Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Elina Pekkarinen: Lapset huomioidaan kriiseihin varautumisessa heikosti

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen (kuvassa) on huolissaan lasten asemasta Suomessa tilanteessa, jossa maata kohtaisi onnettomuus tai kriisi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pekkarisen mielestä lapset huomioidaan varautumisessa heikosti, vaikka he ovat ikänsä ja kehitystasonsa vuoksi aikuisia haavoittuvammassa asemassa.

Pekkarinen viittaa kahteen tämän vuosikymmenen isoon kriisiin: Covid-19-pandemiaan ja Ukrainan sotaan.

– Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan uhkaa koko maailman turvallisuutta ja ajaa ihmisiä maanpakoon. Arviolta puolet pakenemaan lähteneistä ihmisistä on lapsia, Pekkarinen kirjoittaa tiistaina julkaistavassa lapsiasiavaltuutetun vuosikertomuksessa viime vuodelta.

Lasten yhdenvertaisuus oli lapsiasiavaltuutetun toiminnan strateginen painopiste vuonna 2021. Yhdenvertaisuus pandemian ajassa -julkaisussa Pekkarinen patistelee viranomaisia varautumaan kriiseihin lasten näkökulmasta nykyistä paremmin.

– Suomessa on välittömästi päivitettävä varautumista lasten tarpeita silmällä pitäen.

“Selviytyäkseen lapset tarvitsevat paljon aikuisten apua ja tukea.”

Lapsiasiavaltuutetun mukaan yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa lasten erityiset tarpeet mainitaan lähinnä vain koulutuspalvelujen yhteydessä.

Pekkarinen toteaa, että Suomessa kaikilla viranomaisilla on velvollisuus huolehtia siitä, että yhteiskunta toimii normaalisti erilaisissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

– Valtion varautumissuunnitelmasta vastaa valtioneuvoston asettama Turvallisuuskomitea, joka laatii valtion turvallisuusstrategian.

Pekkarinen muistuttaa, että varautumisessa huolehditaan elintärkeistä toiminnoista.

– Yhteistä monille varautumissuunnitelmille on, ettei niissä huomioida lapsia. Lasten huomioiminen varautumisessa on tärkeää, koska selviytyäkseen lapset tarvitsevat paljon aikuisten apua ja tukea.

Hänen mielestään lasten haavoittuvuus ja erityisasema vaativat erityisesti huomioimista. Etenkin pienten lasten asema korostuu, koska he eivät pysty itsenäisesti vaikuttamaan omaan elämäänsä.

– Heidän etunsa ja tarpeensa tulisi huomioida aina pelastautumisesta ja suojautumisesta ravinnonsaantiin ja sairaanhoitoon asti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE