Talous

EK:n barometri: Suhdannenousu jatkuu, rekrytointivaikeudet yleistyvät etenkin palveluissa ja rakentamisessa

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Suomalaisyritysten suhdanteet ovat parantuneet kesän ja syksyn aikana, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n maanantaina julkaisema suhdannebarometri.

Sekä teollisuudessa että rakentamisessa tilannetta kuvaillaan yleisesti keskimääräistä vahvemmaksi, ja myös palvelualoilla tilanne on kohentunut tavanomaista paremmaksi.

Myös yritysten suhdanneodotukset seuraavaa puolta vuotta kohtaan ovat myönteisiä etenkin teollisuudessa ja palveluissa. Kasvun ennustetaan nopeutuvan lähikuukausina kaikilla päätoimialoilla.

Yleisiä suhdannenäkymiä mittaava saldoluku vahvistui teollisuudessa lukemaan +18 (heinäkuussa +16) ja palvelualoilla lukemaan +20 (+16). Rakentamisessa saldoluku laski –2:een (heinäkuussa +18), minkä EK arvioi johtuvan osin kausiluonteisista syistä.

Uusien tilausten määrä kasvoi alkusyksyllä tuntuvasti.

Teollisuuden saamien uusien tilausten määrä kasvoi alkusyksyllä tuntuvasti. Tilauskanta on teollisuudessa hieman keskimääräistä vahvempi, rakentamisessa lähellä keskitasoa. Teollisuudessa 86 prosentilla vastaajista on koko kapasiteetti hyödynnettynä.

Työvoiman määrä on kasvanut etenkin teollisuudessa ja palveluissa, ja loppuvuoden aikana henkilöstömäärän ennakoidaan yhä kasvavan.

Barometri paljasti rekrytointivaikeuksien yleistyneen. Rakentamisessa ja palveluissa ne olivat jo yleisin toiminnan este. Kaikista vastaajista 23 prosenttia kärsi rekrytointiongelmista.

EK:n johtaja Jussi Mustonen arvioi positiiviseksi sen, että Suomessa on päästy muutaman tahmean vuoden jälkeen samaan suhdannenousuvaiheeseen kuin muukin Eurooppa. Hän painotti, että jatkossakin on syytä pitää huolta Suomen työmarkkinoiden kilpailukyvystä.

EK tiedusteli lokakuussa arvioita suhdannekehityksestä loppuvuoden aikana ja vuoden 2018 alussa. Kyselyyn vastasi 1 270 yritystä, jotka työllistävät Suomessa reilut 260 000 henkilöä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat