Kotimaa
8.5.2023 16:07 ・ Päivitetty: 8.5.2023 16:07
Enemmistö Suomen venäjänkielisistä ei pidä hyökkäyssotaa Ukrainassa oikeutettuna
Monet Suomessa asuvat venäjänkieliset kokevat vaikeaksi kertoa yksiselitteistä kantaa Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa, arvioidaan tuoreessa Suomen venäjänkieliset 2022 -selvityksessä.
Selvityksen toteutti Cultura-säätiö, joka edistää venäjänkielisten kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kyselytutkimuksen vastaajista 64 prosenttia ei pitänyt Venäjän sotilaallista toimintaa Ukrainassa oikeutettuna. Useat näistä vastaajista kommentoivat kuitenkin jotain Venäjän toimintaa oikeuttavaa tai ymmärtävää tai toivat esiin tilanteen monimutkaisuuden.
- Vastauksia tarkasteltaessa kävi ilmi, että useat Venäjän sotilaallisen toiminnan oikeutuksen kieltäneistä pyörsivät tai lievensivät kantojaan, mikä kertoo siitä, että asiaan koetaan vaikeaksi esittää yksiselitteistä kantaa. Vastaajat toivat esimerkiksi esiin ymmärrystään Venäjän toimintaa kohtaan tai muuten ilmaisivat tilanteen olevan monimutkainen ja usean eri tahon olevan siihen syyllisiä, raportissa sanotaan.
VASTAUKSISSA usein toistunut näkemys oli, että Venäjää ei tulisi ainakaan yksinään tilanteesta syyttää. Sodan osapuolena pidettiin usein myös muun muassa EU:ta, USA:ta tai Natoa. Lisäksi useat näin vastanneista kritisoivat Ukrainalle suunnattua aseapua tai Venäjään kohdistettuja talouspakotteita.
- Voi siis todeta, että vaikka 64 prosenttia vastasi, etteivät sotilaalliset toimet ole heidän mielestään oikeutettuja, ei tämä aina tarkoita Venäjän ja sen toiminnan selkeää tuomitsemista vaan esimerkiksi huolta tai surua tilanteesta tai abstraktimman ”sodan idean” tuomitsemista. Vastaajille tilanne vaikuttaa siis olevan hyvin ristiriitainen, raportissa sanotaan.
Cultura-säätiö toteutti selvityksen Innolink Group Oy:n kanssa. Kyselytutkimus perustui yli 1 600:aan puhelinhaastatteluilla kesä-heinäkuussa 2022 kerättyyn vastaukseen.
Vastaajien yleisimmät synnyinmaat olivat Neuvostoliitto (74 %) ja Venäjä (16 %). Vastaajissa oli myös Virossa, Suomessa, Ukrainassa, Kazakstanissa ja muissa maissa syntyneitä.
Vastaajista 10 prosenttia ei osannut sanoa, pitääkö Venäjän sotilaallista toimintaa Ukrainassa oikeutettuna. Yhdeksän prosenttia ei halunnut vastata kysymykseen.
- Monet pitävät tilannetta hyvin monimutkaisena tai eivät halua keskustella aiheesta, sillä pitävät aihetta liian poliittisena tai provokatiivisena. Myös näissä ryhmissä vaikutti olevan selkeästi Venäjän toimintaa ymmärtäviä ja siihen myönteisesti suhtautuvia vastaajia, raportissa kerrotaan.
YLI 45-VUOTIAISTA löytyi keskimäärin huomattavasti enemmän Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainassa hyväksyviä vastaajia kuin nuoremmista ikäryhmistä. Lisäksi ylemmän korkeakoulututkinnon tai muun korkeamman tutkinnon suorittaneet vastaajat arvioivat muita useammin, ettei Venäjän toiminta ole oikeutettua.
Vastaajista noin kolmannes kertoi kokeneensa, että heidän mielipiteeseensä oli pyritty vaikuttamaan tarkoituksella harhaanjohtavasti. Vastaajista iäkkäämmät ikäryhmät kertoivat kokeneensa tarkoituksellista harhaanjohtamista selkeästi muita vähemmän.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.