Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

Elokuva-arvio: Yrmy mies uurastaa nummella kohti aatelisuutta

Mads Mikkelsen esittää taas totista, vakaasti tuijottavaa miestä, joka palaa sotilaallisista tehtävistä kotikonnuilleen.

Jukka Sammalisto

Nikolaj Arcelin ohjaama historiallinen spektaakkeli Luvattu maa (Bastarden) edustaa tuttua tanskalaista Zentropa-laatua. Tuotantoarvot ovat näyttävät ja kerronta vetää.

Ludwig von Kahlen (Mikkelsen) on todellisesta historiasta poimittu henkilö, joka sai aatelisarvon, koska onnistui kesyttämään erään karun Jyllannin nummen viljelysmaaksi. Sopimus menettelystä kuninkaan kanssa neuvotellaan elokuvan alussa, vuodessa 1755.

ELOKUVA
Luvattu maa
Ohjaus: Nikolaj Arcel
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Simon Bennebjerg
2023, 128 min. Ensi-ilta 12.4.
★★★☆☆

Seutua tyrannisoi kuitenkin paikallinen maanomistaja Frederik de Schinkel (Simon Bennebjerg), jonka sadistisuus käy selväksi elokuvan edetessä. Alkupuolella nähdään Kahlenin ja de Schinkelin, jotka tietenkin ovat rakastuneita samaan naiseen, illalliskeskustelu, jonka aikana jälkimmäinen yrittää vakuuttaa toista elämässä vallitsevasta kaaoksesta ja sille antautumisesta. Filosofisesti varsin selvästi hyviksiin ja pahiksiin jakautuva elokuva tekeekin aika jyrkän ja epäilyttävän asenteellisen jaon sattumanvaraisen kaaosteorian ja palkintohakuisen uudisraivaajahengen välille.

Luvattu maa on paikoin aivan täyttä historiallista hard core -saippuaa vallan ja rakkauden väännöillään, mutta se sisältää joitain tavallista kiinnostavampia ulottuvuuksia. Romanien asema yhteiskunnan ulkopuolisina valottuu mielenkiintoisella tavalla, jolla on yhteyksiä myös Kahlenin omaan taustaan ja identiteettiin. Kahlen ei saa uudenlaista elinkeinoa edustaville perunamailleen työmiehiä, koska nämä pelkäävät hänen kasvattityttönsä Anmain (Melina Hagberg) tuovan huonoa onnea.

Luvattu maa on sinällään vaikuttava havahtumisen kuvaus sääty-yhteiskunnassa uurastavasta miehestä, joka kyllä saa sen, mihin tähtää, mutta lopulta, minkä tähden?

Väkivallan näytösluonteisuus tekee tästäkin tanskalaiselokuvasta kuitenkin ongelmallisen. Vaikka 1700-luvun otteet olivat varmasti tylyjä, tuntuu Luvattu maa tällä tasolla puhuttelevan tarantinolaiseen Kill Bill -estetiikkaan mieltynyttä sukupolvea. Harmillista, sillä Luvatussa maassa olisi ainekset paljon koherentimpaan historianäkemykseen.

Luvattu maa on profeetallisen tylsä suomenkielinen nimi elokuvalle, jonka alkuperäisnimi tarkoittaa paskiaista. Etenkin, kun muistaa Andrzej Wajdan kuumehoureisen teollisuusspektaakkelin, joka kantoi myös nimeä Luvattu maa (1975).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE