Opinion

En grekisk familjetragedi

Diana Polekhina / Unsplash

Idag är det dags att berätta en sorglig historia. En berättelse om en familj med en maktfullkomlig far, vi kan kalla honom Stefanos. En mamma som är undergiven och tillbakadragen, lydig och tyst. Hon heter Eva och är från Filippinerna. I familjen finns en 27-årig dotter som snart avslutar sina studier i sociologi i Thessaloniki. Hon heter Despina efter farmor.

Britta Lindblom

Arbetarbladet

 

Redaktionens kommentar: Denna kolumn handlar om ätstörningar och kan därmed utlösa en oönskad reaktion för vissa läsare.

 

Och så ytterligare den yngsta dottern Maria, döpt efter mormor enligt traditionen. Hon håller på att avsluta sitt gymnasium och är 17 år.

Stefanos har i sin maktfullkomlighet lyckats stöta bort många av sina släktingar, han gillar inte kritik eller frågor och vill inte bli ifrågasatt. Tvister om arv och pengar späder ytterligare på fientligheterna. Det kan vara rätt vanligt ibland i Grekland om familjen är stor och arvet litet. Numera är Stefanos sjukpensionerad så han har ännu mera tid att ägna sej åt att vårda sina familjekonflikter. Eva säger inget alls. Hon går tyst omkring och arbetar då och då genom att städa på hotell.

Problemen intensifieras vid matbordet. Senast ifrågasatte en av släktingarna Marias utseende. Hon verkade rätt mager? Var hon sjuk? Var det allvarligt?

– I min familj är ingen sjuk! fastslog Stefanos. Vi mår alla utmärkt. Maria skall bo med Despina i Thessaloniki när gymnasiet är avslutat så de kan stöda varandra. Despina kan se efter Maria så hon inte råkar ut för några tråkigheter, pojkar och sånt! Despina skall se till att Maria studerar flitigt!

Maria säger inget, hon brukar inte tala så mycket. Hon tackar för maten och går från bordet till toaletten.

Det här mönstret har upprepats i många år. Den ena släktingen efter den andra tittar på Maria och undrar? -Har hon inte pinnsmala armar? Hon är ofta klädd i bylsiga kläder så det är lite svårt att uppfatta hennes kroppsform. -Är hon inte lite blek och tyst? Och smal om kinderna? Frågorna går till filippinska Eva. Hon skakar på huvudet och nickar mot Stefanos.

– Han bestämmer, säger hon tyst.

Och släktingarna går hem till sina familjer som har en lugnare atmosfär.

Många av släktens kvinnor går sin väg. Det är ingen ide att diskutera med Stefanos, han hör bara sej själv. Och Eva har inget att komma men. Despina är för det mesta i sin studiestad. Där är trevligare än hemma.

En dag får en av kusinerna nog både av Stefanos, veliga Eva och tysta Maria. Något är allvarligt fel.

Hon tar med sej en personvåg och ställer Maria på den.

Maria som är sjutton år väger 28 kilogram! Hon ser ut som nazistoffren som befriades från lägren, bara pinnar till armar och ben och revben. Under de bylsiga kläderna har hon fortsatt sin självsvält. Men båda föräldrarna förnekar att det finns problem.

– Vi har ju sett att hon äter vid matbordet, tycker de.

Frågan inställer sej, hur lång tid kan Maria klara sej?

Livshotande skador har redan skett.

 

Britta Lindblom

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE