Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Eläketurvakeskus ei hätkähdä sijoitustuottovertailun tuloksesta: ”Emme ole huonossa seurassa”

Eläketurvakeskuksen kansainvälinen sijoitustuottovertailu ei mairittele suomalaisia työeläkeyhtiöitä viimeisen vuosikymmenen aikana. Työeläkeyhtiöt ovat takoneet hyvin tuottoja useina viime vuosina, mutta finanssikriisin jälkeistä vuosikymmentä verrattaessa suomalaiset työeläkeyhtiöt jäävät sijoitustuotoissa jälkeen kansainvälisistä verrokeista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Eläketurvakeskuksen yhteyspäällikön Mika Vidlundin mukaan vertailusta ei voi vetää sitä johtopäätöstä, että suomalaiset eläkeyhtiöt olisivat epäonnistuneet sijoitustoiminnassaan.

Hän muistuttaa, että vuosittaiset tuottovaihtelut ovat suuria ja valitut vertailuvuodet vaikuttavat merkittävästi tulokseen.

– Maailmaan mahtuu paljon sijoittajia, ja nämä ovat kärkiluokkaa. Emme ole huonossa seurassa, Vidlund sanoo.

Ensimmäistä kertaa toteutetussa Eläketurvakeskuksen sijoitustuottovertailussa oli mukana 23 työeläkesijoittajaa. Vertailu kattaa Suomen suurimmat työeläkelaitokset. Lisäksi mukana on suuria toimijoita Pohjois-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Muun muassa sääntelyerot asettavat reunaehtoja työeläkesijoittajien riskien ottamiselle ja sitä kautta myös tuottojen hakemiselle eri maissa.

Viime vuodelta hyvät reaalituotot.

Lisää aiheesta

Vertailun mukaan viime vuonna suomalaiset työeläkeyhtiöt ylsivät hyviin reaalituottoihin. Selvityksen mukaan viiden vuoden tarkastelujaksolla tuotot alkavat kuitenkin jäädä vertailluista ulkomaisista toimijoista.

Vuosina 2008–2017 työeläkeyhtiöistä vain Elo ylsi yli kolmen prosentin reaalituottoon.

Huomionarvoista on, että Eläketurvakeskuksen laskelmissa on lähdetty siitä, että pitemmällä aikavälillä työeläkevaroille tarvittaisiin 3,5 prosentin reaalinen keskituotto eläkejärjestelmän kestävyyden varmistamiseksi. Suomalaisen eläkejärjestelmän kannalta onkin tärkeää, miten suomalaiset työeläkesijoittajat menestyvät sijoitustoiminnassaan.

Sijoitusvertailuissa olennaista on käytetty aikaväli. Vidlund huomauttaa, että Työeläkevakuuttajien laskelmien mukaan vuosina 1997–2016 reaalinen keskituotto oli 4,3 prosenttia.

Tuoreet laskelmat keväällä.

Sijoitustuottojen ohella eläkejärjestelmän kestävyyteen vaikuttaa pitkällä aikavälillä keskeisesti syntyvyys.

Syntyvyys on laskenut nopeasti viime vuosina, ja keskustelu eläkejärjestelmän justeeraustarpeista roihahti äskettäin julkaistusta väestöennusteesta. Vidlundin mukaan sijoitustuottokehitys ja väestöennuste tuovat ”maltilliset” muutostarpeet eläkejärjestelmään.

– Aikaa uudistusten tekemiselle on. Hälytysmerkkihän syntyvyyden lasku on, Vidlund sanoo.

Tuoreita sytykkeitä keskusteluun saadaan keväällä, kun Eläketurvakeskus julkistaa päivitetyt laskelmansa eläkejärjestelmän näkymistä.

STT–OLLI KUIVANIEMI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE