Internationellt

Ekonomisk kris driver på sexuell exploatering

Den djupa ekonomiska krisen i Zimbabwe ökar riskerna för kvinnor att utnyttjas av personer som utlovar arbeten som sedan visar sig vara inom sexindustrin. Bedömare säger att bristen på åtgärder från myndigheterna förvärrar situationen ytterligare.

IPS

Arbetarbladet

 

Similo Ntuli, som egentligen heter något annat, är i 20-årsålden och arbetar som frisör i Zimbabwes näst största stad, Bulawayo. Men hon bär också på en mörk hemlighet.

 

För ett par år sedan fick hon ett erbjudande om ett arbete, ”för några rika killar”, i Dubai. Men erbjudandet visade sig handla om ett jobb inom sexindustrin. Similo Ntuli säger att det var ett arbete som visserligen kunde ge en ung kvinna inkomster ”som är helt otänkbara här i Zimbabwe”, men att det blev outhärdligt. Därför såg hon till att så fort som möjligt ta sig hem igen.

 

Erbjudandet kom genom ”en fixare” i hemstaden, men Similo Ntuli säger att inte känns aktuellt att rapportera till polisen vad hon gått igenom.

 

– Jag tror att människor, däribland polisen, har blivit cyniska på grund av den ekonomiska krisen. När jag berättade om min historia för en person så sa denne ”vad trodde du att du skulle till Dubai att göra?”. Jag skulle inte kunna gå till polisen eftersom jag vet hur de skulle reagera, säger Similo Ntuli.

 

Zimbabwe har tillsammans med 184 andra länder undertecknat FN:s så kallade Palermoprotokoll, som syftar till att förebygga, bekämpa och bestraffa människohandel. Men bedömare menar att tillämpningen förblivit mycket bristfällig i Zimbabwe.

 

Det krisdrabbade landet upplever nu den värsta ekonomiska krisen på länge och aktivister menar att krisen har förvärrat situationen ytterligare för de kvinnor som löper risk att falla offer för trafficking för sexuella ändamål. Det handlar om en brist på sociala skyddsnät, avsaknad av informationskampanjer och att förövare inte riskerar några rättsliga efterspel.

 

“Det här handlar om en svårstoppad epidemi, eftersom kvinnor är beredda att hoppa på dessa erbjudanden för att kunna trygga sin ekonomi”

 

Fadzai Traquino, som är nationell ordförande för den regionala organisationen Women in Law in Southern Africa, WLSA, säger till IPS att det svåra ekonomiska läget gör det lättare för förövare att locka unga kvinnor med ”jobberbjudanden”. Och att många kvinnor tackar ja av ren desperation.

 

– Det här handlar om en svårstoppad epidemi, eftersom kvinnor är beredda att hoppa på dessa erbjudanden för att kunna trygga sin ekonomi, säger Fadzai Traquino.

 

Förra året slog USA:s utrikesdepartement fast i en rapport att Zimbabwe är ett av de länder som inte gör tillräckligt för att bekämpa trafficking.

 

Lokala analytiker påpekar också att det krävs fler åtgärder om offer för sexhandeln ska välja att gå till polisen och anmäla vad det varit med om.

 

– En metod för att motverka problemen är att informera utsatta grupper om trafficking för sexuella ändamål. Myndigheterna måste också agera mot grundorsakerna, som hänger samman med orättvisa könsskillnader och diskriminering, säger Tsitsi Matekaire, global chef för arbetet mot trafficking hos organisationen Equality Now.

 

Hon betonar att det också handlar om att bekämpa fattigdomen, och att göra det möjligt för flickor och kvinnor att kunna uppnå sin fulla potential.

 

– Myndigheterna måste också se till att personer som fallit offer människohandel och sexuell exploatering får det stöd de behöver för att kunna bygga upp sina liv igen efter sina traumatiska upplevelser. Detta oavsett om de drabbats i sina hemländer eller utomlands, säger Tsitsi Matekaire till IPS.

 

Den internationella polisorganisationen Interpol betonar också behovet av att utredare ges den utbildning som krävs för att de på bästa sätt ska kunna förhöra personer som fallit offer för trafficking. Som exempel på en lyckad insats nämner Interpol ett tillslag som nyligen genomfördes i Niger mot ett nätverk som bedrev människohandel, där den lokala polisen fått särskild utbildning.

 

Fadzai Traquino vid kvinnoorganisationen WLSA menar att Zimbabwes myndigheter måste utöka arbetet för att nå ut med information till unga kvinnor i riskzonen.

 

– Mer kan göras för att nå ut till ekonomiskt utsatta kvinnor. Myndigheterna har inte använt sig av de sociala medier som är så populära bland ungdomar. Att upplysa unga kvinnor om riskerna för trafficking genom dessa plattformar skulle kunna vara ett effektivt sätt att nå ut till dem.

 

Gillian Chinzete vid organisationen Girls and Women Empowerment Network, som är baserad i Harare, menar att det krävs ett ökat tryck på myndigheterna att agera.

 

– Befolkningen har liten eller ingen kunskap om människohandel, säger hon till IPS.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE