Politiikka
17.3.2017 07:55 ・ Päivitetty: 17.3.2017 07:55
Ekonomistin vuoro tylyttää EK:n Mattilaa: “Isolle yritykselle yksittäinen työntekijä on vain pieni rikka rokassa”
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta puolustaa työntekijän asemaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan väitteiltä.
Mattila esitti Helsingin Sanomien jutussa muun muassa palkkaneuvottelujen viemistä yksilötasolle ja väläytti jopa työehtosopimusten poistamista kokonaan.
Kaukoranta siteeraa SAK:n sivuilla Mattilaa, joka sanoi, ettei työnantajilla ole varaa yksipuolisesti yrittää neuvotella.
“Ne jotka näin tekevät, eivät tule menestymään, koska hyvistä työntekijöistä on kilpailu.”
Kaukorannan mukaan perustelu ei kestä päivänvaloa. Hänen mukaansa neuvotteluasetelma yksittäisen työntekijän ja yrityksen välillä on väistämättä epäreilu.
“Yksittäisen työntekijän koko toimeentulo riippuu työpaikasta, kun taas isolle yritykselle yksittäinen työntekijä on vain pieni rikka rokassa.”
Kaukoranta huomauttaa, että neuvottelutilannetta voi pohtia esimerkiksi työttömän työnhakijan kannalta.
Lisää aiheesta
“Työttömällä on työttömyysturvan menettämisen uhalla velvoite ottaa vastaan tarjottua työtä. Jos kieltäytyy palkkatarjouksesta, ei saa työtä ja menettää sosiaaliturvan. Näistä lähtökohdista yksilökohtainen sopiminen ei ole reilua.”
Kaukorannan mukaan työssä olevankaan näkökulmasta neuvottelutilanne ei ole tasapuolinen.
“Työntekijän tilanne on tukala, jos työnantaja tarjoaa yksilökohtaisissa neuvotteluissa palkanalennusta tai irtisanomista. Työntekijällä on usein yrityskohtaista osaamista ja kokemusta, jota hän ei pysty hyödyntämään toisessa työpaikassa. Tuottavuus ja palkka uudessa työpaikassa voisivat siksi jäädä alhaisemmiksi. Lisäksi uuden työpaikan löytämisessä voi kestää kauan. Tässä neuvottelutilanteessa yksittäisen työntekijän mahdollisuudet torjua työnantajan painostus ovat vähäisiä.”
SAK:n pääekonomisti arvelee, että asetelma saattaa olla vieras tai unohtua Elisan huippupalkkaiselta toimitusjohtajalta.
“Elisan asiakaspalvelussa mahdollisuudet sanella työehdot ovat kuitenkin hyvin erilaiset kuin yrityksen johdolla.”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.