Talous
28.7.2025 07:59 ・ Päivitetty: 28.7.2025 08:11
EK:n barometri: Suomalaisyritysten näkymät varovaisen optimistisia – Rakennusalan lama jatkuu
Suomalaisyritysten näkymissä loppuvuodelle on tapahtunut pientä kohennusta erityisesti teollisuudessa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n heinäkuun suhdannebarometri.
EK esitteli tuoreimman suhdannebarometrin tuloksia ja kansainvälisiä verrokkeja webinaarissaan maanantaina.
Vertailussa yritysten ja kotitalouksien suhdannenäkymiin Suomi jää edelleen häntäpäähän ja myös alle EU-alueen keskiarvon.
Positiivisimmat näkymät ovat Portugalissa ja heikoimmat hieman yllättäen Virossa. Isoista euromaista myös Saksan ja Ranskan näkymät ovat vaisuja.
Globaalisti talouskasvu on edelleen voimakkainta Intiassa ja Kiinassa: niihin ennustetaan tälle vuodelle 6,3 ja 4,7 prosentin kasvua. Yhdysvaltain vastaava luku on 1,6, euroalueen 1,2 ja Suomen 0,7 prosenttia.
BAROMETRIN mukaan suomalaisyritysten suhdannekehitys on ollut yleisesti heikkoa alkukesällä. Kaikkien päätoimialojen arviot tämänhetkisestä tilanteesta ovat alle keskimääräisen.
EK:n mukaan teollisuudessa ja palvelualoilla ollaan varovaisen toiveikkaita kysynnän ja tuotannon lisääntymisen suhteen. Myös henkilöstömäärän lasku – eli käytännössä irtisanottujen tai eläköityneiden määrä – vaikuttaa pysähtyvän.
Lisää aiheesta
Sen sijaan rakennusalan lama jatkuu, johon vaikuttaa ennen kaikkea asunto- ja muun useisiin yrityksiin vaikuttavan rakentamisen hyytyminen. Alalta raportoidaan myös sekä työttömyydestä että paikallisesta työvoimapulasta.
Yleisesti ottaen vahvaa käännettä ei EK:n mukaan ennusteta, mutta tuotanto kääntyisi selkeästi kasvuun.
EK:n kyselyyn suhdannekehityksestä vastasi 1 050 yritystä. Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Talous
28.7.2025 06:34
Tilastokeskus: Lähes 60 prosenttia kuluttajista uskoo työttömyyden kasvavan, potku-uhkaa pelätään myös itse