokuuleminen ei ole kuitenkaan vielä lyönyt itseään läpi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE