Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Entinen Nato-kenraali nousemassa Tshekin presidentiksi

AFP / LEHTIKUVA / MICHAL CIZEK

Entinen Nato-kenraali Petr Pavel oli lauantaina odotetusti voittamassa Tshekin presidentinvaalit.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pavel oli saamassa vaalien toisella kierroksella 58 prosenttia äänistä ja hänen vastaehdokkaansa, entinen pääministeri Andrej Babish 42 prosenttia, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Vaaleissa äänestettiin poikkeuksellisen vilkkaasti, ja äänestysprosentti oli 70.

Kumpikin ehdokkaista sai vaalien ensimmäisellä kierroksella noin 35 prosenttia äänistä, mutta Pavel oli mielipidetiedusteluiden perusteella selkeä ennakkosuosikki toisella kierroksella.

Entinen laskuvarjojääkäri ja Jugoslavian hajoamissodan aikainen sotasankari Pavel, 61, korvaa presidenttinä mielipiteitä jakavan Milosh Zemanin, joka Ukrainan sodan alettua käänsi takkinsa ja muuttui Venäjän myötäilijästä Ukrainan tukijaksi.

Zeman tuki vaaleissa yhtä lailla ristiriitaisia tunteita herättänyttä Babishia, joka on yksi Tshekin rikkaimmista ihmisistä.

AIEMMIN Pavel on toiminut muun muassa Tshekin armeijan esikuntapäällikkönä ja sotilasliitto Naton sotilaskomitean puheenjohtajana. Hän on profiloitunut vankaksi EU:n ja Naton kannattajaksi.

Pavel on Tshekin neljäs presidentti sen jälkeen, kun Tshekkoslovakia jakautui vuonna 1993. Hänen toimikautensa alkaa maaliskuussa.

Tshekissä presidentin rooli on pitkälti seremoniallinen, mutta presidentti muun muassa nimittää hallituksen, valitsee keskuspankin johtajan ja perustuslakituomioistuimen tuomarit sekä toimii asevoimien komentajana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE