Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Elisa Gebhard: “Orpon hallitus on kaikissa asioissa ja kaikin tavoin heikoimpia vastaan”

Jukka-Pekka Flander / SDP
Elisa Gebhard (sd.).

Hallitus on lähettänyt eduskunnan käsittelyyn kannan, jonka mukaan Suomi on valmis kaatamaan EU:n yritysvastuudirektiivin. SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard pitää kaatamisaikeita jälleen yhtenä esimerkkinä hallituksen työntekijävihamielisestä politiikasta.

Demokraatti

Demokraatti

Yritysvastuudirektiivi edellyttäisi, että yritykset noudattavat toiminnassaan ja toimitusketjuissaan huolellisuusvelvoitetta ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksissä. Direktiivin eteen on tehty töitä vuosia ja Suomi on aiemmin vaatinut nimenomaan EU:n tasoisen pakollisen yritysvastuun toteutumista.

– Orpon hallitus on kaikissa asioissa ja kaikin tavoin heikoimpia vastaan, vahvimpien puolella. Vaakakupissa on ilmasto, ympäristö ja ihmisoikeudet, ja Orpon hallituksen mielestä nämä kaikki saavat mennä. Vuosia valmisteltu direktiivi ja kaikki tehty työ valuu nyt käsistä, Gebhard sanoo tiedotteessaan.

– Tässä on jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka hallitus ei välitä palkansaajista ja reilusta työelämästä alkuunkaan. Yritysvastuudirektiivin toteutuminen pakottaisi yritykset puuttumaan esimerkiksi lapsi- ja pakkotyövoimaan sekä parantaisi työoloja ja ihmisoikeusloukkausten uhrien asemaa. Orpon hallitusohjelmassa suhtaudutaan myönteisesti yritysvastuusääntelyn kehittämiseen EU:n tasolla, mutta käytännössä hallitus edistääkin vain suunnitellusta sääntelystä luopumista.

KANSAINVÄLISEN työjärjestö ILO:n mukaan maailmassa on 79 miljoonaa lasta vaarallisessa työssä ja lähes 25 miljoonaa ihmistä pakkotyössä. Tästä huolimatta suurista yrityksistä niin Suomessa kuin maailmalla vain reilu neljännes noudattaa vapaaehtoisesti yritysvastuuta.

– Mikäli hallitus pyrkii kaatamaan yritysvastuudirektiivin, se polkee työntekijöiden oikeuksia sekä kotimaassa että globaalisti.

Gebhard muistuttaa, että yritysvastuusta luopuminen tarkoittaisi ihmisoikeus- ja työelämätoimien takapakin lisäksi myös ilmastotavoitteista luopumista. Yritysvastuudirektiivin kaataminen voisi toteutuessaan olla jopa hallituksen ympäristövastaisin teko, sillä direktiivi velvoittaisi yritykset seuraamaan liiketoiminnassaan Pariisin ilmastosopimuksessa sovittuja ilmastotavoitteita ja niiden toteutumista.

Gebhardin mukaan vastuullisesti toimivat yritykset hyötyisivät yritysvastuudirektiivistä, sillä se heikentäisi mahdollisuuksia hakea kilpailuetua ympäristön tai työntekijöiden kannalta kestämättömästä liiketoiminnasta.

– Kansallista yritysvastuusääntelyä vastustetaan usein sillä argumentilla, että Suomen kilpailukyky tulee turvata. Juuri siksi EU:n laajuisen yritysvastuudirektiivin luulisi saavan kannatusta.

– Olisi tärkeää, että Suomi puolustaa rohkeasti ympäristöä, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta myös elinkeinoelämässä – sekä EU:ssa ja globaalisti. Meillä ei ole varaa pakittaa näissä asioissa, eikä pelkästään vapaaehtoisuuteen perustuva yritysvastuullisuus tuo riittäviä tuloksia, Gebhard toteaa tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE