Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Eläkkeensaajien Keskusliitto: EVA lietsoo sukupolvien välistä eripuraa

Jukka Kim
Satakunnan eläkkeensaajia kokouksessaan Nakkilassa

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn eläkepoliittinen raportti ”Uusi sukupolvisopimus” lietsoo sukupolvien välistä ristiriitaa ja epäluottamusta eläkejärjestelmää kohtaan. Tätä ei Eläkkeensaajien Keskusliiton mielestä kaivata.

Pertti Rajala

Demokraatti / Satakunta

Tiedotteessaan Eläkkeensaajien Keskusliitto toteaa, että EVAn ehdotus eläkeiän sitomisesta taloudelliseen huoltosuhteeseen on omiaan rapauttamaan luottamusta eläkkeelle pääsyä kohtaan sekä luomaan epävarmuutta etenkin nuoremmilla ikäluokilla. Lisäksi se heikentäisi oleellisesti järjestelmän ennakoitavuutta.

Suomen eläkejärjestelmä on maailman huipputasoa

–Suomen eläkejärjestelmä on kansainvälisessä vertailussa maailman huipputasoa ja tavoitteena tulisi olla luottamuksen lisääminen sitä kohtaan. Asiaa ei todellakaan auta jälkiviisauksien laukominen tai epävarmuuden tietoinen lisääminen. Raportin toteamus, että suurin virhe oli päästää suuret ikäluokat liian aikaisin eläkkeelle, on mielestäni alhainen heitto, joka on jälkiviisaudessaan haitallista rakentavalle keskustelulle, sanoo Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta.

Vuosien 2005 ja 2017 eläkeuudistukset ovat ottaneet huomioon, ja tehneet merkittäviä ratkaisuja eläkejärjestelmämme kestävyyden parantamiseksi. Eläkkeelle jäämistä on myöhennetty merkittävästi ja otettu käyttöön elinaikakerroin, joka automaattisesti vaikuttaa eläköitymisen myöhentämiseen suomalaisten eliniän kasvaessa.

Työllisyysasteen nosto tulee olla tavoitteena

–Työllisyysasteen nosto tulee olla tavoitteena, se kasvattaa työeläkejärjestelmän kestävyyttä ja tietysti samalla yksilöiden eläketasoa, kun työtä on tarjolla enemmän. Tämä vaatii panostuksia työkyvyn ylläpitoon, työhyvinvointiin sekä ikäsyrjinnän poistamiseen työelämästä. Osalla eläkkeensaajista on tosiaankin annettavaa työelämälle, houkuttelevat työtarjoukset ovat heille tervetulleita, toteaa Simo Paassilta.

– EKL tyrmää EVAn esityksen työeläkeindeksin muuttamisesta kuluttajahintaindeksiksi sillä indeksin rakenne vaikuttaa ratkaisevasti eläkkeen ostovoiman kehitykseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE